Uniunea Europeană devine o biserică afectată de corupţie în care Germania conduce printr-o ortodoxie dogmatică economică. Politicienii trebuie să preia din nou controlul, printr-o schismă protestantă axată pe iniţiative fundamentale, argumentează editorialista Barbara Spinelli.
Acest lucru se întâmplă doar în această Europă, aflată în pragul naufragiului nu din cauza situaţiei economice, ci ca urmare a convulsiilor politice aberante: este vorba de scandalul referitor la Curtea constituţională germană, instituţie care a devenit crucială pentru fiecare cetăţean al Uniunii Europene, în timp ce Curtea constituţională din Portugalia nu are nicio valoare.
Mai este vorba de Jens Weidmann, guvernatorul Băncii centrale germane, care îl acuză pe Mario Draghi, guvernatorul Băncii Centrale Europene, că îşi depăşeşte atribuţiile – salvând moneda euro cu mijloacele de care dispune -, declarând, fără ruşine, război împotriva unei monede pe care o numim unică tocmai pentru că nu aparţine doar Berlinului.
Însă mandatul BCE este clar, chiar dacă Weidmann îi contestă constituţionalitatea: menţinerea stabilităţii preţurilor (Articolul 127 alTratatului de la Lisbona), dar prin respectarea Articolului 3, care prevede dezvoltare sustenabilă în Europa, diminuarea ratei şomajului şi îmbunătăţirea calităţii mediului, combaterea excluziunii sociale, justiţie şi protecţie socială, coeziune economică, socială şi teritorială, solidaritate între statele membre. Ceva nu funcţionează în acest plan, dat fiind că Articolul 3 nici măcar nu apare pe site-ul BCE, de teamă că ar submina poziţia Berlinului.
Remedii contestate
Peste mai puţin de un an, în mai 2014, vom vota noua componenţă a Parlamentului European. Dar, mai ales pentru italieni, va fi ceva diferit de data aceasta. Pentru că Europa Troicii (structură formată din reprezentanţii BCE, Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional) exercită asupra vieţilor noastre presiuni mai mari decât până acum.
Pentru că medicamentele anticriză propuse de Troică sunt contestate de toate popoarele, zdruncinându-l chiar şi pe medicul care le prescrie cu înverşunare: pe 22 septembrie, cetăţenii germani vor merge la vot şi poate că vor premia un partid antieuropean – Alternativă pentru Germania -, o formaţiune apărută în februarie.
Partidele vor trebui să renunţe la minciunile pe care le propagă, cele privind posibilitatea de a o face să se “plieze” pe Angela Merkel. Mai ales în Italia, partidele vor trebui să renunţe la atitudinea de trădare a electoratului şi cetăţenilor. În sfârşit, pentru prima dată, dacă alegătorii vor îndrăzni, vor putea desemna preşedintele Comisiei Europene. Procedura este prevăzută în tratate.
Vorbim de minciuni deoarece cred că niciun guvern nu poate fi în măsură să obţină o atitudine flexibilă din partea Berlinului cu argumentele exclusiv economice vehiculate până acum: mai puţină austeritate, o oarecare creştere economică, unele facilităţi fiscale.
Detalii in
Niciun comentariu: