» » » Merkel il trage de urechi pe Ponta, CCR il pune pe Antonescu presedinte



Curtea Constitutionala a statuat aseara ca seful Senatului, Crin Antonescu, este presedinte interimar al Romaniei. Din cele patru decizii luate ieri, CCR a dat dreptate USL in trei cazuri, iar PDL, intr-un caz. Astazi este asteptata o alta decizie importanta a Curtii care priveste constitutionalitatea legii de modificare a referendumului. Cancelarul german a criticat ieri public atacul demarat de USL la adresa institutiilor statului si a cerut imperativ Guvernului Ponta sa restabileasca "increderea in tara". Depasit de situatie, premierul roman a dat vina pe popularii europeni. Lovitura finala a primit-o aseara: seful socialistilor germani s-a raliat pozitiei Angelei Merkel.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, este presedinte interimar al Romaniei, a decis ieri CCR, constatand ca procedura de suspendare a lui Traian Basescu din functia de sef al statului a fost respectata. Curtea a mai constatat ca cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, formulata de Traian Basescu, este inadmisibila. De asemenea, CCR a respins ieri sesizarile formulate de Vasile Blaga si Roberta Anastase, sustinute de PDL, privind revocarile din functiile de presedinti ai Senatului si, respectiv, Camerei Deputatilor. Pe de alta parte, CCR a admis sesizarea PDL privind excluderea de la controlul de constitutionalitate a hotararilor Parlamentului.

Curtea a amanat pentru astazi discutarea sesizarilor privind neconstitutionalitatea Legii de modificare a legii referendumului, respectiv neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului privind revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului. Daca noua lege a referendumului este declarata neconstitutionala, presedintele va putea fi demis cu jumatate plus unu din numarul cetatenilor aflati pe listele de vot si nu cu 50% plus din numarul alegatorilor prezenti la urne.

Statul de drept, incalcat "in mod inacceptabil"

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca statul de drept a fost incalcat "in mod inacceptabil" in Romania in timpul luptei pentru putere dintre liderii tarii, relateaza Bloomberg. Ea a discutat, ieri, la telefon cu presedintele Traian Basescu, iar acesta i-a confirmat motivele ingrijorarii, a anuntat biroul de presa al Guvernului german. Valorile comune ale Uniunii Europene se aplica si Romaniei, a subliniat acesta. "Cancelarul considera inacceptabil ca principiile de baza ale statului de drept sa fie incalcate intr-o tara membra a Uniunii Europene", potrivit comunicatului, care nu face alte precizari. "Ne asteptam ca Guvernul roman sa restabileasca increderea in tara si in procesul constitutional. Guvernul german urmareste cu mare ingrijorare derularea evenimentelor", a precizat purtatorul de cuvant al cancelarului german, Steffen Siebert.

Premierul Victor Ponta a replicat ieri, cu privire la pozitia cancelarului german, ca "nu Angela Merkel va vota la referendumul din 29 iulie si ca ce decide votul majoritatii romanilor nu poate fi schimbat nici de Basescu, nici de Merkel". "Ce, suntem colonie?", s-a intrebat el, subliniind ca in Germania "e democratic ca poporul sa decida la vot" si acest lucru trebuie acceptat si pentru Romania.

Ponta, umilit de socialistii germani

Victor Ponta a sustinut ieri ca reactia cancelarului german a fost influentata "in mod sigur minciunile si calomniile proferate" de cei din opozitie. "Ei se plang la colegii lor, popularii europeni, adeptii austeritatii si ai taierilor in Europa", a spus premierul. Opinia sa a fost contrazisa imediat. Astfel, o declaratie neobisnuit de dura la adresa ultimelor evenimente din Romania a venit aseara chiar de la virful Partidului Socialist German, care face parte din aceeasi familie politica cu PSD. Liderul socialistilor din Bundestag, Frank-Walter Steinmeier, considera ca "este inacceptabil sa tai in doar cateva zile puterile Curtii Constitutionale si sa schimbi procedurile parlamentare in asa fel incat sa se potriveasca intereselor tale." Declaratiile importantului socialist german arunca indoiala asupra apararii social-democratilor romani, care sustin ca criticile la adresa actiunii coalitiei parlamentare Antonescu-Ponta vin doar din partea popularilor europeni, rudele politice ale lui Traian Basescu.

FAZ: Andrei Marga se comporta ca un comunist

Demersul ministrului de Externe Andrei Marga de a informa cancelariile occidentale cu privire la pozitia USL este criticat de jurnalistii germani de la Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), care il considera "neobisnuit, dar tipic" pentru noua putere de la Bucuresti, care nu face diferenta intre partid si stat. Articolul sugereaza, chiar si prin titlu - "Asa grait-au initiatorii puciului" - ca miscarea USL este asemanatoare unei lovituri de stat. "Saptamana trecuta ministrul de Externe Andrei Marga le-a trimis colegilor sai din UE o scrisoare la care a anexat si un comunicat referitor la recentele evenimente politice din Romania. Acest demers este neobisnuit deoarece ministrul de Externe prezinta pozitia guvernului sau si nu pe cea a unui partid. Pe de alta parte demersul este tipic modelului de gandire al noii puteri de la Bucuresti care, precum comunistii de odinioara, nu face nicio diferenta intre stat si partid", arata sursa citata.

http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/merkel-il-trage-de-urechi-pe-ponta-ccr-il-pune-pe-antonescu-presedinte~ni8mg1

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO