» » Se inaspresc sanctiunile pentru interzicerea participarii la greva




Conflictul colectiv de munca va putea fi declansat mai usor


Legea dialogului social va fi modificata in favoarea angajatilor. Greva va putea fi declansata fara concilierea prealabila intre partile aflate in conflict. Impiedicarea asocierii in sindicat va fi sanctionata cu amenda de 2.000-5.000 lei. Interzicerea participarii la greva se va amenda cu 1.500-3.000 lei.

La nici un an de la intrarea in vigoare, Legea 62/2011, privind dialogul social, urmeaza sa fie modificata de catre actuala guvernare. Printr-un proiect de ordonanta de guvern, aceasta lege va fi schimbata "pentru a pune in concordanta prevederile ei cu Codul Muncii, astfel incât fiecare termen sa aiba acelasi inteles in intreaga legislatie a muncii" si pentru a imbunatati prevederile mai ales ale capitolelor care se refera la organizarea sindicala si declansarea conflictului colectiv de munca.

Si zilierii vor putea intra in sindicat

In proiect se mentioneaza ca la o organizatie sindicala are dreptul sa adere nu numai angajatii, ci si cei care exercita o profesiune in mod independent, membrii cooperatori, zilierii si persoanele aflate in curs de calificare. Pentru constituirea unei organizatii sindicale este nevoie de minimum 15 angajati din aceeasi unitate sau sector de activitate. Minorii, angajati la vârsta de 16 ani, pot fi membri de sindicat fara a avea nevoie de incuviintarea parintilor ori a altui reprezentant legal. Si pensionarii dar si somerii au dreptul sa ramâna in continuare in sindicatul din care au facut parte ori sa se inscrie in altul. Impiedicarea cuiva de a intra intr-un sindicat se va amenda cu 2.000-5.000 lei. Dar acelasi proiect prevede ca nu au voie sa constituie organizatie sindicala cei care detin functii de demnitate publica, magistratii, personalul militar activ din aparatul Ministerului Apararii Nationale (MApN), Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Serviciului Român de Informatii (SRI), Serviciului de Paza si Protectie (SPP), Serviciului de Informatii Externe (SIE) si Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), precum si cei din subordinea acestora. De altfel, si participarea la greva le este interzisa procurorilor, judecatorilor, personalului militar din MApN, MAI si unitatile acestora, precum si personalului din SRI, SIE si STS.

Fara conciliere

Prin acest proiect, procedura privind declansarea conflictului colectiv de munca va fi simplificata, deoarece elimina obligatia de a fi parcursi mai intâi pasii concilierii, pentru declansarea grevei. Concilierea ramâne la latitudinea partilor implicate in conflict. Daca proiectul va fi adoptat in forma sa afisata pe site-ul Ministerului Muncii, conflictul de munca se considera declansat in cazul in care angajatorul nu raspunde in scris in termen de 2 zile la toate revendicarile formulate de organizatia sindicala ori reprezentantii salariatilor. Greva si motivatia ei urmeaza sa fie anuntate in scris angajatorului si Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM). Greva propriu-zisa poate fi precedata de una de avertisment in cadrul careia este permisa incetarea lucrului pentru cel mult doua ore si numai daca a fost adusa la cunostinta angajatorului inainte cu minimum 48 de ore. De asemenea, salariatii mai au dreptul sa intre in greva de solidaritate de o zi cu grevistii din acelasi sector de activitate. Participarea la greva este libera iar pe parcursul acesteia pot inceta activitatea si lucratorii unor subunitati sau compartimente care nu au intrat initial. Cei care nu participa, au dreptul sa continue munca, daca este posibil, protestatarii neavând voie sa-i impiedice. Impiedicarea unui angajat de a participa la greva sau de a munci pe timpul acesteia se va sanctiona cu amenda intre 1.500 si 3.000 lei.
Dar cei din transportul aerian nu pot declansa greva, din momentul plecarii in misiune si pâna la terminarea ei. In unitatile sanitare si de asistenta sociala, de telecomunicatii, transport feroviar si local, de salubritate, precum si in cele de aprovizionare a populatiei cu gaze, electricitate, apa si caldura, pe timpul grevei trebuie sa se asigure cel putin o treime din activitatea normala.
Elena Tintaru


DESTEPTAREA

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO