» » » 167 de unitati de invatamant nu au autorizatie



Scoli cu probleme
O parte din elevii si prescolarii din judetul Bacau, in special din mediul rural, dar unii chiar si de la orase, vor invata in unitati scolare fara autorizatii sanitare. Doar putin peste 80 la suta din scolile bacauane au aceste avize.
Asa cum ne-am obisnuit, ca in fiecare an, si acum inceperea noului an de scolar a prins pe picior gresit anumite scoli si unele autoritati locale care nu au reusit sa finalizeze lucrarile de igienizare in unitatile de invatamant pe perioada vacantei scolare. In acest moment, dintr-un total de 917 astfel de institutii, 167 au inca probleme, adica un procent de 18 la suta. "Noi vorbim despre o retea scolara structurata pe unitati scolare cu personalitate juridica. La nivelul judetului Bacau mai avem 149 de astfel de structuri. In acest moment, numai 75 la suta dintre unitatile scolare cu personalitate juridica fie au deja autorizatie sanitara, fie sunt in curs de obtinere a acestor documente pana la 1 septembrie 2012. Am incercat, din momentul in care am ajuns la Inspectoratul Scolar, sa vad care este situatia in restul de 25 la suta dintre unitatile cu personalitate juridica. Din pacate, problemele care au dus la neautorizarea lor nu tin, nici de aceasta data, de colegii mei directori", a precizat prof. Theodora Sotcan - inspector scolar general la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau. 

Cele mai mari probleme, in mediul rural

Exemplele sunt multe, iar localitatile vizate sunt in special din mediul rural in comune precum Ghimes Faget, Blagesti, Asau, Scorteni, Zemes, Strugari, Scorteni, Berzunti, Ardeoani, Samienesti, Agas, Orbeni, Brusturoasa, Caiuti, Sanduleni, Sascut, Birsanesti, Manastirea Casin, Helegiu, Lipova, Plopana, iar lista poate continua. Si in orase, mai sunt gradinite, scoli si chiar licee car nu au autorizatii sanitare in Buhusi, Moinesti, Comanesti, chiar si Onesti si Bacau. 

Autorizatie sanitara si pe corpuri de cladire

Spre deosebire de anii anteriori, acum autorizarea sanitara se poate efectua si pe corpuri de cladire, nu pe intreaga unitate scolara. In plus, legislatia in domeniu a simplificat mult modul de obtinere a acestui document de la Directia de Sanatate Publica. "Metodologia de lucru pentru a obtine autorizatia sanitara s-a modificat. Acum se face pe baza unei declaratii pe proprie raspundere a conducatorului unitatii scolare, care ia la cunostinta de conditiile igienico-sanitare si epidemiologice impuse, pentru ca scoala sa functioneze in parametrii corespunzatori si sa nu constituie un risc pentru sanatatea elevilor. Dupa aceasta declaratie, i se inmaneaza autorizatia sanitara de functionare, iar in termen de 20 de zile o echipa de control merge la fata locului pentru a vedea daca ceea ce a declarat corespunde cu realitatea. Daca apar elemente care nu sunt corespunzatoare, se poate face un plan de conformare, dar numai pentru lucrurile care nu au implicatii asupra sanatatii si sigurantei copilului, ce poate fi rezolvate intr-o perioada de 3-6 luni, chiar si un an de zile. Vorbesc aici de o tencuiala, de un gard imprejmuitor, insa conditiile majore cum sunt alimentare cu apa curenta, grupuri sanitare conform normelor igienico-sanitare in vigoare, cubajul incaperilor, respectiv mobilierul din clasa, acestea trebuie obligatoriu trebuie sa fie conform standardelor impuse", a explicat dr. Marin Bustuc, director adjunct DSP Bacau. La Directia De Sanatate Publica, doar 750 de scoli au autorizatie sanitara, din cele 917. In perioada urmatoare, pana la inceperea noului an scolar, echipe ale Inspectiei Sanitare de Stat Bacau vor verifica fiecare unitate scolara din intreg judetul. Sanctiunile pentru nerespectarea legii din acest punct de vedere si neindeplinirea normelor specifice de functionare sunt drastice.

Principalele nereguli întalnite la scolile neautorizate sunt: 
- lipsa apa curenta si canalizare - 26 unitati de invatamant
- cubaj de aer necorespunzător - 4 unitati de invatamant
- cladiri care necesita reabilitare - 8 unitati de invatamant
- grupuri sanitare necorespunzatoare - 8 unitati de invatamant
- cladiri neimprejmuite sau imprejmuite partial - 3 unitati de invatamant
- altele (scoli in curs de reabilitare, autorizatii neridicate, situate in spatii inchiriate etc.) - 12 unitati de invatamant.
Toate aceste institutii scolare au depus catre unitatile administrativ teritoriale de care apartin adrese prin care solicita efectuarea demersurilor pentru obtinerea autorizatiilor respective. 

„Am sa incerc sa gasesc o cale de colaborare cu primarii din comunele unde sunt scoli cu probleme pentru a avea si o rezolvare. Nici un director de scoala nu are banii necesari si nici fonduri alocate pentru a remedia aceste probleme. Aici este nevoie de implicarea comunitatilor locale. Acolo unde nu exista apa curenta nu putem rezolva totul pana la inceperea noului an scolar, pentru ca vorbim de investitii majore. Eu am solutie, dar nu este pe termen lung, ci una pe termen scurt. Vom analiza in ce fel acea scoala are viabilitate in ceea ce priveste numarul de elevi pe care urmeaza sa-i scolarizeze. O solutie economica simpla este aceea a atribuirii unui microbuz scolar care sa transporte elevii de la scoala care nu indeplineste conditiile necesare minime catre un corp de cladire care sa se bucure de toate aceste facilitati. Problema este ca nu sunt destule microbuze scolare. Oricum, scoala va incepe pentru toti copiii. Nu este pentru prima data cand anul scolar incepe in corpuri de cladire neautorizate sanitar.”
prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general 

Scoala cu personalitate juridica este acea unitate de invatamant, din mediul urban sau rural, care are in structura si alte entitati scolare (gradinite, scoli generale, licee). Aceste institutii au patrimoniu propriu, cont curent deschis la trezorerie, buget propriu de venituri si cheltuieli, întretin relatii cu tertii, conduc contabilitate proprie.

In Bacau la Colegiul Economic "Ion Ghica" in corpurile de cladire A si B nu este asigurat cubajul de aer necesar (directorii isi asuma responsabilitatea, iar la DSP situatia este cunoscuta), la Colegiul "Grigore Antipa caminul este in curs de igienizare, iar la Colegiul National Pedagogic "Stefan cel Mare", in internat grupurile sanitare sunt necorespunzatoare. 
Roxana Neagu
desteptarea.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO