» » » » » » Preşedintele SIF Moldova, chemat în faţa magistraţilor



Costel Ceocea, cel care conduce SIF Moldova, este chemat de instanţa Tribunalului Bacău, la sfârşitul acestei luni, ca să depună mărturie în procesul în care se judecă cei care se fac vinovaţi pentru moartea lui Valeriu Damian, patronul lanţului de benzinării Helios.

Preşedintele SIF-ului este unul dintre martorii ceruţi în acest proces de către nepotul victimei, Mihăiţă Mincioagă, cel care este acuzat de procurori că ar fi pus la cale crima. Alături de Costel Ceocea mai sunt chemaţi să vorbească în faţa magistraţilor şi alţi şase martori, printre care fostul boxer băcăuan Ciprian Ciocan şi campionul la lupte greco romane Eusebiu Diaconu. 
Conform propriei declaraţii, date în faţa procurorilor, Costel Ceocea susţine că se cunoştea de mai mulţi ani cu Mihăiţă Mincioagă, dar şi cu Nicuşor Ghinadi, un alt inculpat acuzat la instigare la omor deosebit de grav în dosarul Damian.  “Mă aflu în relaţii de amiciţie cu numitul Ghinadi Nicuşor, cu care m-am cunoscut în urmă cu circa 6-7 ani de zile, cu ocazia frecventării bazinului de înot şi a băii publice. 
Cu numitul Mincioagă Mihăiţă m-am cunoscut cam în aceeaşi perioadă şi în aceleaşi împrejurări, acesta fiind bun prieten cu Ghinadi Nicuşor”, a declarat Ceocea în faţa procurorilor  Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău. Surse apropiate anchetei susţin că Ceocea ar fi participat la mai multe discuţii în care unii interlopi băcăuani discutau despre recuperări de bani, dar şi despre persoane din Moldova şi Ucraina. Totodată, se pare că locurile preferate de unii dintre actualii inculpaţi, dar şi martori citaţi în dosar ar fi fost, până acum câtva timp, saunele sau băile publice unde se puneau la cale cele mai “delicate” lucruri.

Discuţii de taină la botez 

În plus, la botezul fiului lui Mincioagă, şeful SIF Moldova, care a fost şi naş, ar fi fost de faţă la o serie de discuţii care au avut loc între Mincioagă şi Ghenadi, despre faptul că procurorii îi bănuiau că sunt implicaţi în punerea la cale a unui plan diabolic. În replică, Costel Ciocea afirmă că nu i s-a adus la cunoştinţă că este citat în proces.

„Nu cunosc detalii şi nu pot să sprijin acest demers jurnalistic. Nu l-am cunoscut pe Damian, sau familia acestuia. Nu am făcut niciodată acte comerciale private în perioada ’90 -2014. Am botezat copilul familiei Mincioagă însă, de atunci, nu am mai avut niciun contact cu această familie. Dumnezeu să-l ajute pe Mihai să-şi poată dovedi nevinovăţia!”, a afirmat Costel Ceocea.

Şi fostul sportiv Eusebiu Diaconu, multiplu medaliat la campionate interne şi internaţionale de lupte greco-romane şi bun prieten cu Mihăiţă Mincioagă, este chemat, tot la sfârşitul acestei luni, în faţa judecătorilor ca martor. Un alt martor “surpriză” în acest dosar este şi Ciprian Ciocan, cel care este cercetat în libertate pentru contrabandă cu ţigări, după nouă luni de arest preventiv. Audierea acestor martori de către Instanţă vine după ce la termenul precedent, adică în urmă cu o săptămână, a fost audiat ultimul dintre cei cinci martori sub acoperire.

Ancheta procurorilor, peste 1 milion de euro 

Costul anchetei făcute de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, pentru prinderea criminalilor care l-au ucis pe Valeriu Damian (65 de ani), a ajuns la 5.573.739 de lei, adică mai bine de 1,2 milioane de euro. Omul de afaceri băcăuan  a fost ucis în anul 2011 în propria vilă din comuna Mărgineni. 
Ancheta a fost una costisitoare, a durat doi ani şi a scos la iveală faptul că la crimă au participat 12 bărbaţi. Şase dintre inculpaţii în acest dosar au intrat în casa omului de afaceri şi au participat efectiv la crimă, iar alţi şase au fost instigatori, adică au dat vestea că omul de afaceri băcăuan ar ţine sume mari de bani în casă, au stat la pândă şi au calculat planuri de atac. „Momeala“ a fost numai bună pentru moldovenii Andrei Trofim, Ramazan Murtazaliev (campion la judo din Republica Moldova), Sergiu Cebotar, Petru Calamanov, Iurie Procopenco şi Alexei Vîjîială, care au venit de peste Prut ca să pună în practică un plan diabolic. 
Pe lângă aceştia, alţi şase bărbaţi ar fi contribuit la omor. Este vorba despre fraţii Grigore şi Tudor Druţă, Victor Dragoş Niţă şi Nicuşor Ghinadi, care sunt acuzaţi de instigare la omor deosebit de grav, tâlhărie şi violare de domiciliu. Conform procurorilor, totul a fost pus la cale de Mihăiţă Mincioagă, nepotul victimei, cunoscut om de afaceri, fost proprietar al reprezentanţei Opel din Bacău, după ce a împrumutat 300.000 de euro de la Damian. Mincioagă nu i-a mai înapoiat, iar unchiul începuse să facă presiuni asupra lui. Astfel, Mincioagă a pus la cale un plan. A împrăştiat zvonul că Damian ţine în casă sume mari de bani şi a convins o grupare de rackeţi din Republica Moldova să intre în casa din comuna Mărgineni.

Citeste mai mult: adev.ro/n52geb

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO