» » » » Negocieri la singe pentru impartirea colegiilor parlamentare



Cele trei partide care compun USL-ul in judetul Bacau negociaza asiduu pentru impartirea colegiilor parlamentare – protocolul prevede ca PSD sa aiba sapte mandate de parlamentari, doua de senatori si cinci de deputati, si tot atitea PNL si PC – insa PNL-istii sint nemultumiti ca ei au acoperita cu primari o populatie de peste 48% din judet, iar impreuna cu PC sar de 55%, in timp ce PSD are doar 28% din populatie u in plus municipiul Bacau este fief liberal – negocieri dure se duc si la PDL sau PPDD, unde Dumitru Sechelariu ar incerca sa il impuna pe Constantin Scripat de la PDL in municipiul Bacau si pe fratele lui, Sergiu Sechelariu, la PP-DD

Apropierea alegerilor parlamentare a incins spiritele in sinul partidelor politice, care lucreaza la desemnarea candidatilor pe colegiile parlamentare. Judetul Bacau are in componenta patru colegii de senatori si zece colegii de deputati.

La USL Bacau negocierile sint departe de a se fi incheiat. Conform protocolului, la prima strigare, cele 14 mandate au fost impartite astfel in USL: sapte in curtea PSD-ului si sapte in curtea ACD (PNL si PC).

Pe parlamentari, situatia este de doi senatori si cinci deputati de la PSD si doi senatori si cinci deputati de la ACD.

Negocieri la singe in USL

La prima vedere lucrurile ar putea fi clare si impartite frateste in USL, dar situatia este departe de a fi astfel. Totul depinde de modul in care se vor imparti efectiv pe partidele care compun USL colegiile uninominale. In urma alegerilor locale din vara, PNL a pastrat municipiul Bacau ca fief liberal.

De aceea, prin prisma votului bacauanilor, este indreptatit sa primeasca cele trei colegii de deputati si colegiul senatorial. In plus, candidatii PNL din partea USL ar maximiza sansele USL-ului in municipiul Bacau.

Este stiut scorul slab care a fost scos de PSD de-a lungul timpului in orasul resedinta de judet, unde locuitorii s-au aratat mereu a fi de dreapta. Asemanator stau lucrurile si in multe localitati din judet, unde organizatia PNL Bacau s-a situat in fruntea organizatiilor liberale la nivel national. De aceea, raportat la numarul populatiei acoperite de liberali, apar nemultumiri in sinul USL.

“Eu sint total nemultumit de aceasta impartire tinind cont ca PNL are 48% din populatie acoperita cu primari PNL, iar PC are 6,7%. Impreuna avem peste 55% din populatia judetului, iar PSD are doar 28% din populatie acoperita cu primari. In concluzie, majoritatea primarilor nostri, peste 20, vor trebui sa munceasca pentru colegiile pesedistilor. Aceasta impartire este defavoriabila PNL-ului la Bacau, dar respectam acest protocol, ca si atunci cind ni s-a impus presedinte USL pe Dragos Benea. Ii avertizam insa pe pesedisti ca daca vor juca strimb, cum o face de obicei Hrebenciuc, nici lor nu le va fi usor”, a declarat primarul Romeo Stavarache, presedintele PNL Bacau.

L-am contactat si pe deputatul Viorel Hrebenciuc, presedintele PSD Bacau pentru a afla un punct de vedere, dar nu a raspuns. A facut-o insa Dragos Benea.

“In urmatoarea perioada vor urma mecanismele interne de partid in care se vor desemna persoanele ce vor fi candidati din partea USL pe cele patru colegii de senator si zece colegii de deputat din judetul nostru. Cert este ca in cazul PSD-ului, peste 50% din actualii parlamentari se vor regasi pe liste, pentru un nou mandat”, a declarat Dragos Benea, vicepresedinte al PSD Bacau.

Presedintele PC Bacau, Constantin Avram spune ca inca nu s-a decis nimic, ci doar ceea ce este trecut in protocol. “Nu stiu ce s-a mai decis. A fost intilnirea de la Murighiol si de acum vom vedea cum se va stabili nominal in judet. In baza protocolului, in cadrul USL, Alianta de Centru Dreapta are sapte parlamentari, iar PSD tot sapte. Ce mai stiu este ca parlamentarii in functie isi pastreaza colegiile sa candideze.

In privinta PC, conform intelegerii, noi ar trebui sa avem un candidat pe un colegiu de deputat si Vasile Nistor pe colegiul lui senatorial”, a declarat Constantin Avram.

Cum arata judetul dupa alegerile din 2008?

In urma alegerilor din 2008 bacauanii au trimis in Parlament doi senatori de la PSD – Elena Mitrea si Radu Catalin Mardare si cite un senator de la PNL – Gabriel Berca si PDL – Vasile Nistor. La Camera Deputatilor PSD a cistigat patru mandate – Gabriel Vlase, Iulian Iancu, Gheorghe Antochi si Viorel Hrebenciuc, PNL trei deputati – Ionel Paler, Mihai Banu si Tudor Chiuariu si PDL tot trei mandate – Vasile Gherasim, Valerian Vreme si Adrian Popescu. Schimbarile politice au dus cum era de asteptat si la migratii in Parlament.

Astfel Gabriel Berca si Mihai Banu au sarit in tabara democrat-liberalilor, iar Vasile Nistor a plecat la PC. Este de asteptat ca PNL sa isi doreasca sa pastreze municipiul Bacau si sa vrea cele trei colegii de deputat si colegiul senatorial.

Vasile Nistor va dori cel mai probabil sa candideze pentru un nou mandat senatorial in zona Onestiului, la fel si deputatii Gabriel Vlase si Viorel Hrebenciuc pe colegiile lor. Ramine de vazut ce se va intimpla cu candidaturile lui Radu Catalin Mardare, Elena Mitrea, Iulian Iancu si Gheorghe Antochi.

Sechelariu trage sforile la PDL si PP-DD

Negocieri asiduue sint si la celelalte partide politice. La PDL, deja Constantin Scripat, a anuntat pe postul patronat de prietenul lui Dumitru Sechelariu ca va candida in municipiul Bacau. Pe de alta parte, surse spun ca fostul primar incearca sa joace la doua capete si sa il impuna pe fratele lui drept candidat la un fotoliu de parlamentar din partea PP-DD-ului.
ziaruldebacau.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO