Guvernele României și Republicii Populare Chineze au semnat luni, la Palatul Victoria, o Declarație comună privind aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanțe.
Potrivit documentului, relațiile dintre cele două țări constituie "un exemplu de relații interstatale în perioada actuală". Ele se bazează pe respectarea reciprocă a suveranității și integrității teritoriale și luarea în considerare a intereselor cheie și preocupărilor majore ale fiecărei părți.
"Momentul aniversar din 2014 este o ocazie de a extinde cooperarea bilaterală în plan politic, economic, comercial, al schimburilor interumane și în alte domenii și să acționeze intens pentru ridicarea relațiilor bilaterale la un nivel superior", se arată în declarația comună, potrivit EvZ.
În ceea ce privește cooperarea economică, domeniile vizate sunt "economic, comercial, financiar-bancar, construcția infrastructurii, energie, agricultură, știință și tehnologie, telecomunicații, tehnologie informatică, protecția mediului, turism și în alte sectoare; partea română salută participarea companiilor chineze la proiecte investiționale în diverse domenii în România și le va asigura condiții egale derulării acestora, conform legislației în vigoare".
Conform documentului, cele două părți își promit "sprijin pentru colaborarea directă dintre organizațiile și structurile de resort în vederea intensificării și diversificării relațiilor culturale, educaționale, cu precădere în învățământul superior".
Cele mai importante activități avute în vedere în acest sens pentru 2014 sunt promovarea schimburilor de cercetători și experți în domenii de interes comun, înființarea de tabere de creație ale tinerilor și de rețele de comunicare între reprezentanții elitelor intelectuale, organizarea unor festivaluri de filme și artă.
În ceea privește relația dintre China și țările din Europa Centrală și Estică și Uniunea Europeană se apreciază că "formatul '16+1' oferă noi oportunități pentru dezvoltarea în profunzime a relațiilor bilaterale, complementar cadrului de cooperare strategică UE - China, este benefic promovării cooperării în toate domeniile pentru cele 17 state participante și impulsionează dezvoltarea largă și echilibrată a relațiilor dintre UE și China".
Declarația comună stabilește și că cele două guverne se angajează să respecte cu strictețe scopurile și principiile 'Cartei Organizației Națiunilor Unite', precum și cele de drept internațional unanim recunoscute.
România și Republica Chineză își exprimă "opoziția fermă față de orice forme de terorism, disponibilitatea de a întări cooperarea antiteroristă și de a promova în comun cooperarea antiteroristă internațională".
Un ultim punct al Declarației se referă la "colaborarea pentru prevenirea schimbărilor climatice și promovarea dezvoltării durabile".
Niciun comentariu: