» » Primaria Moinesti, pusa sa dea banii inapoi Petromului

Milioanele gigantului petrolier, blocate la mantinela de o hotarare controversata a Consiliului Local
In sedinta Consiliului Local (CL) din septembrie, alesii moinesteni aprobau - cu 14 voturi „pentru” si 3 „impotriva” - diminuarea chiriei platite de OMV Petrom pe terenurile petrolifere pe care le exploateaza in Moinesti. Aceasta a fost scazuta de la 7 lei/mp la 2,5 lei/mp, sub pretextul deblocarii unei situatii litigioase care opunea - de mai mult timp - municipalitatea moinesteana gigantului petrolier amintit. Proiectul de hotarare a fost aprobat cu votul a trei consilieri locali care sunt si angajati ai OMV Petrom, cei trei aflandu-se - la data votului - intr-un vadit conflict de interese. Legalitatea hotararii a fost contestata de Prefectura in instanta de contencios administrativ. Situatia creata e complicata de faptul ca Primaria Moinesti este pusa in situatia de a returna o importanta suma de bani, incasata de la OMV Petrom, in temeiul hotararii suspendate de contestatia formulata de Prefectura.
Apele sunt agitate la Moinesti, dupa ce Prefectura a contestat in instanta legalitatea unei hotarari a CL, prin care municipalitatea diminua - de la 7 lei la 2,5 lei/mp - chiria aferen­ta celor peste 80.000 de metri patrati de terenuri petrolifere exploatate, in zona, de OMV Petrom. Pe 22 septembrie, CL Moinesti aproba, cu 14 voturi “pentru” si doar 3 “impotriva”, un proiect de hotarare vizand diminuarea chiriilor. Proiectul a fost promovat, inexplicabil, si cu votul a 3 consilieri locali moinesteni care figureaza drept angajati ai societatii petroliere amintite. Cei 3 - Sorin Botezatu (PSD), Neculai Avataji (PPPS), res­pectiv Sandel Muraru (PC) - se aflau - la momentul votului - in conflict de interese, din postura de lucratori ai OMV Petrom. 

Hotarare contestata

Dupa analizarea HCL nr. 120 din 22 septembrie, Prefectura a decis sa conteste legalitatea acesteia in contenciosul administrativ. Reprezentantii Prefecturii au declarat pentru cotidianul Desteptarea ca proiectul aprobat de CL Moinesti continea mai multe hibe de ordin legal. Mai mult - sustin oficialii Prefecturii - din corespondenta derulata cu Primaria Moinesti nu a rezultat ca edilii intentioneaza sa corecteze neregulile existente in hotarare. Pe langa votul “in conflict de interese” al celor 3 consilieri locali, juristii Prefecturii au mai retinut ca - in forma aprobata - hotararea avea efecte retroactiv, reglementand chirii aferente anilor 2008, 2009 si 2010, fapt nepermis de lege. “Daca primarul si juristii din Primaria Moinesti nu inteleg ce e ala un conflict de interese, si-i pun pe consilieri sa voteze eu n-am ce sa fac. Sunt 3 consilieri care lucreaza la Petrom si care au votat pentru Petrom. Pentru juristii Prefecturii lucrurile au fost clare. Hotararea avea multe puncte vulnerabile”, a declarat prefectul Constantin Scripat. 

„Ce facem cu banii luati?”

In replica, sefii municipalitatii moinestene sustin ca cei 3 consilieri nu s-ar afla in conflict de interese. Potrivit primarului Viorel Ilie (PC), alesii in cauza nu aveau un interes pa­trimonial in raport de HCL nr. 120/2011 pentru ca nu detin actiuni in cadrul OMV Petrom. “Eu consider ca ei nu se afla in conflict de interese. Ei nu si-au manifestat un interes patrimonial. Interes e atunci cand este un interes direct, cand esti actionar, asociat. Acei consilieri nu sunt actionari la Petrom”, a declarat Ilie. El a lasat de inteles ca s-a obisnuit ca initiativele municipalitatii sa fie obstructionate. Primarul a ridicat un semn de intrebare cu privire la soarta unei sume consistente de bani varsata de OMV Petrom in conturile municipalitatii (HCL nr. 120/2011 preciza ca societatea petroliera se angaja sa plateasca 2,5 milioane de lei, in regim de urgenta, daca CL Moinesti ar fi aprobat scaderea valorii chiriei de la 7 la 2,5 lei/mp). “Ce se intampla daca eu incasez bani, conform tranzactiei, Prefectura blocheaza hotararea, iar in litigiile anterioare cu Petrom pierdem? Spuneti-mi cine a prejudiciat bugetul local? Cumva Prefectura?“, a atacat edilul moinestean. 
De cealalta parte, prefectul Scripat a declarat ca problema returnarii banilor catre OMV Petrom apartine exclusiv Primariei Moinesti. “E problema lor de ce s-au incasat acei bani. Nu ne mai intereseaza pe noi. Au fost mai multe adrese, le-am solicitat puncte clare de vedere, dar ei n-au inteles nimic”, a conchis prefectul Bacaului. Potrivit unor surse administrative moinestene, OMV Petrom ar fi varsat 600.000 de lei in conturile municipaliatii. 

Miza de milioane de euro

Miza chiriilor platite de societatea petroliera se invarte in jurul unor milioane bune de euro. In baza unei hotarari emise de CL Moinesti in 2007, societatea OMV trebuia sa plateasca o chirie de 7 lei/mp/luna pe terenurile avute in exploatare. Hotararea a fost promovata in timpul mandatului primarului Vasile Ailincai (PSD). Aceasta a fost contestata de societate in instanta. Litigiul s-a transat la ICCJ, magistratii acesteia dispunand - printr-o sentinta irevocabila emisa in decembrie 2010 - ca OMV sa plateasca o chirie de 7 lei/mp pe primul trimestru din 2008. 
In paralel cu derularea in instanta a litigiului OMV - Municipiul Moinesti, cele doua parti au avut mai multe runde de negocieri, compania petroliera declarandu-se - in mod repetat - nemultumita de valoarea chiriei stabilita in 2007 de CL. Pentru anul 2008, OMV ar trebui sa verse in conturile municipalitatii moinestene suma de 7,6 milioane lei aferenta chiriei pentru terenurile pe care le exploateaza. Daca valoarea chiriei s-ar fi pastrat la 7 lei/mp, aceeasi suma ar fi intrat in conturile municipiu­lui si in 2009, 2010, respectiv 2011. In total, pe cei 4 ani, OMV ar fi trebuit sa vireze la bugetul local al Moinestiului peste 30 de milioane de lei. 
Unul dintre cei mai vehementi critici ai diminuarii chiriei promovata in septembrie de conducerea Primariei Moinesti a fost chiar fostul primar, Ailincai. Acesta a declarat in sedinta CL din 22 septembrie, ca diminuarea propusa de edili ar avea un interes electoral. „In 2007 mi-am dat seama ca nu dispuneam de fonduri si data fiind dezvoltarea Petrom in zona am zis ca o chirie de 7 lei/mp e o suma care ar ajuta si orasul. Eu sunt constient ca initierea acestui proiect in 2007 a dus la pierderea unor voturi si, implicit, a primariei, dar pe mine nu m-a interesat acest lucru. M-am gandit la oras”, a declarat fostul primar in sedinta amintita. 

Consilierii „impricinati” votasera pentru „proiecte” 

Intr-un material publicat pe 26 septembrie (n.r. - “Banii OMV Petrom dezbina Moinestiul”), cotidianul Desteptarea prezenta pozitia oficiala a mai multor consilieri locali cu privire la situatia creata in jurul chiriei platite de societatea petroliera. Printre alesi s-au numarat si Sorin Botezatu (PSD) si Neculai Avataji (PPPS), ambii incadrati ca ingineri la OMV Petrom. Cei doi petrolisti recunosteau, la acel moment, ca au votat pentru sustinerea demersului primarului Ilie. „M-am gandit ca e bine si intra niste bani in cont. Am v
rut sa-l sprijin pe primar in proiectele pe care le are. Eu am fost consilier si-n legislatura trecuta, am avut discutii cu primarul de atunci, mi s-a parut foarte mare suma asta ceruta”, a opinat Botezatu. De cealalta parte, Avataji a dezvaluit ca nu poate emite opinii politice atat timp cat vorbeste de pe telefonul firmei, adica telefonul OMV Petrom. “M-ati sunat pe telefonul firmei si politica firmei nu-mi permite sa port conversatii si discutii pe alte teme decat cele de servici. Daca doriti sa discutam orice fel de probleme, ma contactati la Moinesti, la sediul CL”, a afirmat consilierul local. 

Conflictul de interese


Legea 215 a administratiei publice locale instituie, prin articolul 46, o interdictie privitoare la consilierii locali care participa la deliberarea hotararilor in care au un interes patrimonial fata de problema supusa dezbaterii. Interesul, asa cum este definit de legea amintita, poate fi personal sau prin sot/sotie, afini sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv. Conform Legii 215, hotararile adoptate prin incalcarea interdictiei amintite sunt nule de drept. Mai mult, legea precizeaza ca alesii trebuie sa anunte la inceputul sedintei un potential conflict de interese in raport de proiectele de pe Ordinea de zi. Ulterior, acestia se abtin de la votul respectivului proiect.
Lucian Bogdanel


http://www.desteptarea.ro/primaria-moinesti-pusa-sa-dea-banii-inapoi-petromului.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO