» » » Tinta pentru Regiunea Moldovei: Sa nu mai fim “saracii Europei”!

Proiectul privind regionalizarea tarii a fost lansat oficial, ieri, spre dezbatere, de catre MDRAP. Prima intâlnire a avut loc la Academia Româna, insa dezbateri vor fi organizate si in tara. S-au spus multe, pâna acum, despre ce va face USL, ce vrea UDMR, ce cred ONG-urile etc. 

Cert este, deocamdata, ca vor fi opt regiuni, care vor avea nume – Moldova, Muntenia, Oltenia-, si nu numere. Cel mai serios motiv de disputa intre judete se anunta alegerea capitalei, motiv pentru care vicerpremierul Liviu Dragnea, seful MDRAP, a declarat ca nu va fi nicio capitala. Fiecare judet va gazdui sediul uneia sau mai multor directii regionale. Pentru cetateni, nu e chiar o veste buna. Asta inseamna ca la intocmirea dosarului unei cereri de finantare pentru fonduri nerambursabile sau a demararii unei afaceri, pe un program destinat IMM-urilor, aplicantul va trebui sa se duca la Vaslui pentru avizul APM, la Neamt, pentru avizul DSP samd. Vor exista si oficii judetene, dar acestea nu vor avea personalitate juridica, deci stampila se va pune la “Regiune”.

Noi planuri pentru autostrazi

Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, arata ca beneficiile regionalizarii sunt mult mai importante, fiind legate de atragerea de fonduri europene pentru marile proiecte de infrastructura. “De exemplu, Fenechiu tot vorbeste despre o autostrada Tg Mures-Iasi, care ar lega Moldova de Europa, dar nu spune nimic despre costuri, arata Dragos Benea. Aceasta autostrada ar costa 9 miliarde de euro, iar pe POS Transport, România are alocate 3 miliarde. De ce sa nu vorbim, noi, despre o autostrada Bacau-Brasov, care este de cel putin patru ori mai ieftina si care ne inteapa direct in Coridorul IV?” Un alt beneficiu va fi descentralizarea. Presedintele CJ Bacau afirma ca si institutiile, si deciziile vor fi mai aproape de cetatean. E de presupus, insa, ca vor exista si cetateni care nu vor aprecia aceste beneficii: bugetarii care vor ramâne fara loc de munca. In timp ce consiliile judetene vor primi o serie de deconcentrate in subordine, prefecturile vor disparea sau se vor micsora. Proiectul va fi dezbatut doua luni, iar dupa centralizarea propunerilor, corectat si aprobat prin asumarea raspunderii. Se doreste ca actul normativ sa capete forma finala in iunie 2013.

“Daca va fi un sediu administrativ intr-un oras, in alt oras din alt judet va fi directia regionala de finante, in alta capitala de judet va fi directia regionala de mediu etc. Deci nu dorim sa concentram intr-un singur oras tot pachetul puterii administrative, pentru ca in paralel cu procesul de regionalizare se realizeaza cel de descentralizare” - Liviu Dragnea, vicepremier. “Toate municipiile si judetele Moldovei trebuie sa aiba un obiectiv comun: sa scoata, de pe Regiunea Nord-Est, aceasta eticheta de <>. Nu cred ca e chiar atât de important unde va fi capitala, la Iasi, Bacau sau Suceava.” - Dragos Benea, presedinte CJ Bacau “Organizarea in regiuni va asigura o mai mare putere financiara. Marea problema a municipiilor, comunelor este slabiciunea financiara. Trebuie sa vina Guvernul sa dea imprumuturi, sa finanteze. Ideea de credit bancar este una inrobitoare.” prim-ministrul Victor Ponta

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO