Alegătorii americani vor merge la urne mâine având în minte cea mai recentă provocare a candidatului Mitt Romney privind situaţia din Europa. “Italia, Spania şi Grecia” sunt modelul Barack Obama, simbolul nebuniei social-fiscale din Europa. Avem de-a face cu o atitudine anti-europeană?
Oare Europa va deveni una dintre marile teme “strategice” discutate lunile următoare, în cazul în care va câştiga Romney? Şi ce se va întâmpla dacă va câştiga Obama? Este în favoarea sau împotriva Europei? Oare nu a fost el cel care s-a autocatalogat drept “preşedintele Pacificului”, marcând o schimbare de atitudine în dialogul transatlantic? Ce va face în al doilea mandat? Va efectua prima vizită oficială în străinătate în Asia, lăsând Europa pe planul al doilea?
Sunt întrebări legitime. Dar, vorbind despre Europa, ignorată iniţial în dezbaterile electorale din Statele Unite dar reintrodusă de Mitt Romney pentru a o ironiza, este necesară o distincţie între retorica electorală, marile tendinţe economice şi realitatea faptelor.