» » Recensamantul decimeaza consiliile locale din judet

Scaderea masiva a populatiei, in special in zonele urbane, reliefata de recensamântul din acest an va avea repercusiuni majore asupra administratiilor locale din judet. Zeci de consilii locale isi vor diminua numarul de alesi, in conformitate cu reducerea populatiei, precum si cu prevederile existente in Legea 215/2001 ce reglementeaza organizarea si functionarea administratiei publice locale. Statisticienii spun ca diminuarea populatiei poate fi chiar mai mare decât cea evidentiata de primele date rezultate in urma recenzarii. Municipiul Bacau ar putea pierde 2 consilieri locali (din 23 câti sunt in prezent in CL), in timp ce Consiliul Judetean Bacau se va „subtia” cu 2 alesi (din 37 câti exista acum). 
Administratiile locale din judetul Bacau vor fi afectate in mod direct de rezultatele recensamântului derulat pe parcursul anului trecut. Pe fondul scaderii masive a populatiei - evidentiata de primele cifre date publicitatii in urma recenzarii - mai multe consilii locale din judet isi vor reduce numarul de alesi, in conformitate cu noile realitati demografice rezultate in urma recensamântului. Depopularea afecteaza, in principal, mediul urban, astfel incât mai multe orase sau municipii vor functiona cu consilii locale „intrate la apa”.
Municipiul Bacau ar putea pierde 2 consilieri locali din cauza scaderii masive a populatiei (de la 175.000 la recensamântul din 2002, la 148.000 la recensamântul din 2011-2012). Potrivit Legii 215/2001, municipiul functioneaza cu un CL alcatuit din 23 de alesi, la data alegerilor locale din 2008 Bacaul figurând in categoria localitatilor cu populatia cuprinsa intre 200.001 si 300.000 de locuitori. Aceeasi lege prevede, in schimb, un numar de 21 de consilieri locali pentru localitatile cu o populatie cuprinsa intre 100.001 si 200.000 de locuitori. 

„Va fi o decizie politica”

Statisticienii recunosc ca diminuarea populatiei ar putea fi chiar mai mare, in conditiile in care persoanele care au parasit judetul figureaza, inca, cu domiciliu stabil in Bacau, desi nu mai locuiesc - de fapt - pe raza judetului. Eugenia Harja, sefa Directiei Judetene de Statistica (DJS), a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca decizia de a lua in calcul cifrele preliminarii ale recensamântului va fi strict politica. Harja a atras atentia, in schimb, ca discrepantele dintre populatia cu domiciliul legal in judetul Bacau si cea care locuieste in mod real in judet ar putea influenta rezultatul unor procese consultative, de pilda a referendumurilor. „Populatia stabila din judetul Bacau ar putea sa nici nu atinga 600.000. Imi amintesc ca si la recensamântul din 2002 a fost tot o scadere masiva de populatie, undeva pe la 44.000. Eu zic ca scaderea va fi si mai mare, pentru ca din 2002 si pâna astazi au migrat foarte multi si nu doar in afara tarii, ci si in interior. Daca se vor lua datele statistice de la ultimul recensamânt finalizat - cel din 2002 - nu vor aparea mari schimbari. Datele de la recensamântul din 2011 nu pot fi luate in calcul decât daca se da o lege in acest sens, prin care sa se organizeze alegeri pornind de la datele preliminare existente. Decizia e una politica”, a afirmat ea. Harja a adaugat ca posturile din administratia publica locala vor fi stabilite in conformitate cu populatia stabila si ca adevaratele efecte ale recensamântului se vor vedea abia peste un an sau doi. 

CJ, mai subtire cu 2 consilieri 

In situatia municipiului de resedinta se afla si judetul Bacau. In noiembrie 2011, contabilizarea populatiei din judet arata ca au fost recenzate aproximativ 630.000 de persoane. Intre timp, sustin statisticienii, cifra a crescut la aproximativ 650.000. Ea este insa mult mai mica daca luam in calcul doar populatia stabila a judetului. In urma recensamântului din 2002, judetul Bacau numara 706.000 persoane. Potrivit Legii 215/2001, CJ Bacau s-a organizat si functionat cu 37 de consilieri judeteni. Scaderea populatiei evidentiata de recensamânt face ca numarul de consilieri judeteni sa se diminueze cu doi, in acord cu prevederile legii amintite (populatia fiind sub nivelul de 650.000).

„Am avut 21 de consilieri, acum am 19” 

Edilii din judet recunosc ca au simtit pe pielea lor rigorile demografice impuse de scaderea populatiei. Viorel Miron (PNL), primarul orasului Comanesti, a declarat ca pâna in 2004 CL a functionat cu 21 de alesi, iar din 2004 cu 19. Primarul a spus ca populatia din Comanesti se ridica la aproximativ 20.000 de locuitori, fapt ce va duce la o viitoare restrângere a CL la 17 consilieri. „Am fost consilier local intre 2000 si 2004. Pe atunci aveam 21 de consilieri in CL Comanesti. Acuma am scazut la 19 din cauza ca legislatia facea referire la populatie. E posibil sa mai scada numarul alesilor daca astea-s cifrele de la recensamânt”, a afirmat Miron. Legea 215 precizeaza ca localitatile cu populatie cuprinsa intre 20.001 si 50.000 de locuitori vor avea consilii alcatuite din 17 alesi. 

Onestiul pierde cei mai multi alesi

Municipiul Onesti, confruntat si el cu o masiva depopulare, dublata de o imbatrânire accentuata a populatiei, functioneaza in prezent cu un CL alcatuit din 21 de alesi. La recensamântul din 2002, Onestiul figura cu peste 51.000 de locuitori. Cifra acestora s-a diminuat pâna la aproximativ 40.000. Conform Legii 215, Onestiul ar trebui sa dispuna de un CL alcatuit din doar 17 consilieri locali, cu 4 mai putini decât in prezent. 

Parlamentari redusi pe cale naturala

Scaderea semnificativa de populatie inregistrata la recensamânt va afecta inclusiv numarul de parlamentari pe care Bacaul ii va trimite in Legislativ. In mod normal, judetul va pierde cel putin 3 parlamentari (doi deputati si un senator). Pierderile ar putea fi mai mari daca norma de reprezentare va fi crescuta in cazul deputatilor si senatorilor. Puterea pare sa fi abandonat aceasta pista, in conditiile in care Parlamentul se va diminua cu aproximativ 50 parlamentari doar din simpla scadere a populatiei. De altfel, alegerile locale si parlamentare din toamna acestui an se prefigureaza a fi organizate pe baza cifrelor de populatie din vara lui 2011. Legea 215/2001 precizeaza, la alineatul 1 al Articolului 29, ca „numarul membrilor fiecarui consiliu local se stabileste, prin ordin al prefectului, in functie de numarul locuitorilor comunei, orasului sau municipiului, raportat de Institutul National de Statistica la data de 1 ianuarie a anului in curs sau, dupa caz, la data de 1 iulie a anului care preceda alegerile”. O prevedere similara guverneaza si stabilirea numarului membrilor consiliului judetean (Art. 102/Legea 215).
Lucian Bogdanel


http://www.desteptarea.ro/recensamantul-decimeaza-consiliile-locale-din-judet.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO