» » » Un influent om politic de la Seul doreşte armament nuclear pentru ţara sa


Un influent om politic sud-coreean a afirmat marţi că ţara sa ar trebui să îşi dezvolte propria apărare nucleară ori să ia în calcul revenirea arsenalului atomic american cu scopul de a descuraja Coreea de Nord şi aliatul ei chinez de orice veleitate agresivă, scrie AFP.


Chung Mong-Joon, fost candidat al partidului conservator sud-coreean la ultimele alegeri prezidenţiale, a atras atenţia în cursul unei vizite efectuate la Washington că diplomaţia a eşuat în rezolvarea crizei cu Phenianul. 

Omul de afaceri miliardar a menţionat că Seulul are dreptul de a se retrage din Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare pentru a se alinia la nivelul dezvoltării arsenalului nuclear nord-coreean. 

'În acest fel li s-ar trimite un avertisment clar că, prin continuarea programului lor atomic, nord-coreenii ar fi pe cale să elibereze noul spirit malefic nuclear din Asia de Est', a declarat el în cursul unei reuniuni organizate la Carnegie Endowment for International Peace. 

Chung Mong-Joon, a cărui opinie este împărtăşită de mai mulţi republicani americani, a adăugat că Statele Unite pot să îşi reinstaleze arsenalul nuclear în Coreea de Sud, retras în 1991 după încetarea Războiului Rece împotriva Uniunii Sovietice. 

'Lecţia pe care o putem trage în urma Războiului Rece este că împotriva armelor nucleare numai armele nucleare pot garanta pacea', a continuat oaspetele sud-coreean. 

Autorităţile americane resping posibilitatea ca Seulul să se doteze cu arme nucleare, motivând că o astfel de evoluţie ar putea crea un precedent pentru clubul exclusivist al ţărilor ce deţin armament nuclear. 

În faţa ameninţărilor tot mai insistente ale Phenianului, Statele Unite au executat în spaţiul aerian sud-coreean manevre cu bombardiere de tip B-52 şi B-2, vârfuri de lance ale descurajării lor nucleare, pentru a sublinia încă o dată sprijinul deplin acordat Seulului. 

'Să ni se ceară să eliminăm opţiunea nucleară este exact acelaşi lucru ca şi cum ne-am preda', a ţinut să adauge parlamentarul sud-coreean, citat de AFP. AGERPRES

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO