» » Dezastru pentru atletismul românesc la Londra!

Mirela Lavric FOTO: Marian Burlacu

Niciun atlet român nu a reușit să prindă finala la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice. Cel mai bun rezultat de până acum (locul 14) l-a obținut Mirela Lavric (800 m), care a avut nevoie de asistență medicală după semifinala în care a concurat.

România s-a prezentat la concursul olimpic de atletism de la Londra cu o echipă formată din 17 sportivi. Alături de consacratele Constantina Diță, Lidia Șimon (maraton), Nicoleta Grasu (disc), Viorica Țigău (lungime) și Angela Moroșanu (400 metri garduri), majoritatea reprezentantelor noastre au trecut de curând de juniorat.

Cu speranțe mici de a urca pe podium, acestea își propuneau să prindă măcar finala, obiectiv care nu a fost atins însă de niciuna. Cea mai bună evoluție a avut-o Mirela Lavric (21 de ani), care a obținut al 14-lea timp (2:00,46) în semifinalele probei de 800 de metri, una în care România are tradiție.

Lavric a acuzat dureri la picior

Sportiva legitimată la CSM Onești a reușit, cu mari eforturi, să urce un loc, de pe 8 pe 7, iar mai apoi s-a clătinat pe picioare. Vizibil marcată de efort, Mirela a urcat scările spre zona mixtă TV, însă după ce a trecut de primul rând de camere s-a oprit și s-a așezat. Organizatorii au înconjurat-o imediat. I-au dat apă și i-au pus o pungă cu gheață pe piciorul drept.

Ajunsă după câteva minute în tunelul Stadionului Olimpic, Mirela ne-a declarat: "Am nişte probleme personale, din cauza asta mi s-au încărcat foarte mult coapsele şi asta m-a scos puţin din ritm, dar sunt fericită de locul 14. Am avut ghinionul să se întâmple chiar azi. Am avut dureri de spate şi de burtă".

Mai vrea o Olimpiadă

În ciuda acestor probleme, Lavric s-a arătat mulțumită de evoluția ei într-o semifinală în care sud-africanca Caster Semenya a stabilit un record personal (1:57,67) care arată cât de repede s-a alergat: "Este prima mea participare la Jocurile Olimpice, o competiție care nu seamănă cu nimic altceva. Am căpătat experienţă alergînd într-o semifinală cu cele mai bune atlete din lume. Cred că locul 14 este cel mai bun obținut de cineva din lotul nostru de atletism. Sunt singura care am alergat într-o semifinală'', a declarat atleta vasluiană după semifinale.

Vrea să alerge şi la 1.500 m

Lavric a privit cu optimism viitorul ei, propunându-și ca la ediția viitoare a Jocurilor Olimpice să prindă finala la 800 de metri. De asemenea, eleva antrenoarei Viorica Pintilie a mărturisit că a mai alergat la 1.500 de metri pe vremea junioratului și că n-ar fi exclus să mai participe la această probă. Firește dacă sănătatea îi va permite asta.

Bîrcă s-a sufocat la 5.000 de metri

Majoritatea atletelor noastre au întâmpinat probleme în timpul concursului londonez. Săritoarele Cristina Bujin (triplusalt) și Viorica Țigău (lungime) au fost incomodate de vânt în timpul calificărilor. Prima a ratat toate încercările, cealaltă a reușit numai una (6,21 m), însă a avut o alta, depășită, pe la 6,40 - 6,50 metri cu care ar fi prins finala.

Urmăriţi de ghinion

Participantă și la edițiile din 2000 (heptatlon) și 2008 ale Jocurilor, Țigău a mărturisit după probă: "Nu-îmi vine să cred că am ratat finala! Puteam să mă calific, chiar dacă au fost condiţiile astea aşa de grele, cu vânt în faţă. N-a fost să fie pe prag, asta e proba la lungime. S-a sărit foarte prost, nu numai eu, ci toate concurentele. Nenorocirea mea e că a doua săritură cred că am ciupit-o cu un milimetru... Și era peste 6,40 m, intram în finală. Ghinion, îmi pare atât de rău".

Condițiile meteo specifice Londrei - plafonul de nori coborât, umiditate mare - le-a incomodat, din câte se pare, pe atletele noastre. A spus-o Roxana Bîrcă, după ce a terminat o serie la 5.000 de metri cu o jumătate de tur de stadion în urma adversarelor sale.

Au acuzat diferenţa de temperatură

"M-am simţit foarte rău. Nu aveam aer, plafonul de nori era foarte jos şi eu sunt foarte sensibilă la lucrul ăsta. Sunt dezmăgită că nu am reuşit să-mi menţin timpul, să alerg la valoarea mea. Azi am prins o zi proastă, nu am pe cine să dau vina, nici mie nu îmi convine. Majoritatea românilor care au concurat afară, mai ales la atletism, au acuzat trecerea de la 38 de grade de acasă la 19-20 grade câte sunt aici. Mă mir că nu au răcit. Se simte imediat. După ce am venit, am stat cu paracetamol, pentru că am simţit că mă ia durerea de gât".

Moroşanu şi Grasu, probleme de sănătate

Și "gardista" Angela Moroșanu, și "discobola" Nicoleta Grasu n-au reușit să aibă evoluțiile lor obișnuite la Londra. În cazul lor, însă, a fost vorba și despre unele probleme de sănătate cu care s-au confruntat în perioada de dinaintea Jocurilor.

Prima campioană europeană în probele de viteză pentru România, la junioare, Andreea Ogrăzeanu, în schimb, a fost incomodată de faptul că a alergat pe culoarul 1, unul în care virajele sunt foarte strânse. "Am pierdut și două cuie", ne-a spus după cursa de 200 de metri atleta din Alexandria.

Bobocel a ratat finala "la mustață"

Cea mai ghinionistă dintre toate atletele noastre a fost Ancuța Bobocel. Câștigătoare a Grand Prix-ului de la Londra, din "Liga de Diamant", chiar înainte de JO, sportiva din Drobeta Tr. Severin a ratat finala la 3.000 metri obstacole fiind prima sub linie - a ocupat locul 16, doar 15 sportive intrând în cursa în care s-au împărțit medaliile.

Mai avem trei sportivi în cursă

România mai are trei concurenți până la finalul Jocurilor Olimpice de la Londra, toți fiind atleți. Sâmbătă își vor încerca șansa Marius Cocioran (ora 11.00) și Claudia Ștef (ora 17.00), la marș, iar duminică va lua startul Marius Ionescu (ora 11.00), la maraton.  adevarul.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO