» » Facilitati pentru restantierii la intretinere

Inca o scutire de penalitati
Bacauanii care au restante la intretinere ar putea scapa de penalitati daca isi platesc datoriile. O alta conditie este ca venitul acestora sa nu fie mai mare de 1000 de lei pe membru de familie. Aceste scutiri au mai fost puse in practica pana in iulie, potrivit legii 175/2010. Un proiect de modificare a acestei legi urmareste prelungirea perioadei de scutire pana in iulie 2012. 
Proprietarii de apartamente si chiriasii cu acte in regula ar putea beneficia din nou de scutire de la plata penalitatilor de intarziere. Una dintre conditii este aceea ca venitul solicitantului sa nu depaseasca 1000 de lei pe membru de familie. Cealalta, cu adevarat greu de indeplinit de multi locatari care au acumulat datorii la intretinere, este achitarea integrala a restantei. Aceste prevederi au mai fost valabile, potrivit Legii 175/2010, pana in iulie 2011. Un proiect de lege, aflat pe ordinea de zi a Senatului Romaniei, urmareste prelungirea cu 12 luni a aplicarii Legii 175/2010. Facilitatile se vor acorda si chiriasilor care detin spatiu locativ in baza unui contract de inchiriere cu autoritatile administratiei publice locale si centrale sau cu orice institutie a statului. Potrivit proiectului, „penalitatile generate de datoriile la intretinere ce pot fi anulate sunt toate penalitatile cu care acestia figureaza in evidentele contabile ale asociatiei de proprietari la data achitarii datoriei cu titlu de baza”.

Amenzi pentru asociatii si furnizor

Proiectul nu face doar sa prelungeasca prevederile Legii 175/2010, ci propune si amenzi pentru asociatiile de proprietari care nu primesc si nu inregistreaza cererile de scutire de la plata penalitatilor.
Amenda minima este de 3000 de lei, iar cea maxima, de 30000 de lei. Conform initiatorilor proiectului, presedintii asociatiilor de proprietari trebuie sa raspunda pentru aceste abateri. Legea 175/2010 mai prevede ca sumele cu titlu de penalitati datorate catre asociatiile de proprietari si anulate vor fi sterse si din obligatiile contractuale existente intre asociatiile de proprietari si furnizorul de utilitati. Proiectul de modificare a legii propune sanctionarea cu o amenda de la 2500 la 25.000 de lei a furnizorilor de utilitati publice care nu vor respecta aceste prevederi. Repetarea abaterii poate determina chiar suspendarea activitatii societatii furnizoare de utilitati.

Debitele mari au ramas neachitate

Asociatiile de proprietari din municipiul Bacau au numai catre CET datorii de peste 28 de milioane de lei (cu tot cu penalitatile de intarziere). Cu toate acestea, locatarii nu s-au grabit sa isi achite debitele pana in iulie pentru a scapa de penalitati. Chiar si in asociatiile mari, cu multe apartamente ramase bransate la CET, cei care si-au achitat integral restanta si au scapat de penalitati au fost putini. 
„Noi am afisat la fiecare scara de bloc informatii despre prevederile legii si avantajul achitarii intretinerii, ne-a declarat Viorica Gavrilut, administratorul Asociatiei de proprietari 47. 21 de familii au venit cu banii. Am un dosar cu toate documentele: cererea de scutire de penalitati, dovada ca au achitat restanta si copie dupa adresa prin care instiintam CET-ul si ii ceream sa ne diminueze penalitatile. De exemplu, o familie cu un debit de 3500 de lei a scapat de penalitati de 1796 de lei.” Cei cu datorii foarte mari nu au reusit sa profite de oportunitate, chiar daca ar fi fost scutiti de penalitati de mii de lei. „Problema oamenilor era de unde sa ia atatia bani”, a mai spus administratorul Asociatiei 47.
Doina Mincu

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO