» » Aproape de catastrofa! O viitura de 3 metri a maturat un cartier din Comanesti

Orasul Comanesti a trecut milimetric pe langa catastrofa. Sambata seara, o viitura de 3 metri a maturat un cartier intreg. Puhoiul s-a revarsat dinspre sectorul RAL, din cadrul fostei exploatari miniere Comanesti, in interiorul caruia s-a acumulat - in timp - mai multa apa de mina. Unul din zidurile care sustinea galeria a cedat, iar apa s-a revarsat in paraul Agachi. Unda de viitura formata pe cursul paraului a afectat 9 gospodarii (gradini si curti), acestea fiind inundate. Autoritatile locale sustin ca ecologizarea sectoarelor de mina bate pasul pe loc, desi proiectul e finantat cu bani de la Banca Mondiala. Mai mult, sustin edilii comanesteni, cursul paraului Agachi - unul dintre afluentii Trotusului - trebuie regularizat in regim de urgenta. In urma cu 6 ani, orasul a trecut prin cele mai grave inundatii din istoria sa. 


Episodul inundatiilor din 2005 da din nou tarcoale Comanestiului. Sambata seara, 9 gospodarii dintr-un cartier al orasului au fost inundate in urma unei viituri aparuta, din senin, pe cursul paraului Agachi. Apa a provenit din sectorul RAL al fostei exploatari miniere Comanesti. Potrivit cercetarilor efectuate de autoritati, in galerie s-au acumulat cantitati mari de apa care, pe fondul prabusirii unui zid de sustinere, au debusat inspre parau. De aici, unda de viitura s-a indreptat spre un cartier din Comanesti afectand, pe langa gospodarii, alte 5 strazi. Nicolae Ciocan, viceprimarul orasului, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca evenimentul petrecut sambata seara este un semnal pentru autoritati si ca acestea trebuie sa accelereze procesul de ecologizare si inchidere a sectoarelor de mina din Comanesti. 
"Mai sunt practic doua mine care trebuie inchise: Asau si Craciunesti. Impreuna cu reprezentantii Conversmin SA Bucuresti am stabilit anul 2012 ca termen de promovare a proiectului tehnic de inchidere. De asemenea, vom monitoriza in permanenta debitele scurse din mina. Nu dorim sa mai trecem prin ce am trecut acum 5-6 ani", a declarat Ciocan. 
Conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau a confirmat ca viitura formata pe paraul Agachi isi are originea in sectorul RAL, mai exact in prabusirea unui zid de sustinere a galeriei. Conform generalului Mihai Simionescu, comandantul ISU Bacau, autoritatile au pus la punct un plan continand 4 masuri pentru a impiedica repetarea viiturilor rezultate din apele de mina. Astfel, generalul a precizat ca ISU este pregatit sa recurga la sanctiuni daca aceste masuri nu sunt indeplinite in termenul stabilit. "A fost un accident, a cedat unul dintre peretii de sustinere ai galeriei. Am stabilit un plan de masuri si pot sa va spun ca sunt mai multe structuri care actioneaza pe aceasta problema. Noi, dar si celelalte institutii, vom monitoriza cum decurge ducerea la indeplinire a acestor masuri. 
Cred ca e foarte important ca acele termene sa fie indeplinite. Daca nu se acorda importanta cuvenita acestui fapt ISU va interveni chiar cu masuri sanctionatorii", a spus Simionescu. 

Regularizarea paraului, poate la anul

"Pachetul" de masuri asumat de autoritati vizeaza securizarea cailor de acces in galeria aferenta sectorului RAL, promovarea proiectului tehnic de inchidere a minei Asau, monitorizarea debitului scurs din mina, precum si promovarea - in regim de urgenta - a proiectului de regularizare a cursului paraului Agachi. Paraul este unul din afluentii raului Trotus, astfel incat face parte dintr-un amplu proiect de regularizare derulat de Administratia Bazinala de Apa (ABA) Siret. Proiectul se afla in lucru inca din 2009 si vizeaza atat regularizarea cursului Trotusului, cat si a afluentilor. Conducerea ABA Siret a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca riscul major il constituie apele de mina si faptul ca sectoarele miniere nu sunt inchise si ecologizate. "Acolo a fost blocata gura minei sa nu intre diverse persoane. S-a format un baraj de apa in spate si s-a creat aceasta viitura artificiala. Acel parau practic nu e o problema", a afirmat Emil Vamanu, seful ABA Siret. El a apreciat ca regularizarea paraului Agache va intra in planurile institutiei abia anul viitor. "La aceasta investitie (n.r. - regularizare curs Trotus) se tine cont si de afluenti. Paraul este un afluent al Trotusului si va face parte din proiect. Lucrarile sunt in derulare in cadrul proiectului si anul care vine o sa ajungem sa lucram acolo", a mai spus Vamanu, care a adaugat ca rapiditatea regularizarii cursului paraului Agachi tine de finantarile care vor fi obtinute in 2012 de ABA Siret. 

Minele, o problema majora

Intr-un reportaj publicat la inceputul lunii iulie (n.r. - "Munti ecologizati cu bani de la Banca Mondiala"), cotidianul Desteptarea dezvaluia riscurile care planeaza asupra fostelor asezari miniere din Comanesti, in contextul dezafectarii sectoarelor de mina. La data respectiva, Simion Alboaie - consilier local din partea PNL - declara ca haldele de steril formate in urma exploatarii minelor aluneca in fiecare an spre Comanesti. In 2005, a relatat Alboaie, halda Asau a alunecat 60 de metri. 
Tot atunci, viceprimarul Nicolae Ciocan dezvaluia ca primaria intentioneaza sa transforme un sector minier in muzeu, in amintirea anilor in care din muntii din jurul Comanestiului se extragea carbune. Potrivit edilului, autoritatile luasera in calcul chiar sectorul RAL in vederea reconvertirii lui, din galerie miniera in muzeu. "Poate chiar aici, la mina RAL vom deschide o galerie in scop turistic, pe 100-200 de metri, amenajata cu vagoneti, linie ferata si tot ce a insemnat specificul minier al zonei", promitea in iulie viceprimarul Ciocan. 
Galeria aferenta sectorului de mina RAL are o lungime de peste 8 kilometri si o vechime de aproximativ 40 de ani. Imediat dupa producerea evenimentului, Primaria Comanesti a intervenit pentru decolmatarea strazilor si a gospodariilor afectate. 
Lucian Bogdanel

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO