» » » Chiriasi protejati, chiriasi oropsiti

Primaria ii „zboara” din locuinte pe necajiti
Chiriasii Primariei Bacau se impart in doua categorii: protejatii si oropsitii. Primii nu-si platesc intretinerea cu anii, dar nu-i deranjeaza nimeni si traiesc linistiti in locuintele sociale. Cei din urma sunt hartuiti si amenintati cu evacuarea pentru datorii mult mai mici decat ale vecinilor lor privilegiati. 

La inceputul saptamanii trecute, DESTEPTAREA a prezentat cazul disperat al unei vaduve cu patru copii in intretinere, somata sa elibereze garsoniera in care locuieste. Femeia are datorii la intretinere si la salubritate care se ridica la 4000 de lei. Din salariul ei de 500 de lei (din care o parte este oprit la CAR pentru un imprumut care a ajuns tot la asociatia de proprietari) ii este imposibil sa achite imediat restanta, asa cum i s-a cerut cand a fost in audienta la viceprimarul Roxana Mironescu. Prin urmare, a fost instiintata ca va fi evacuata. Solutia a fost ulterior indulcita de viceprimar, care a declarat pentru DESTEPTAREA ca familia nu va fi aruncata in strada, ci mutata in alta locuinta, deoarece ar exista plangeri ale vecinilor impotriva copiilor.

Sute de milioane si nicio problema

In timp ce aceasta femeie coplesita de necazuri si fara niciun sprijin nu gaseste intelegere la autoritati, alti chiriasi au adunat nederanjati sute de milioane datorie la intretinere si isi terorizeaza vecinii cu scandaluri. Blocul 34 de pe strada Orizontului este format din 40 de garsoniere, toate locuinte sociale. Cam jumatate dintre locatarii de aici au la intretinere datorii de 2 miliarde de lei vechi. „Aceasta in conditiile in care blocul are centrala termica proprie, iar fiecarui chirias i se repartizeaza atat cat consuma, ne-a declarat Adriana Coman, administratorul asociatiei de proprietari. S-au acumulat datorii imense la gaze. De altfel, de doi ani este sistata furnizarea. Un chirias are datorii de 700 de milioane de lei vechi. Sta fara probleme in locuinta. Nici instanta nu a rezolvat problema: cica este vaduva cu copii si are protectie!” Asociatia de proprietari are un teanc de hotarari judecatoresti favorabile ei, dar cand s-a ajuns la executare silita, aceasta nu a putut fi pusa in practica fiindca proprietarul locuintelor este Primaria Bacau. S-au deschis noi actiuni, de aceasta data si impotriva primariei.

Asociatiile s-au saturat de chiriasi

In Asociatia de proprietari 57, doi chiriasi au adunat impreuna datorii la intretinere de 290 milioane lei vechi. „Cel cu debitul cel mai mare, de 270 de milioane, a parasit locuinta, la insistentele presedintelui asociatiei, ne-a declarat administratorul Elena Lichi. 

Primaria a adus in loc alt chirias, care nu a putut fi obligat sa preia datoria.” Si blocul 136 de pe strada Bucegi este format din locuinte sociale. Datoriile acestuia impovareaza asociatia de proprietari. La fel se intampla si cu Asociatia de proprietari 47, care sufera din cauza chiriasilor din blocul 2, de pe strada Victor Babes. Doar 7 ocupanti ai camerelor Primariei Bacau au o restanta la intretinere de 1,4 miliarde lei vechi. Asociatiile au cerut de nenumarate ori sprijin primariei. Ani de zile nu au fost luati in seama. In ultima vreme, cativa datornici au fost evacuati, dar cei mai multi nu sunt deranjati. Cu exceptia celor care nu au pile, nu sperie pe nimeni sau ocupa locuinte ravnite de oameni influenti.

In ianuarie 2010, Primaria Bacau a incercat sa evacueze o familie formata din doi parinti batrani si bolnavi, o fiica si doi nepoti. Aveau o datorie de 12 milioane de lei vechi. Vecini de-ai lor din blocul 34 de pe strada Orizont aveau restante de zeci de ori mai mari. 

„Cum este posibil ca primaria sa porneasca impotriva unor cazuri disperate, cand in blocul nostru locuiesc o gramada de datornici scandalagii? Sunt care nu au platit un leu la intretinere de cand s-au mutat aici, dar toata ziua scot gratarul in fata blocului, beau si fac scandal. Au fost cazuri cand au venit jandarmii si de 10 ori intr-o noapte din cauza scandalurilor. Pe astia de ce nu-i evacueaza?”, intreaba un locatar din blocul 136, strada Bucegi.

Poveste cu final fericit


Povestea Laurei Ionel, vaduva amenintata cu evacuarea, a ajuns la inima unei bacauance. Dupa ce a citit in DESTEPTAREA ca femeia ar putea ajunge in strada cu patru copii, G.M. (binefacatoarea a insistat sa-si pastreze anonimatul) ne-a anuntat ca vrea sa o ajute. Ne asteptam la o donatie, dar surpriza a venit luni dimineata, cand am primit un telefon de la Laura Ionel. „Nu stiu cum sa va multumesc. Tin chitantele in mana si tot nu-mi vine sa cred. O doamna mi-a platit astazi restanta la intretinere si la salubritate. Toata suma!” Intr-adevar, G.M. a tinut sa predea personal banii atat la asociatia de proprietari, cat si la Taxe si Impozite. A fost vorba, in total, de 4.636 de lei (n.r. - 46.360.000 de lei vechi). „Urmeaza sa implinesc 60 de ani si m-am gandit ca, daca pot sa ajut pe cineva aflat intr-o situatie grea, acum este momentul sa o fac. Familia aceasta a ajuns cu plata la zi. Nu mi se pare corect sa mai fie vorba despre evacuare. Ar trebui ca autoritatile sa dea o sansa acestei familii.”
Doina Mincu

http://www.desteptarea.ro/chiriasi-protejati-chiriasi-oropsiti.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO