» » » » 30 de salariati de la UTON Onesti au intrat in greva foamei


30 de salariati de la UTON Onesti au intrat in greva foameiDe ieri dimineata, 30 de angajati ai fabricii de utilaj tehnologic din Onesti, SC UTON SA, au intrat in greva foamei, ca reactie fata de faptul ca, de un an si jumatate, conducerea firmei incalca sistematic Contractul Colectiv de Munca si Codul Muncii, avind mereu intirzieri la plata salariilor. Grevistii s-au adunat in fata intrarii in fabrica si sustin ca nu vor renunta la proteste decit daca isi primesc drepturile restante sau daca vor fi disponibilizati, insa conducerea i-a amenintat cu desfacerea contractelor individuale de munca. Oamenii spun ca ultimii bani, doar 200 de lei, i-au primit pe 15 aprilie, pentru activitatea din luna martie, fapt care le-a creat mari probleme. „Am facut imprumuturi la banci si am platit penalitati la furnizorii de utilitati”, ne-a spus unul dintre grevistii foamei. „Ne-am pierdut demnitatea de a fi salariati”, a sustinut si Gheorghe Constandoiu, liderul de sindicat de la UTON. Protestele au inceput inca de pe 4 mai (miercuri), cind salariatii societatii au refuzat sa mai lucreze, iar pe 5 si 6 mai (joi si vineri) au mai protestat doar cei 30 de angajati de la Aschiere grea, care ieri au intrat in greva foamei. „Cam 80 % din totalul angajatilor au intrerupt munca miercuri, pentru ca nu li s-au dat drepturile salariale”, a precizat liderul sindical Gheorghe Costandoiu. Oamenii spun ca medicul din fabrica le-a luat tensiunea celor care fac greva foamei si i-a examinat, anuntind totodata si Spitalul Municipal Onesti despre acest lucru. Grevistii mizau si pe sprijinul unor institutii ale statului, cum ar fi ITM Bacau sau Directia de Munca Bacau.
Suspiciuni fata de patronul Marian Iancu, finantatorul de la Poli Timisoara
Atit angajatii care au intrat in greva foamei, cit si liderul de sindicat afirma ca nu isi explica de ce la UTON nu exista bani de salarii, de circa un an si jumatate, in conditiile in care productivitatea muncii si productia a crescut. „La cit se produce aici, nu ne imaginam ca se poate ajunge in situatia in care sa nu fie bani de salarii”, ne-a spus unul dintre grevisti. „Pina de curind, realizam o productie de 30 – 35 de miliarde de lei, cu 700 de angajati, iar acum avem doar 440 de salariati, dar facem productie de 40 – 45 de miliarde”, a sustinut un alt protestatar. S-a analizat chiar si zvonul conform caruia presedintele Consiliului de Administratie de la UTON, Marian Iancu, ce detine controlul asupra fabricii de utilaj tehnologic prin intermediul firmei BKP Invest si care este si finantator la Poli Timisoara, ar dirija banii de la Onesti catre echipa de fotbal. „Zvonul ca banii de la Onesti ajung la echipa Poli Timisoara circula de multa vreme, dar noi nu avem cum sa-l confirmam, pentru ca nu detinem astfel de informatii”, ne-a spus liderul de sindicat, Gheorghe Constandoiu. Insa angajatii din Onesti au mari suspiciuni fata de Marian Iancu, ce a fost implicat si in marile „tunuri” de la Rafo si Carom. Grevistii au mai adus in discutie si faptul ca banii de la UTON s-ar scurge si prin intermediul asa numitului grup de lucru de la Bucuresti, care are chiar si bucatari angajati si care figureaza pe statele de plata de la fabrica onesteana. „Fara comentarii”, atit a spus directorul general adjunct de la UTON, Victor Apostol, care a refuzat sa faca declaratii despre situatia existenta in fabrica si care a dat dispozitii portarului sa nu permita accesul presei in incinta societatii.
Desi sint in greva foamei, angajatii sunt cercetati disciplinar
Grevistii de la UTON s-au plins de faptul ca se simt amenintati, iar conducerea firmei nu s-a preocupat sa rezolve problema, adica sa plateasca salariile restante, ci sa ii dea afara pe protestatari. Printr-o decizie semnata de directorul general adjunct, li se aducea la cunostinta grevistilor ca s-a infiintat o „Comisie de cercetare disciplinara prealabila”, care „cerceteaza fapta savarsita de catre angajatii care refuza sa lucreze”. Printr-o alta decizie, se preciza ca protestatarii aveau obliogatia sa predea, ieri, pina la ora 15,00, masinile si sculele din dotare, iar dupa ora 15,00 acestia „parasesc sectoarele de lucru si nu mai au acces in aceste sectoare decit cu aprobarea sefului de sectie au atelier”. Grevistilor li s-a dat acces doar la sala de sedinte din pavilionul administrativ, la dispensar si la grupul social. Printr-un alt document, transmis tot ieri, grevistilor li s-a pus in vedere ca incalca mai multe acte normative interne si republicane, pentru care risca sa fie sanctionati inclusiv cu desfacerea contractului de munca, iar protestatarii au fost convocati la cercetarea disciplinara. Oamenii au refuzat sa predea sculele din dotare si sa semneze convocatorul. „Ne intimideaza, ne ameninta ca ne da afara si ne ingradeste dreptul de a participa la greva”, ne-a spus unul dintre salariati. „Vom continua greva foamei, iar daca ne desface contractul de munca, sintem dispusi sa dam societatea in judecata”, a precizat si liderul sindical, Gheorghe Constandoiu.
George MARTIN

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO