» » Salariile profesorilor vor depinde de alte standarde de cost

Scoli finantate in functie de numarul de elevi
De la 1 ianuarie 2012, scolile vor primi finantari in functie de numarul de elevi inscrisi in unitate si de mediul in care functioneaza, urban sau rural. Asta pentru ca intra in vigoare o noua prevedere legislativa prin care la baza acordarii fondurilor in unitatile de invatamant vor sta numai standardele de cost pe elev/prescolar/an. Aceste finantari sunt, deocamdata, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale în bani. Se vorbeste insa deja si de finantarea complementara, pentru celelalte tipuri de cheltuieli. 
De la 1 ianuarie 2012 va intra in vigoare prevederea din Legea Educatiei nr.1/2011 care arata ca plata salariilor pentru cadrele didactice din invatamant se va face in functie de anumite tarife prin "finantarea per capita". Cele mai afectate vor fi scolile din mediul rural, pentru ca acest tip de finantare se stabileste in functie de numarul de elevi. Daca sumele nu se incadreaza in normative, cadrele didactice raman fara salarii. 

Scolile cu multi elevi nu au emotii

Cu alte cuvinte, prin finantarea per elev inseamna ca scoala va primi bani in functie de renume, numar de elevi si rezultatele obtinute. Asta creaza avantaje certe pentru unitatile bune, performante, din zona centrala a orasului, dar va dezechilibra functionarea altor scoli, in care elevii sunt putini si rezultatele obtinute, mai slabe. "Noi vom aplica legea, ca nu avem ce face, dar ne va fi foarte greu. Sa nu uitam ca populatia scolara este in scadere, iar consumul de bani trebuie drastic rationalizat. Noi deja facem simulari si calcule, oe efectivele de elevi pe care le avem deja. O mare problema va fi si in cazul in care profesorul are ore la mai multe scoli pentru completarea de norma. Atunci ce se face? Ca sa nu mai vorbim ca deja se vorbeste de reorganizarea retelei scolare, cu implicatii majore pe toate nivelurile de studiu", este parerea prof. Viorel Coseraru, directorul Colegiului Tehnic "Letea" Bacau. Legea permite fiecarei scoli sa aiba intre 20 si 30 de elevi intr-o clasa, iar la gradinite numarul este mai mic. Noul sistem de finantare urmareste si daca elevul isi schimba scoala, dar si daca profesorii renunta la catedra. Directorii de scoli sunt insa de parere ca acest tip de finantare nu trebuie comparata cu finantarea din universitati (pentru ca acest lucru se doreste, spun tot ei), pentru simplu motiv ca invatamantul preuniversitar este obligatoriu, in timp ce invatamantul universitar este facultativ. “Nu cred ca putem spune exact ce va fi, desi calcule se fac. Finantarea per elev va incuraja doar marirea efectivelor de elevi si va duce, poate, la scaderea nivelului calitatii. Vor avea, cred, succes doar scolile cu numar mare de elevi. Ca sa nu mai vorbim de finantarea complementara, unde vor fi cu adevarat probleme, pentru ca aici vorbim de alte chetuieli, in afara de cele cu salariile”, a declarat si prof. Ioan Balcan, directorul Colegiului Tehnic "Dumitru Mangeron" Bacau. 

Banii vor ajunge la primarii

"Cele mai mari probleme vor fi in mediul rural, unde numarul de elevi va fi mai mic. De aceea, calculele trebuie serios facute. Dar eu cred ca acest tip de finantare va eficientiza totul in sistem. Se vor aloca bani numai acolo unde se va face performanta. Noi oricum organizam periodic intalniri cu directorii de scoli pentru a stabili toate detaliile. Oricum banii vor ajunge in primarii, pentru ca ele sunt principalul ordonator de credite”, a explicat prof. Florin Lazar, inspector scolar general la Inspectoratul Judetean Bacau. Alti directori spun ca este vorba doar de un calcul strict contabil, facut fara o analiza a situatiei din teren. “Singurul lucru bun este ca gestionam noi singuri banii. Dar atat. Noi suntem o scoala cu numar mare de elevi, dar tot avem emotii. Trebuie clar sa mergem pe numarul maxim de elevi pe clasa ca sa ne putem permite sa platim integral salariile. Ca sa nu mai spun ca si retributiile profesorilor sunt diferite, in functie de vechime, grad didactic, sporuri si altele", a ararat si prof. Neculai Mistode, de la Scoala nr. 1 Tg. Ocna. Finantarea per elev a fost introdusa, dar nu s-a mai aplicat, si la 1 ianuarie 2010, prin Hotararea de Guvern 1618 din decembrie 2009. Acum, se asteapta publicarea metodologiilor de aplicare care, se spera, vor veni cu precizari clare.
Roxana Neagu


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO