» » » » » » Bacaul a votat sub nameti



Judetul Bacau, intre codasele României!
Prezenta la vot a fost stabilita in baza datelor comunicate Biroului Electoral Judetean (BEJ) de catre cele 89 de sectii de votare care au format esantionul reprezentativ pentru judetul Bacau. Prima raportare s-a facut la ora 10, iar centralizarea si comunicarea datelor, la ora 11,30. Conform ierarhiei stabilite de BEJ si de Directia Judeteana de Statistica (DJS), Bacaul a avut o prezenta de 4,35 la suta, cu 2 sutimi sub media nationala si s-a situat la mijlocul clasamentului, mai exact pe locul 22. In mediul rural, votasera 4,02, cu 30 de sutimi mai putin decât media nationala, dar in mediul urban am fost peste media tarii, având 4,70 la suta. Procentele Bacaului reprezentau jumatate din cele ale judetului Teleorman, care avea 8,38 la suta, fiind primul pe tara, si dublul procentelor din Timis, care avea o prezenta la vot de 2,37 la suta si era ultimul pe lista. Dupa-amiaza, numarul alegatorilor care si-au exprimat optiunea pentru Parlamentul României a crescut dar nu in mod semnificativ. La Referendum, judetul Bacau avea, la ora 18.00, o prezenta de 27,69 la suta, clasându-se pe locul 20, adica un pic mai sus de jumatatea clasamentului national. In mediul urban se prezentasera la urne 25,44 la suta dintre cetatenii inscrisi pe listele electorale, iar in mediul rural, cu peste patru procente mai mult, adica 29,84 la suta. Acum, conform datelor comunicate la 19,30 de BEJ, in judetul Bacau, prezenta era de 34,37 la suta, cu doua procente sub media nationala. In mediul urban, votasera 33,23 la suta dintre alegatori, iar in mediul rural, 35,45. Acestea rezultate au coborât judetul Bacau de pe locul 22 pe tara, cât ocupa la prima raportare, pe locul 31, mai exact, in ultima patrime a clasamentului national. (Silvia Patrascanu)
Intâi munca, apoi „datoria fata de tara”
Comerciantii din piete au sperat ca alegerile ii vor scoate pe bacauani din case, iar o parte dintre ei vor trece si pe la tarabe pentru cumparaturi. Prin urmare, s-au asezat, la tarabe de la prima ora a diminetii. Numai ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din piata. Vânzarile au fost slabe, ca si prezenta la vot. „Nu merge deloc, ne-a declarat Marius Florea. 20 de lei am facut in câteva ore. E foarte putin! De fapt, merge prost de câtiva ani. Lumea prefera sa mearga la supermarket. Când termin aici ma duc la votare, chiar daca nu mai sper prea multe.” Si comerciantii din mediul rural sau din alte judete au lasat votarea pentru mai târziu. In ciuda numarului mic de cumparatori, ei au stat rabdatori la tarabe sperând sa vânda macar o parte din marfa. Vremurile sunt grele si speranta nu tine de foame si nici nu plateste taxele. „Eu sunt din Letea Veche si am venit intâi in oras sa duc laptele pe unde am avut de dat, ne-a spus si Maria Viziteu. Acum mai am ceva legume de vânzare, dar când ajung acasa merg la votare. Sper sa se rezolve pâna la urma si pentru noi ceva, ca tare suntem necajiti, noi, taranii. Muncim mult pentru bani putini.” Anisoara Varvarei este ceva mai increzatoare in viitor. „Eu sunt din Botosani. Plec din piata pe la 12.00 si sigur ajung si la vot pe seara. Toata lumea trebuie sa voteze, ca sa ne fie mai bine. E datoria fata de tara.” (Doina Mincu)
„Periferia” a iesit greu din casa
Pustii, asa erau sectiile de votare de la periferie, la ora 9. Doar membrii birourilor sectiilor de votare erau prezenti la datorie si ii asteptau pe alegatori. Toti zâmbeau bucurosi când se deschidea usa si intra un cetatean: era “sarbatoare!” Doua motive au determinat prezenta scazuta la vot: neincrederea in clasa politica si prima zapada din aceasta iarna. Si in cartierul Serbanesti, oamenii au iesit greu din casa in ziua votului. Daca la alegerile locale din 10 iunie, la ora 7, la usa Scolii “Nicu Enea”, erau deja zece persoane care asteptau sa se deschida sectiile si sa-si exprime optiunea, ieri, la parlamentare, abia la ora 9 votasera 10-20 de oameni. La Scoala “Nicu Enea” au functionat trei sectii de votare la care au fost arondati alegatorii de pe Calea Bârladului, Calea Romanului, cei de pe stradutele cuprinse intre cele doua artere si de pe str. Salciei si Serbanesti. La doua ore de la deschiderea urnelor, in Sectia nr. 124, care a avut arondati cei mai multi alegatori, mai exact, 1194, votasera 10 oameni. La Sectia 123 din aceeasi scoala votasera 20 din 1148, iar la Sectia 122, 17 din 1155. Majoritatea celor care s-au trezit dimineata ca sa-si aleaga parlamentarii erau vârstnici si au venit “din constiinta”. Putinii tineri care au iesit din casa au declarat ca au votat “pentru schimbare”, “pentru o viata mai buna” si pentru ca tinerii sa aiba un viitor “in tara lor”, nu aiurea: “Am venit pentru asa mi-a dictat constiinta si pentru ca vreau sa le fie mai bine copiilor mei, a marturisit Gabi Platon, care a votat dimineata. Copiii mei nu prea sunt multumiti de ceea ce se intâmpla in tara asta. Au terminat scoli multe, au invatat foarte mult, totusi, nu au posibilitati!” (Silvia Patrascanu)
Florin Condurateanu a votat la Sectia 15
Candidatii PP-DD Florin Condurateanu, din Colegiul 3 Deputati, si Adina Iancu, Colegiul 1 Senat, au votat, in jurul orei 11.00, la Sectia nr. 15, amplasata in incinta Scolii „Georgeta Mircea Cancicov” din Bacau. Amândoi au votat pe liste suplimentare, domiciliul lor fiind in Bucuresti. „Este o zi decisiva pentru istoria românesca. Este o zi in care tara asta poate fi salvata. Stiti ca este o vorba. Ultimul vagon de la un tren care pleaca dintr-o gara. Din pacate astazi, daca nu stim sa ne gândim la drumul de a ridica România din genunchi, daca nu stim sa incercam ceva, sa ridicam românii din lacrima si din genunchi, nu numai ca se duce trenul se duce si linia ferata si gara. Cred ca românii, prin votul lor, pot sa aleaga un drum care sa nu duca in infundatura”, a declarat Florin Condurateanu, candidat PPDD Colegiul 3 Deputati, la iesirea din sectie. La fel de optimista s-a aratat si colega acestuia, Adina Iancu, care a candidat pentru un fotoliu de senator in Colegiul 1. „Am votat pentru schimbare. Eu sper ca bacauanii sa iasa in numar cât mai mare la vot si sa constientizeze ca ceea ce se voteaza acum le va afecta viata pe urmatorii patru ani. Sa voteze cu sufletul, cu inima, cum doresc ei, dar sa voteze pentru binele acestei tari”, a spus Iancu. Pâna la ora 11.00, la sectia de votare nr. 15, din zona de nord a Bacaului, votasera doar 68 din cei 1.400 de bacauani aflati pe listele electorale si care erau asteptati la urne. „Avem o prezenta de 6% la ora 11.00 si au venit 68 de persoane. Numarul a crescut treptat de la o ora la alta, asteptam când se termina slujba sa vina ceva mai multi”, a spus Alexandra Nafornita, presedintele Sectiei de votare nr. 15. Cei mai multi votanti au venit la aceasta sectie intre orele 10.00 si 11.00, respectiv 46 iar intre orele 8.00 si 9.00 nu a fost decât o singura persoana. (Geta Panaite)
Prezenta mica la Scoala „Mihai Dragan”
La Scoala gimnaziala “Mihai Dragan” au fost amenajate trei sectii de votare – 16, 17 si 18, primele doua in clase de curs, ultima, in sala de sport. Prezenta la vot a fost foarte mica inca de la primele ore ale diminetii, dupa cum au spus si presedintii sectiilor de vot. “Poate cea mai mica prezenta din ultimii ani”, a declarat Ana Hrenovici, presedinta sectiei 16. Aici, la ora 9.00, din 1.243 de alegartori câti erau trecuti pe lista, doar 21 votasera. Primul care a intrat in sectie, la ora 7.00, a fost un barbat de vârsta medie. La sectia 17 erau pe lista 1.299 de votanti. Dintre acestia, doar 87 votasera pâna la ora 10.00, iar la sectia 18, din cei peste 1.200, numai 75. Dupa orele prânzului prezenta a inceput sa creasca, spre dupa-amiaza a scazut, iar spre orele serii s-a mentinut pe media de dimineata. “Si vremea a fost de vina”, a fost parerea prsedintele sectiei 17. (Roxana Neagu)
Ancheta pentru mita electorala in Bacau
Ieri dupa amiaza, Biroul Electoral Judetean Bacau a sesizat Inspectoratul de Politie Judetean Bacau pentru demararea de cercetari dupa au fost anuntati ca o persoana ofera sume de bani celor care mergeau la vot la sectiile din incinta unei scoli din municipiul Bacau. Banii ar fi fost pentru a pune stampila pe un anumit competitor electoral. „Politistii efectueaza cercetari sub aspectul savârsirii infractiunii prevazuta si pedepsita de art. 55 din Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului României. Conform Ordonantei, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani”, spune inspectorul Narcisa Butnaru, purtatorul de cuvânt al IPJ Bacau. (Geta Panaite)
Zapada, democratia, spiritul civic
A nins si la Buhusi. A nins frumos, ca-n basmele lui Andersen. La ora 8.30, la una dintre sectiile de votare din buricul târgului, doar 25 de cetateni se prezentasera la urne. In vreme ce unii erau ingrijorati din cauza primei zapezi abundente din aceasta iarna, gândindu-se ca vor ajunge putini la vot, Damian Draghici, candidatul pentru fotoliul de senator, era optimist: „Prietenii democratiei, ai orasului, ai tarii, cei care tin la prosperitatea familiei lor, vor vota.” La prânz, animatia de la sectiile de votare a fost mare. Apoi, entuziasmul s-a mai relaxat. La ora 18 se prezentasera la vot 5.000 de buhuseni. Multi, putini? Primarul Ionel Turcea ne-a spus: „In general, daca avem in vedere si caderea zapezii, este bine. Avem cam aceeasi medie a prezentei, de la alegerile locale. Un pronostic? Sper ca USL sa obtina cel putin 60 la suta dintre voturile exprimate, desi ceva imi spune ca scorul va fi unul mai bun”. Spre deosebire de ultimele alegeri locale, unde tot „armamentul” din dotare a fost utilizat in exces, alegerile de ieri n-au cunoscut niciun incident notabil. (Ion Fercu)

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO