» » » » » » Primarul Bacăului se clatină sub acuzaţiile DNA


Romeo Stavarache, edilul Bacăului, a fost implicat în ultimii  ani într-o serie de scandaluri şi anchete de presă. Avocaţi, poliţişti şi asociaţii profesionale l-au denunţat  la Direcţia Naţională Anticorupţie dar şi la parchetele instanţelor băcăuane pentru abuz în serviciu, pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, prejudicierea interselor persoanelor, a bugetului local, dar şi pentru fapte de corupţie.

Dosarul în care primarul Bacăului a fost trimis în judecată săptămâna aceasta vine la puţin timp după schimbarea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău.

 În luna ianuarie, prim-procurorul Maria Hrincescu l-a înlocuit din funcţie pe procurorul nemţean Manuel Humulescu, care a deţinut conducerea DNA Bacău din octombrie 2007, până în acest an. Humulescu a fost anterior şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei şi apropiat al ministrului ieşean liberal Tudor Chiuariu dar şi al lui Relu Fenechiu. Ambii, deja condamnaţi de Justiţie.

Relaţia penală între Romeo Stavarache cu cumătrul Constantin Apostol şi cumnatul Marius Stănilă

Romeo Stavarache a ajuns primar al Bacăului în 2004, când era preşedinte al Partidului Umanist Român din Bacău, pe fondul unui discurs anticorupţie. Dealtfel, în toate campaniile electorale din 2004, 2008 şi 2012 pentru primărie, Romeo Stavarache s-a concentrat pe problemele de corupţie ale fostului primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu. „Voi reda Bacăul băcăuanilor“ este unul dintre sloganurile lui Stavarache care l-au impus pe funcţie. Însă imaginea primarului băcăuan era departe de a fi imaculată. 

În 1996 l-a susţinut ca şef de campanie electorală pe Constantin Apostol. Un an mai târziu aceştia au devenit cumetri, după ce Apostol i-a botezat o fată. Din 1999 până în 2004, Romeo Stavarache a fost beneficiarul unor finanţări europene pentru spălătoria Prodcresus, iar banii au fost daţi prin semnătura cumătrului, devenit şef al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est.

După ce Romeo Stavarache a devenit primar, relaţia cu Apostol a devenit mai pragmatică. Bacăul a avut de câştigat o serie de finanţări europene, multe dintre ele câştigate la licitaţii de apropiaţi liberali ai lui Stavarache şi Apostol.  Şeful ADR NE s-a ocupat şi de promovarea handbalului. Din poziţia de preşedinte al Asociaţiei Top Sport, Apostol a primit peste 4 milioane de euro în ultimii ani, finanţări nerambursabile de la Primăria Bacău. Romeo Stavarache a fost atent şi cu propria familie.

 Fratele soţiei, Marius Stănilă, a fost pus în funcţia de director de marketing la CET Bacău. Licitaţiile controversate şi scandalurile iscate în jurul CET, societate de termoficare aflată în subordnea primăriei, i-au avut în prim plan pe Romeo Stavarache şi cumnatul său Marius Stănilă. Ambele rude ale primarului băcăuan sunt trimise în judecată de DNA. Constantin Apostol, şeful ADR NE, a primit o condamnare de 2 ani cu suspendare iar cumnatul Marius Stănilă, 3 ani şi două luni, cu executare. Ambele soluţii nu sunt încă definitive.

Romeo Stavarache a primit NUP din start la DNA Bacău

Până în acest an, procurorii băcăuani au dat NUP la toate plângerile formulate împotriva lui Romeo Stavarache. La achiziţia primului grup de cogenerare de la CET, Romeo Stavarache dar şi cumnatul lui,Marius Stănilă, au primit NUP de la DNA, deşi au beneficiat de o excursie în Tenerife, împreună cu consultantul firmei câştigătoare MW Zander. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Bacău i-a făcut plângere lui Romeo Stavarache pentru prejudicierea statului român cu două milioane de euro, urmare a unor tranzacţii cu terenuri de mai bine de 2 hectare în Şerbăneşti. 

Alte plângeri au fost făcute la DNA, dar şi la parchetele instanţelor băcăuane de avocatul Vasile Botomei, pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, abuz în funcţie şi fapte de corupţie. La toate, în anii din urmă,  DNA Bacău a dat NUP. Dincolo de plângerile depuse direct în mâinile procurorilor, presa a relatat frecvent despre clientelismul administraţiei locale, asemănat deseori cu un grup infracţional organizat.

Au luat apartamente sociale ANL o bună parte dintre apropiaţii primarului, unii din ei cu o stare financiară foarte bună, cum este şi cazul fostului inspector şcolar general adjunct, Ioan Balcan (Perino). Fostul Ştrand al Tineretului din Bacău şi o suprafaţă de peste 3 hectare de teren în municipiul Bacău au fost date în concesiune omului de afaceri liberal Gică Vlasie, de la Vasion, pentru doar 50 de mii de lei, pe an. Tot presa a relatat despre nereguli majore la licitaţiile unor proiecte, finanţate din fonduri europene şi naţionale sau despre suspiciunile de fraudă, pe parcursul derulării investiţiilor. Ultimul baron liberal al Moldovei are suficiente motive să se teamă că cercetările DNA nu vor rămâne la stadiul de faţă. Şi în cazul lui Relu Fenechiu, procurorilor le-a trebuit mai mulţi ani să urnească hârtiile pentru trimiterea lui în judecată. Iar acum  fostul baron de Iaşi este în închisoare, pentru o perioadă de cinci ani.

Citeste mai mult: adev.ro/n3mklu




About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO