» » » » Cele opt păcate din cartea neagră a Hidroelectrica



Opt sunt cauzele care au adus Hidroelectrica în situaţia de a intra în insolvenţă. Contractele cu "băieţii deştepţi" sunt numai una dintre acestea. Afirmaţia a fost făcută, în exclusivitate la The Money Channel, de Remus Borza, administratorul judiciar al companiei de stat. Toate acestea vor fi menţionate într-un raport de peste 450 de pagini asupra activităţii din trecut a Hidroelectrica.

"Noi chiar lucrăm acum la redactarea raportului pe cauzele care au generat insolvenţa la Hidroelectrica. (...) A ieşit un material foarte stufos, foarte voluminos, vreo 660 de pagini. L-am structurat în final pe 463 de pagini. Va fi un fel de carte neagră a Hidroelectricii, o abordare exhaustivă, judicioasă, temeinică şi obiectivă a tuturor factorilor care au stat la bata acestei stări de fapt. (...) Existenţa acestor contracte bilaterale, în opinia administratorului judiciar, reprezintă doar o cauză din opt. Am identificat încă alte şapte cauze care sigură că au concurat la aceşti indicatori deloc onoranţi pentru o societate de anvergura Hidroelectricii." Remus Borza, administrator judiciar Hidroelectrica

Pe lângă contractele cu băieţii deştepţi, o altă povară pe umerii societăţii de stat a fost un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare. Conform acestuia, Hidroelectrica a fost nevoită să majoreze energia livrată pe piaţa reglementată, în paralel cu reducerea drastică a preţului de achiziţie, potrivit lui Remus Borza.

"Pe lângă existenţa acestor contracte bilaterale, noi am identificat şi acel aport supradimensionat de energie pe piaţa reglementată într-un an absolut extrem. Vorbesc de anul 2012, un al doilea an consecutiv secetos după 2011. Şi cu toate acestea suntem martorii unui paradox. În noiembrie, ANRE, deşi noi eram în clauză de forţă majoră ne-a suplimentat cantitatea de energie livrată pe piaţa reglementată de la 4,5 TW la 5,5 TW. Şi aici intervine paradoxul: şi ne-a diminuat preţul de achiziţie, de la 98 de lei MW la 71,2 lei MW în condiţiile în care anul trecut preţul nostru de cost a fost 125 de lei pe MW iar anul acesta a ajuns la 142 de lei pe MW."

Seceta nu poate fi scoasă din ecuaţia care a adus Hidroelectrica în insolvenţă, este de părere administratorul judiciar. Este vorba de o prăbuşire a producţiei din cauza lipsei precipitaţiilor de la 20 de terawaţi în 2010 la 13 terawaţi estimaţi pentru acest an. De asemenea, o altă cauză, a adăugat Borza, este forţarea companiei să cumpere energie scumpă de pe piaţă, pentru ca apoi să o vândă ieftin în baza unor contracte păguboase.

"Mai sunt şi alţi factori. Un factor natural, seceta, de exemplu. Una era producţia din 2010 de 20 de TW şi alta e producţia care se consitutie într-un minim istoric de 13 TW. pe indicatorii financiari. O să avem cu 33% venituri mai mici, mai puţin cu aproape un miliard de lei. Sigur, mai sunt şi alte cauze: una dintre cauze a fost generată anul trecut când noi am fost în situaţia de a cumpăra 4 TW de pe piaţa liberă, la o medie de 183,6 lei MW, pe care ulterior să o vindem în contractele bilaterale la o medie de 130 de lei MW sau şi mai rău, jumate din această cantitate am vândut-o pe piaţa reglementată la 98 de lei."

La Hidroelectrica, problemele nu ţin numai de energie, o spune chiar administratorul judiciar, Remus Borza. Este vorba, de exemplu, de contracte de construcţii. Se pare că, faţă de suma calculată iniţial pentru un proiect, cheltuielile au fost cu mult majorate.

"Şi am mai antamat o astfel de cauză, am enunţat-o. Existenţa acelor contracte împovărătoare, nu numai cu băieţii deştepţi pe furnizare de energie, dar şi pe partea de construcţii, cu marii antreprenori. O să dau un exemplu banal: s-a contractat o lucrare la 163 de milioane de euro privind retehnologizarea a 20 de hidroagregate. La momentul ăsta s-au retehnologizat 17 hidroagregate, s-au plătit 403 milioane de euro, ca să retehnologizăm şi pe următoarele 3 o să ajungem la 500 de milioane de euro."

Investiţiile în proiecte care nu aveau legătură cu domeniul energetic sunt o altă cauză a intrării în insolvenţă, a mai spus Remus Borza. Evident, factura era asumată şi achitată integral de Hidroelectrica.

"Am avut surpriza, evident neplăcută, să identificăm ca şi cauză a stării de insolvenţă asumarea unei investiţii de ordinul a peste un miliard de euro la care componenta energetică este secundară. (...) Hai să facem o amenajare hidrologică complexă cu 250 de milioane de euro pe care să o suporte exclusiv hidroelectrica, dar de care să profite în primul rând comunităţile locale de pe Siret, vorbim de oraşul Paşcani şi Suceava şi alte oraşe, alimentare cu apă potabilă curentă, care în mod normal asta trebuia să fie în curtea Apelor Române. Această producţie din 2012 va impacta teribil, evident negativ"  money.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO