» » » Neghina il acuza de abuz si incompetenta pe Lemnaru



Primele fisuri in Alianta UNPR - PSD din Consiliul Local Onesti

Ultima sedinta a Consiliului Local Onesti a avut o desfasurare mai putin scontata deoarece aceasta a fost marcata de aparitia “primelor fisuri” in alianta majoritara UNPR - PSD dar si de “un moment fierbinte”, generat de aducerea mai multor acuze de catre primarul Laurentiu Neghina fostului edil-sef al municipiului, Emil Lemnaru. Primul semn al “subrezirii” aliantei onestene UNPR - PSD, care il sprijina pe primarul Laurentiu Neghina, a fost dat de dezbaterea proiectului de hotarâre privind aprobarea prelungirii perioadei de tragere a imprumutului de 14.995.472 lei de la 31 decembrie 2012 pâna la 30 noiembrie 2014. Din startul discutiilor, consilierul social-democrat Emil Lemnaru (care a votat impotriva acestui proiect) a mentionat ca “s-a aprobat o anumita forma de proiect in urma cu o luna de zile si nu se poate schimba ceea ce s-a hotarât. Este adevarat ca s-au schimbat conditiile climaterice si se poate asfalta din luna mai pâna in octombrie;. Se pot folosi 100 miliarde de lei pentru infrastructura, este necesar sa se rezolve aceasta problema in municipiul Onesti dar si ceea ce am hotarât, ca 50 miliarde de lei din creditul imprumutat sa fie o rezerva”. Primarul Victor Laurentiu Neghina a mentionat ca “pentru asfaltarea drumurilor vor fi folosite 86 de miliarde de lei vechi iar 50 de miliarde nu-i cheltuim, ei fiind folositi ca un fond tampon. Recurgerea la accesarea unui nou credit de 35 miliarde de lei vechi ar fi mai durat 3-4 luni pâna la obtinerea creditului. Dorim sa asfaltam bulevardul Republicii, de la Monumentul Voievodul si pâna la Hotelul «Trotus» si pe bdul Belvedere, pâna la statia Capucini”. La votarea acestui proiect de hotarâre surprinzator a fost nu numai faptul ca Emil Lemnaru a votat impotriva (la fel ca si consilierii liberali), dar si abtinerea a 4 consilieri social-democrati! Astfel, cu un rezultat de 9-9, proiectul a fost stopat insa aceasta nu a fost nimic fata de ceea ce a urmat!

Un proiect respins cu egalitate de voturi

La dezbaterea proiectului de hotarâre privind aprobarea donarii speciilor de animale de la Gradina Zoologica Onesti, consilierii onesteni dupa mai multe minute de dispute pro si contra au votat 6 pentru (UNPR - PDL), 6 impotriva si 6 abtineri. In pledoariile pentru Gradina Zoologica din Onesti, Emil Lemnaru a declarat ca “prin donarea animalelor de la aceasta gradina am priva copiii onesteni de vizitele la acest obiectiv turistic, ce a corespuns standardelor europene pâna in anul 2004. Printr-o mica modernizare se poate aduce din nou la stardele actuale gradina zoologica! De ce unele orase pot sa aiba gradina zoologica si Onestiul, nu?” In replica, primarul Neghina a aratat ca “aceasta gradina nu functioneaza din anul 2007 iar copiii sunt privati de a o vizita, ea neavând autorizatie de functionare si nici nu va fi autorizata. In plus, sunt reclamatii ale pacientilor Spitalului Municipal ca nu se pot odihni din cauza zgomotului animalelor de la Gradina Zoologica!” Disputa s-a incins si au iesit la iveala si alte lucruri: daca Laurentiu Neghina a mentionat ca „au acces la gradina zoologica doar copiii care au relatii”, fostul primar Emil Lemnaru a afirmat: „Chiar fara a avea autorizatie, in mod tacit, Prefectura Bacau a lasat ca sa se viziteze aceasta gradina zoologica!” Consilierul democrat-liberal Stefan Martin a tinut sa adauge: „La momentul actual aceasta gradina este inchisa pentru ca nu respecta normele europene privind spatiul pentru fiecare animal de aici. Ar insemna sa luam din spatiul Parcului Municipal pentru a extinde gradina zoologica si ma intreb: alta treaba nu avem decât sa facem aceasta?” Aciditatea dezbaterilor a crescut, fostul primar amintind ca un proiect de hotarâre prin care Ministerul Mediului finanta amenajarea Gradinii Zoologice nu a fost votat de catre consilierii locali. De asemenea, Emil Lemnaru a mai mentionat ca „s-a dorit vinderea tuturor animalelor de la Gradina Zoologica, fiind si oferte din Serbia pentru a fi valorificate o parte dintre animale in Africa”. Interventia primarului Laurentiu Neghina a adus un zâmbet pe fata consilierilor locali, el mentionând: „S-a vrut «scaparea» de animale dar nu separat! Probabil ca acestea s-au imprietenit”. O replica taioasa a venit si de la consilierul local Ioan Tofan: „Daca nu vor mai avea gradina zoologica sa viziteze, onestenii si turistii pot vizita instalatiile parasite de pe platforma petrochimica Borzesti!”

De la straniu la… incandescent!

In desfasurarea sa, sedinta Consiliului Local Onesti din 8 august a mai oferit o surpriza unica: la votarea proiectului de hotarâre pentru achizitionarea unor utilaje, toti cei 18 consilieri onesteni, inclusiv initiatorul proiectului - viceprimarul Nicolae Gnatiuc -, au votat impotriva! “Daca strazile din municipiu s-ar repara in regie proprie, cu SC DPP SA, costurile ar fi mult mai mici. Pretul manoperei pentru asternerea asfaltului este mai mic deoarece la DPP se asigura numai salarizarile. Acest lucru se constata si la realizarea parcarilor din municipiu la care pretul lucrarilor executate de DPP este in proportie de 50-60 la suta din pretul lucrarilor realizate cu alte firme”, a mentionat viceprimarul Nicolae Gnatiuc. Consilierul local Marcel Bujor (PP-DD) a solicitat “sa fie prezentate costurile utilajelor si sa se faca un studiu de fezabilitate iar daca se ajunge la concluzia ca sunt mai mici costurile lucrarilor cu unele firme, proiectul trebuie amânat.” Si consilierul liberal Mihai Sova a cerut sa fie prezentate toate avantajele si dezavantajele achizitionarii utilajelor, pentru care trebuie dezbatut si faptul daca este sursa de finantare. Fostul primar Emil Lemnaru a mentionat: “Situatia este un pic delicata. SC DPP SA are un capital de 10 miliarde de lei, dar trebuie completat”. Intrucât la dezbaterea acestui proiect de hotarâre, dupa mai multe dispute aprinse legate de faptul ca unul dintre aceste utilaje (repartizorul de asfalt) poate functiona cu 350 tone asfalt pe ora in timp ce statia de producere a asfaltului din Onesti are o capacitate de productie de 160 de tone in opt ore, Emil Lemnaru a cerut un time-out, cu mentiunea ca “utilajul este foarte necesar pentru DPP SA Onesti”. De aici, lucrurile au luat intorsatura neasteptata! Primarul Laurentiu Neghina a declarat: “Din punct de vedere al achizitiei acestui utilaj, proiectul de hotarâre reprezinta una din gafele ce arata incompetenta consilierului actual Emil Lemnaru, dintr-un sir de ilegalitati si abuzuri. Sub ochii dânsului, ca primar al municipiului Onesti s-au achizitionat becuri de 4 ori mai scumpe, detergent de doua ori mai scump. Aceste achizitionari aduc scurgeri de 15 miliarde de lei vechi. Prin aceste lucruri Emil Lemnaru a tolerat incompetenta celor din subordinea sa! Eu nu imi bat joc de banii onestenilor! Au fost construite cu 1000 de miliarde de lei centrale de cartier, dimensionate pentru 18.000 de apartamente când in municipiul Onesti erau 11.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de incalzire! Cu acesti bani se puteau pune centrale de apartament in fiecare locuinta din Onesti!” La aceste lucruri consilierul Emil Lemnaru a mentionat: “Nu dau nici un raspuns, nu discut in contradictoriu. Acuzele sunt nefondate!”
In cadrul sedintei Consiliului Local din ziua de 8 august s-au mai luat in dezbatere aprobarea unor modificari la transportul public de persoane, stabilirea nivelului maxim al tarifelor practicate pentru transportatorii autorizati in regim de taxi, aprobarea Programului de acordare a ajutoarelor de urgenta, nominalizarea reprezentantilor Consiliului Local in consiliile de administratie ale unitatilor de invatamânt prescolar.  De asemenea, s-a aflat pe ordinea de zi a consilierilor onesteni aprobarea premierii elevelor Mara Bruma (olimpica nationala la fizica si absolventa a Colegiului National “Dimitrie Cantemir” ce a promovat examenul de bacalaureat cu media 10) si a elevei Denisa Alexandra Matei (sefa promotiei 2012 a Scolii “George Calinescu”), cu câte 2000 de lei. Tot in aceasta sedinta a Consiliului Local Onesti a fost aprobata si reteaua scolara a municipiului pentru anul de invatamânt 2012-2013.
Ion Moraru

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO