» » » CORUPȚIA de la AGRICULTURĂ. Ministerul, zguduit de anchete DNA


Sutele de milioane de euro şi mizele imobiliare de la Ministerul Agriculturii au atras atenţia unor grupuri de interese. De asemenea, înalţi funcţionari au cerut şpagă pentru dirijarea fondurilor.
Scandalurile se ţin lanţ de Ministerul Agriculturii, condus de conservatorul Daniel Constantin, scrie www.evz.ro, într-o anchetă amplă.
Dirijarea fondurilor europene, intervenţiile unor politicieni, subvenţiile date de stat sau miza imobiliară sunt doar o parte din anchetele deschise, în ultimul an, de procurorii DNA, la acest minister.
Prins în flagrant Viorel Pintea, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, a fost prins duminică în flagrant, când primea 3.000 de euro de la un fermier pentru a nu dispune controale de verificare a modului în care au fost folosiţi banii europeni.
La începutul lunii un alt scandal uriaş a izbucnit: Lucian Mogoş, preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), a fost pus sub acuzare pentru şantaj şi fapte de corupţie privind mai multe contracte publice.
Pe 13 august 2013, Aurel Pană, director general adjunct al APIA şi secretar executiv al Partidului Conservator, a fost reţinut pentru luare de mită, într-o anchetă legată de dirijarea fondurilor europene.
Funcţionarul bogat Viorel Pintea lua şpăgi ca să nu-şi facă treaba Ulciorul nu merge de multe ori la apă. Lăcomia lui Viorel Pintea, şeful APIA Satu Mare, l-a băgat pe acesta după gratii. Duminică, 24 noiembrie, a fost prins în flagrant delict de luare de mită de la un fermier. Pintea a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru 24 de ore şi a fost dus la Tribunal cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Dacă va fi arestat, el va fi suspendat imediat din funcţie, a anunţat directorul general al APIA, Gheorghe Dorel Benu. Tribunalul Satu Mare l-a arestat pentru 29 de zile.
Şpagă ca să nu dispună controale Fermierul Cornel Cherecheş deţinea nişte culturi de viţă de vie pentru care reuşise să acceseze fonduri europene substanţiale. În martie 2012, Viorel Pintea, ca şef al APIA Satu-Mare, i-a pretins fermierului 2.500 de euro pentru a nu dispune controale la culturile lui. Cherecheş a notat în denunţul formulat la 11 noiembrie 2013 că s-a supus şi a dat şpaga cerută. Dar, spune fermierul, în mai 2012 Pintea i-a cerut alţi 5.000 de euro din care Cherecheş i-a dat doar 3.000 lei. Omul a vândut culturile, în cursul aceleiaşi luni.
A treia oară, prins Cum însă fermierul a rămas cu alte activităţi agricole şi zootehnice supuse monitorizării APIA, Pintea a îndrăznit să ceară şpagă şi a treia oară. În dimineaţa zilei de 22.11.2013, el a pretins alţi 3.000 de euro pentru a nu dispune controlul activităţilor agricole ale fermierului. Pentru a primi mita, Pintea i-a dat întâlnire fermierului, duminică, în comuna Viile, la 20 km de oraş. Acolo, Pintea a şi fost prins în flagrant, cu sprijinul DGA şi SRI.
Judecat disciplinar Directorul general al APIA, Gheorghe Dorel Benu, a declarat pentru EVZ că nu e prima dată când au probleme cu Pintea. Şeful APIA Satu- Mare este cercetat de Comisia de Disciplină în două dosare, ca urmare a unor controale, dar şi urmare a plângerii făcute de reprezentantul firmei SC Animal Consult SRL. Conform sursei citate, Pintea este în APIA de la înfiinţarea acesteia.
Averea lui de "funcţionar public" este formată din 26 de terenuri, o casă de vacanţă în comuna Viile, o casă de locuit în Cluj şi un apartament în Satu-Mare. Deţine un tractor şi două remorci. Are un depozit bancar de peste 94.000 de euro şi acţiuni la 12 societăţi comerciale, venituri nu doar din salariu, ci şi din dividende şi dobânzi bancare, potrivit declaraţiei de avere din ianuarie 2012, singura disponibilă pe site-ul instituţiei.
Mită uriaşă la APIA
Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pană (PC), a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pe 8 noiembrie, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. El a cerut o şpagă de aproximativ 1.200.000 de euro de la un afacerist, care a denunţat totul la DNA.
Comision de 10% Concret, Aurel Pană, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei pentru săraci în cadrul programului european PEAD 2013, a condiţionat atribuirea contractelor unei anumite societăţi comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea acestora. Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achiziţie publică era de aproximativ 16 milioane de euro, plătiţi din bani europeni.
Complicele lui Aurel Pană, afaceristul George Mugur Voinea, membru al PC, a pomenit în discuţii numele ministrului Daniel Constantin. "Dar o să vă pună o întrebare dacă vreţi să mergeţi la domnul ministru să discutaţi cu el, să-i explicaţi şi lui în amănunt problema. Dacă se pune problema unor acţiuni personale", spunea acesta.
De asemenea, procurorii susţin că Voinea i-a spus denunţătorului că ministrul Agriculturii a vrut să trimită Corpul de Control la respectiva companie pentru că nu ar fi plătit "comisionul" promis. Astfel, el ar fi făcut presiuni pentru ca denunţătorul să plătească şpaga. "S-a pus problema de Corpul de Control, să-l trimită la dumneavoastră, dacă... Adică, eu spuneam dom'le, omu' e în regulă, omu' le rezolvă. Ce le rezolvă? Că e ţeapă. Spuneau toţi. Îşi bate joc de noi. Dom'le, deci..., deja era montat încoace că e ţeapă", mai spunea Voinea.
Ministerul, ţinta lui Felix Ministerul Agriculturii a fost întotdeauna ţinta preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. Daniel Constantin este preşedinte al partidului din 2010 şi a fost numit ministru al Agriculturii în mai 2012. Dan Voiculescu, prin firmele pe care le controlează, are mai multe afaceri în agricultură şi a concesionat suprafeţe uriaşe de teren arabil în judeţul Giurgiu.
Tot acest minister a fost parte civilă în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, proces în care Dan Voiculescu a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare cu executare. Potrivit DNA, ministerul a fost păcălit cu 60 de milioane de euro în această afacere controversată. Nu în ultimul rând, în 2008, Voiculescu l-a împrumutat pe Daniel Constantin cu suma de 295.000 de euro. Banii ar trebui plătiţi în tranşe, până în anul 2016.
Achiziţii umflate la Domeniile Statului Fostul preşedinte al ADS, Lucian Mogoş (PNL), a fost demis după ce procurorii DNA l-au acuzat, pe 1 noiembrie, de instigare la abuz în serviciu în formă continuată. Alături de el au fost puse sub acuzare mai multe persoane, printre care Vicenţiu Cuc, şeful Direcţiei strategie din ADS, şi Ştefan Niculae, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii Conexe AGROSTAR.
Favorizarea unor firme Potrivit DNA, cei doi şefi din ADS au instigat funcţionarii din subordinea lor, cu atribuţii în domeniul achiziţiilor publice, să încalce dispoziţiile legii pentru favorizarea unor firme private, acţiuni finalizate cu încheierea de contracte care prejudiciau bugetul instituţiei.
Totodată, ei au făcut presiuni cu ameninţarea demiterii din funcţie a funcţionarilor din subordine, pentru ca aceştia să nu respecte procedurile legale de achiziţie şi să accepte încheierea contractelor în condiţii păguboase pentru ADS. O parte din contracte au fost parafate. Atunci când au demarat ancheta, procurorii DNA au percheziţionat mai multe birouri din Ministerul Agriculturii, printre care al şefului şi al unor angajaţi ai Direcţiei de Control şi Antifraudă.


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO