» » Reuters: Căderea guvernului crează perspectiva a luni de tulburări politice

Guvernul României a cazut, vineri, în urma pierderii unui vot de încredere, la două luni după învestire, creând perspectiva unor luni de tulburări politice şi punând sub semnul întrebării programul de austeritate, transmite agenţia Reuters.
Rezultatul suprinzător, alături de votul de încredere la care este supus guvernul Cehiei, subliniază dezamăgirea legată de programul de austeritate chiar şi în ţările care nu sunt membre ale zonei euro, lovită de criza datoriilor.
România, doua cea mai săracă ţară din UE, a redus salariile, a majorat TVA-ul pentru a-şi revigora economia. Însă austeritatea a împiedicat refacerea economiei şi a dus la prăbuşirea scurtei guvernări a premierului Mihai Răzvan Ungureanu.Votul de neîncredere a fost susţinut de 235 de parlamentari, cu patru mai mult decât era necesar.“Va veni un guvern nou şi mai bun”, a spus parlamentarul de opoziţie Dan Radu Ruşanu.Preşedintele Traian Băsescu, un aliat apropiat al lui Ungureanu, trebuie să numească un nou premier, care va trebui să obţină susţinerea parlamentului. Poate fi un proces complicat, din cauza sciziunii partidelor şi pot trece luni de zile până la învestirea unui guvern.Acordul României cu FMI este esenţial pentru menţinerea încrederii investitorilor, iar incertitudinea politică va pune sub semnul întrebării angajamentul de a respecta acordul. Moneda naţională, pe care Banca Centrală o sprijină deseori, a fost atinsă de votul de vineri.
Uniunea Social Liberală, o alianţă fragilă orientată către stânga, are mai mult de 50% din sprijinul populaţiei, arată sondajele, şi este favorita alegerilor parlamentare programate în noiembbrie. Eşecul în învestirea unui nou guvern va duce la organizarea anticipatelor, însă nu cu multe luni înaintea datei stabilită acum, se încheie materialul publicat de Reuters.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO