» » » » UTON, SCOASĂ LA VÂNZARE PENTRU DATORIILE LA BUGETUL STATULUI

Primul termen al licitației a fost consumat fără niciun cumpărător. La următorul termen, prețul de pornire, de 10,6 milioane de lei, va scădea cu 25%.


Petru DONE
Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău pregătește cel de al doilea termen al licitației pentru vânzarea activelor societății Uton Onești. La primul termen, consumat recent, activele nu au fost vândute. Fiscul a cerut pe acestea 10,6 milioane de lei. La cel de al doilea termen – ne-a informat purtătorul de cuvânt al instituției băcăuane, Adrian Anghel -, prețul va fi cu 25% mai mic și va ajunge, astfel, la mai puțin de opt milioane de lei.
Ce se vinde la Uton
Lista cu active cuprinde 15 repere, între care hale de producție, spații destinate anexelor productive sau organizării administrative, magazii și ateliere, depozite, căi de acces și platforme betonate, dar și terenul din curtea fabricii. Cele mai scumpe (la prima strigare) erau terenul din curte, de aproape 67.000 mp (2,882 de milioane de lei), hala de containerizare și o hală de producție (aproape 2,4 milioane de lei) și grupul tehnic central, laboratorul central, garderoba și casa scării (peste 1,3 milioane de lei).
Fabrica este grevată de sarcini financiare
De la sfârșitul anului trecut, la Uton s-a acutizat starea de criză prin care trece întreprinderea de mai multă vreme, odată cu revolta celor 400 de salariați, legată de neplata salariilor. Salariații au fot trimiși în șomaj tehnic, dar în instanțele de judecată au început mai multe procese. Unul a fost deschis de salariați, care și-au cerut drepturile salariale, altele de Uton sau partenerii ei, care au solicitat intrarea în insolvență. Deschiderea licitației de la Fisc apare cu atât mai interesantă cu cât Uton este grevată inclusiv de cererea salariaților de a-și primi salariile restante, nu doar de datoria la bugetul statului sau cele două contracte de ipotecă menționate în anunțul de licitație, contracte încheiate cu societatea Faber Invest & Trade Inc. și cu Banca Transilvania.
Uton, “mecanicul șef” al industriei oneștene
Înființată în anul 1973, sub denumirea de Întreprinderea de Utilaj Chimic Borzești (IUC), societatea Uton va împlini, curând, 40 de ani. Întreprinderea a fost creată, inițial, ca furnizor de echipamente pentru industriile chimică și petrochimică, lângă platforma industrială Borzești, pentru care era un fel de “mecanic șef”, pentru a-i asigura utilajul chimic de care avea nevoie. Evoluția ei a însemnat, însă, diversificarea produselor și pieţelor sale, iar Uton chiar a devenit un important furnizor de utilaje din România. După 1990, la Onești se fabricau și echipamente energetice.
Fabrica a fost privatizată, însă, și preluată, inițial de societatea Carom Onești, oamenii de afaceri Ovidiu Tender și Marian Iancu (ultimul fiind fratele actualului director general), care au preluat și societatea Rafo Onești pentru scurte perioade, fiind principalii pioni în evoluția Uton până în prezent. Marcel Iancu este, acum, cel care controlează această întreprindere.
Uton a trecut, în ultimii ani, prin perioade foarte grele financiar, iar numărul salariaților s-a micșorat permanent. Distrugerea industriei petrochimice și chimice românești a fost unul din motivele pentru care piața ei s-a îngustat foarte mult.


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO