» » „Ministerul vrea sa sparga monopolul CNAS”



Mai multi bani la fondul de sanatate!

Mihaela Popescu, sefa DSP, a prezentat in fata colegilor din „deconcentrate” principalele modificari aduse de Legea Sanatatii si i-a invitat sa faca propuneri. Un lucru a fost clar pentru toata lumea: cine va plati va primi servicii medicale, cine nu, nu! Sanatatea va fi mai scumpa si, sa speram, serviciile mai bune.

Directorii de deconcentrate au fost convocati, vineri, de Dorian Pocovnicu, subprefectul judetului, la sedinta Colegiului Prefectural. Intre cei care au iesit la raport s-a aflat si Mihaela Popescu, sefa Directiei de Sanatate Publica (DSP), care a vorbit despre reformarea sistemului de sanatate, in baza unui act normativ - “Legea de organizare si functionare a sistemului sanitar din Romania” - al carui proiect este afisat pe site-ul Ministerului Sanatatii spre dezbatere publica “pentru ca in forma sa finala, care va fi publicata in Monitorul Oficial, dupa terminarea consultarilor cu toate organismele implicate in activitatea din sectorul sanitar, sa modeleze sistemul de sanatate pe principii corecte, functionabile si in acord cu institutiile financiare internationale, FMI, BM si UE.” Sefa DSP a vorbit despre noutatile pe care le aduce legea. In principal, ministerul a urmarit sa mentina controlul asupra sistemului si sa fie sigur ca va exista, in continuare, o retea publica de sanatate la toate nivelele si ca banii colectati de la asigurati sau din alte surse vor fi folositi in sistemul sanitar, si nu in alte scopruri. De asemenea, “Ministerul Sanatatii vrea sa elimine monopolul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, sa fie respectat principiul solidaritatii, in sensul ca toti cetatenii trebuie sa contribuie, direct sau indirect, la fondul de sanatate si sa existe competitie in sistem”, a explicat Mihaela Popescu.

Toti vom cotiza la sistem!

Legea defineste ce inseamna pachetul de servicii de baza, urmarind ca in viitor sa fie decontate mai ales “serviciile scumpe, pentru riscuri vitale”, deoarece “se cheltuie foarte multi bani pe medicamente ieftine, cum ar fi antitusivele, pe care pacientul si le poate cumpara si singur”, a afirmat directorul DSP. Serviciile si medicamentele ieftine, pentru boli usoare, ca racelile sau indigestiile, nu vor mai fi decontate, dar vor putea fi acoperite din fonduri suplimentare. Si angajatorii, daca vor dori sa-si fidelizeze salariatii, vor putea cumpara pachete de servicii la preturi convenabile. Sefa DSP a repetat de trei ori, in Colegiul Prefectural, faptul ca “Ministerul Sanatatii vrea sa sparga monopolul CNAS”, si a precizat ca niciun cetatean, fie el copil sau batran, “nu va putea sa mai beneficieze de servicii medicale daca nu va plati cineva pentru el.” Directorii prezenti au vrut sa stie daca isi vor putea alege “Casa”, daca se vor putea adresa unui asigurator privat, cine va plati pentru victimele accidentelor auto, daca sistemul va fi modificat de la 1 ianuarie 2013 etc.

Mihaela Popescu a afirmat ca cetatenii vor putea sa contribuie la orice fond doresc, insa mai au de asteptat deoarece procesul de reformare va dura doi-trei ani. Proiectul “Legii de organizare si functionare a sistemului sanitar din Romania” va fi prezent pe site-ul ministerului pana pe 1 septembrie, interval in care toti cei interesati il pot citi si pot interveni cu propuneri de modificare, insotite, evident, de argumente. Dupa aprobarea actului normativ, se va trece la elaborarea legislatiei secundare si la organizarea “caselor”.
Silvia Patrascanu
desteptarea.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO