» » » » » » UE: Negocierile pe buget au eşuat


Reuniunea de la Bruxelles a Consiliul European s-a încheiat, liderii statelor membre nereuşind să ajungă la consens cu privire la alocările pentru bugetul UE pe perioada 2014-2020.

Negocierile de la Bruxelles pentru bugetul Uniunii Europene  pentru perioada 2014-2020 s-au încheiat fără un consens între statele membre. Tratativele vor fi reluate la începutul anului 2013, iar bugetul Uniunii ar putea să fie redus cu 100 de miliarde de euro, faţă de propunerea iniţială de 1044 de miliarde de euro. Deocamdată, liderii UE au găsit soluţii pentru tăierea a 70 de miliarde, dar nu şi pentru restul de 30 de miliarde.
A fost, practic, a doua zi de negocieri. Noua variantă de buget pe care preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, era de de 978 de miliarde de euro, cu cinci miliarde peste ceea ce preşedintele Consiliului European propusese anterior.
Propunerea pe care Rompuy a avansat-o pentru a facilita ajungerea la un compromis viza mărirea sumelor pentru Agricultură şi Coeziune, în detrimentul proiectelor de Competitivitate destinate regiunilor dezvoltate. Formula prevedea, în schimb, tăieri de la proiectele de infrastructură, energie şi reţele digitale.
Compromisul lui Van Rompuy a venit după ce formula iniţială de buget de 958 de miliarde de euro, sprijinită de Germania, Olanda, Marea Britanie şi ţările nordice a nemulţumit atât ţări precum Franţa dar şi  ţările recent intrate în Uniune. Noua formulă a lui Van Rompuy s-a dorit, de fapt, o ofertă către Franţa, ţară care se tema că va pierde bani pentru producătorii agricoli.
În schimb, premierul Marii Britanii, David Cameron, ar fi dorit tăieri şi mai consistente. De altfel, nu era exclusă posibilitatea ca Marea Britanie să îşi exercite dreptul de veto.
http://beta.adevarul.ro/international/europa/franta-polonia-marile-castigatoare-negocierilor-buget-germania-marea-nemultumita-discutiile-reincep-ora-1300-1_50af278e7c42d5a663a2048e/index.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO