» » Crestere alarmanta a numarului sinucigasilor



Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” din Bucuresti a facut public raportul de activitate pentru anul trecut. Potrivit acestuia, Bacaul ocupa locul 5 pe tara in ceea ce priveste numarul de crime si s-au inregistrat peste 100 de sinucideri.

Raportul de activitate al Serviciului de Medicina Legala Bacau, pentru anul 2011, arata faptul ca numarul persoanelor care aleg sa-si puna capat zilelor a ramas aproape la fel ca in anul 2010. Cei mai multi au ales sa se spânzure si doar sase au recurs la ingerarea de pastile sau de substante toxice. In cele 12 luni ale anului trecut, 369 de bacauani au avut parte de o moarte violenta, cifra fiind in scadere fata de 2010 când au fost 447 de morti violente. „Au fost 88 de persoane care au incheiat socotelile cu viata prin spânzurare, 43 s-au inecat, au mai fost si 20 de intoxicatii, 13 inghetati, 8 care s-au electrocutat, 28 de omucideri si 82 au murit in accidente rutiere. Fata de 2010, anul trecut a fost unul ceva mai linistit, având in vedere ca s-a inregistrat cu aproape 80 de cazuri de morti violente mai putin”, a declarat dr. Marcel Badara, seful Serviciului de Medicina Legala din Bacau.

Un strigat de ajutor

Anul acesta, insa, medicii psihiatri au observat o crestere a tentativelor de suicid, precum si o schimbare in ceea ce ii priveste pe subiecti. Daca in anii trecuti femeile erau cele care recurgeau la gesturi extreme, acum ajung la spital mai multi barbati care au incercat sa isi incheie socotelile cu viata. „Din pacate, a crescut si numarul tentativelor de sinucidere la adolescenti, ne-a declarat dr. Carmen Covrig, sef sectie Psihiatrie la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. 99% din cei care incearca sa se sinucida incearca astfel sa obtina ajutor de la cei din jur, familie, societate, de la corpul medical. Este un strigat de ajutor, nu dorinta de moarte.” Doar 1% din cei care fac gesturi extreme isi doresc sa moara, iar acestia sufera, de obicei, de afectiuni psihice, de modificari ale instinctului de conservare.

Lehamitea de viata se ia

In aceasta perioada cu temperaturi ridicate sau cu schimbari bruste ale vremii, se inmultesc tentativele de suicid. „Toata lumea este afectata dec acesti factori care cresc excitabilitatea sistemului nervos, a explicat dr. Covrig. Cu atât mai mult pacientii cu boli psihice. Iritabilitatea poate duce la reactii exagerate la stimuli banali. Pe de alta parte, când este foarte cald, pacientii isi reduc sau chiar abandoneaza tratamentul, deoarece acesta le da o stare de moleseala. Se decompenseaza si ajung la tentative de suicid.” Uneori, eforturile medicilor de a preveni astfel de cazuri sunt zadarnicite chiar de familie. In aceasta saptamâna, in sectia Psihiatrie a SJU a fost adus un tânar de 20 de ani, cu antecedente de suicid in familie si care avea un comportament schimbat si ingrijorator. „Familia l-a adus fiindca a incercat sa se spânzure. Am vrut sa-l internam, dar mama nu a acceptat ideea ca baiatul sa stea la Psihiatrie. L-au luat acasa pe raspunderea familiei.” Medicii atrag atentia ca tentativele de suicid si reusitele suicidale sunt „contagioase”. „S-a observat ca intr-o clasa in care un elev a facut un astfel de gest el va fi imitat de colegi. La fel, intr-o familie.”
Geta Panaite
Doina Mincu

DESTEPTAREA

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO