Ieri au intrat în vigoare ultimele modificări aduse Codului fiscal. Accizele cresc, plafonul TVA se majorează, scutirea de penalităţi dispare, iar liber-profesioniştii vor plăti contribuţii după reguli noi.
Prima zi a lunii iulie a venit cu o serie de modificări ale legislaţiei economice şi cele mai multe schimbări au în vedere regimul fiscal în care îşi desfăşoară activitatea persoanele fizice şi juridice. Celelalte noutăţi constau în scăderea unor tarife la telefonia fixă şi mobilă, dar şi într-o scumpire cu 5% a curentului electric.
„Adevărul" vă prezintă o trecere în revistă a noilor norme, realizată cu ajutorul experţilor în fiscalitate din cadrul companiilor de consultanţă financiară.
Contribuţii la Fisc în locul Caselor Naţionale
Pentru salariaţi şi cei care obţin venituri din activităţi dependente de un angajator (drepturi de autor sau prestări de servicii), ziua de 1 iulie nu aduce niciun fel de modificări. În schimb, pentru persoanele fizice autorizate (PFA) şi pentru contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente (liber-profesionişti), există o schimbare importantă, în sensul că plata contribuţiilor de asigurări sociale - în special pensii, şomaj şi sănătate - se va face la administraţiile financiare în locul caselor de asigurări. Mai exact, colectarea banilor se va face de către trezoreriile locale de pe raza localităţii unde se află înregistrat contribuabilul.
„S-a schimbat doar mâna colectoare, nu şi beneficiarul, adică banii adunaţi de la contribuabili se vor direcţiona tot către fondurile de pensii, respectiv şomaj sau asigurări de sănătate", ne-a declarat Alexander Milcev, Tax Partner în cadrul companiei de consultanţă financiară Ernst&Young. El a explicat că această schimbare a venit din necesitatea unei colectări mai bune, casele de asigurări având o capacitate de urmărire mai redusă decât a Fiscului.
Cât despre momentul în care schimbarea devine efectivă şi trebuie depuse declaraţiile, acesta ar putea fi „15-25 august pentru liber-profesioniştii care fac lunar plata acestor contribuţii sau 15-25 octombrie pentru cei care plătesc trimestrial", ne-a declarat Emilian Duca, administratorul companiei de consultanţă BDO Conti Tax Advisors. „Baza de calcul pentru veniturile faţă de care se determină aceste contribuţii este cea aleasă de către liber-profesionişti, nu este impusă prin alte normative", a explicat Duca. Iar pentru salariaţi nu a intervenit nicio modificare, întrucât plata contribuţiilor este în continuare făcută de către angajatori, au precizat experţii fiscali citaţi mai sus.
Creşterea accizelor scumpeşte ţigările
Preţul unui pachet de ţigări va creşte cu 15-20 de bani de la 1 iulie, odată cu majorarea accizei totale de la 76,6 euro/1.000 de ţigarete la 79,19 euro/1.000 de ţigarete, aşa cum este prevăzut în calendarul de aliniere a accizelor la tutun, stabilit până în 2017. Preţul mediuponderat de vânzare cu amănuntul aferent anului 2011 este de 130,07 euro/1.000 ţigarete, respectiv 11,1863 lei/pachet.
Potrivit mecanismului de calcul reglementat, nivelul accizei specifice aferent perioadei 1 iulie 2012-30 iunie 2013 inclusiv este de 53,18 euro/1.000 ţigarete, în condiţiile în care acciza ad valorem scade de la 21% la 20% din preţul mediu de vânzare.
Acciza fixă creşte astfel cu 1,7 euro/1.000 de ţigarete, de la 51,49 euro, ceea ce echivalează cu un impact de 3,4 eurocenţi pe pachet (15 bani).
De la 1 iulie, acciza minimă este de 76,5 euro/1.000 de ţigarete, cu 2,5 euro peste nivelul anterior, care fusese 74 de euro/1.000 de ţigarete.
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, preţul la tutun şi ţigări a crescut anul trecut cu 6,5%, iar în perioada ianuarie-mai 2012 a mai crescut cu încă 2,7%.
Plafonul TVA, balon de oxigen
Până la finele săptămânii trecute, dacă veniturile personale sau cele obţinute pe firmă (cifra de afaceri) depăşeau 119.000 de lei (35.000 de euro la cursul din data aderării României la UE), contribuabilul trebuia să se înregistreze ca plătitor de TVA. De la 1 iulie, acest plafon creşte la 220.000 de lei (65.000 de euro).
Măsura este valabilă până la finele anului 2014 sau până la implementarea unei noi directive europene privind plafoanele de cifră de afaceri sub care firmele pot fi exceptate de la plata TVA.
În acest an, veniturile supuse TVA vor fi calculate astfel: cele realizate până la 1 iulie trebuie să se încadreze în vechiul plafon (119.000 de lei anual) pentru a fi deductibile, iar cele de după 1 iulie - în noul plafon (220.000 de lei anual).
Printre contribuabilii care de regulă se apropie de pragul TVA se numără persoanele fizice autorizate din agricultură, pensiunile agroturistice, persoanele care realizează venituri din drepturi de autor, întreprinderile mici, meşteşugăreşti, comercianţii volanţi şi salariaţii care câştigă peste 12.500 de lei lunar.
Gata cu scutirea de penalităţi!
Începând din septembrie 2011, statul a acordat restanţierilor la Fisc şansa de a scăpa de penalităţi dacă îşi plătesc principalul datoriilor. Scutirea a fost de 100% până la 31 decembrie 2011 şi de 50% din penalităţi până la 30 iunie 2012. De acum, restanţierii vor plăti, pe lângă principalul datoriei, şi penalităţile aferente.
220.000 lei este noul plafon de venituri până la care contribuabilii sunt scutiţi de plata TVA.
Leul greu a împlinit şapte ani
La 1 iulie consemnăm şi o aniversare: se împlinesc şapte ani de când leul a fost denominat şi a pierdut patru zerouri din „coadă", 10.000 de lei vechi devenind un leu nou (RON). Chiar şi după atâta timp, unii români încă nu s-au obişnuit cu noul regim monetar.
Ieftiniri în telefonia fixă şi mobilă
Tarifele de roaming şi cele interconectare percepute de operatorii reţelelor telefonie scad, de la 1 iulie, a decis autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM).
Interconectarea dintre reţelele de telefonie fixă şi cele de comunicaţii mobile se va ieftini cu 18%, până la nivelul de 0,67 eurocenţi/minut. „Practicarea unor tarife excesive în raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenţa la nivelul pieţei de telefonie", avertizează ANCOM. Pe de altă parte, se vor ieftini şi tarifele de roaming. Conform noilor norme, consumatorii vor plăti nu mai mult de:
- 29 de cenţi pe minut pentru a da un apel de pe mobil, din străinătate (faţă de 35 de cenţi pe minut, anterior)
- 8 cenţi pe minut pentru a primi un apel, pe mobil, în străinătate (de la 11 cenţi pe minut)
- 9 cenţi pentru a trimite un mesaj text (SMS) de pe mobil (faţă de 11 cenţi/SMS)
- 70 de cenţi pe megabyte (MB) pentru a descărca date sau a naviga pe internet.
A început sarabanda scumpirilor la energie
Preţurile energiei electrice pentru toate categoriile de consumatori au crescut, începând de la 1 iulie, în medie cu 5%, a anunţat vineri Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei. Măsura a fost luată „pentru ajustarea costurilor de producţie, transport şi distribuţie cu rata inflaţiei şi respectarea angajamentelor asumate faţă de FMI", potrivit ANRE. Asta înseamnă că România a intrat în mult-discutatul calendar de liberalizare a tarifelor la energie, care prevede scumpiri graduale până în anul 2018.
Tarifele şi preţurile reglementate la energia electrică nu au mai fost modificate de la 1 ianuarie 2010.
Costurile au crescut cu 13%
Măsura de scumpire cu 5% a energiei pentru consumatorii casnici şi non-casnici este justificată, printre altele, de necesitatea corelării costurilor de producţie, transport şi distribuţie cu rata inflaţiei, care cumulat pentru 2010 şi 2011 a depăşit 13%, arată ANRE într-un comunicat.
Decizia ANRE este justificată şi de costurile cauzate de o directivă europeană, care impune statelor membre protejarea consumatorilor prin impunerea unor cerinţe de informare a acestora, dar şi de susţinerea cantităţilor de energie care vor fi produse din surse regenerabile, prognozate la 2,5 TWh în acest an.
„Prin valorile aprobate, ANRE apreciază că se asigură o minimă protecţie a consumatorilor care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate în anul 2012", se precizează în comunicat.
În plus, ANRE a urmărit ca modificarea „să genereze un efect redus la nivelul economiei".
Niciun comentariu: