» » » Încă un front în Libia. Berberii au luat cu asalt Parlamentul din Tripoli


Berberii, sau poporul Amazigh, minoritatea cea mai oprimată de regimurile magrebiene totalitariste din ultima jumătate de secol (în Algeria, Libia, Maroc, Mauritania sau Tunisia), au ajuns la capătul răbdării. După ce în deceniile dictatorului Muammar Gaddafi au fost veșnic marginalizați, hărțuiți sau chiar exterminați, berberii din Libia se simt trădați și de noul regim.
Ca atare, un grup de „desperados", desprins spontan din rândurile unei demonstrații pentru drepturile minorităților, a luat cu asalt, ieri, 13 august, Parlamentul din Tripoli, devastându-i spațiile și incendiind birouri și arhive, fără însă a provoca victime printre politicieni. A fost un avertisment, adresat lui Nouri Abusahmen, președintele Constituantei libiene, care este de extracție berberă și care s-a propulsat în funcție (în iunie, a.c.) tocmai promițând drepturi etniei sale, fără însă ca să inițieze ceva în acest sens, în timpul, ce-i drept scurt, pe care l-a avut la dispoziție până în prezent.
Pe vremea sinistrului colonel Gaddafi - linșat de revoluționarii „Primăverii arabe", în 2011 - berberii libieni, care sunt mai puțin de 500.000, dar reprezintă aproape 10% din toată Populația Libiei, nu au avut dreptul la școli, limba - tamazight - le-a fost interzisă și era interzis și să-ți botezi copiii cu nume berbere tradiționale. Ca atare, gherilele berbere au organizat un front în Munții Nafusa, în nord-vestul țării, rezistența lor nefiind niciodată înfrântă. Acum cer dreptul la educație în limba proprie și recunoașterea unui drapel autonom (foto).
De menționat că triburile berbere sunt practic urmașii locuitorilor antici ai Africii de Nord, numele lor de popor Amazigh sau imazigheni, datorându-se greco-romanilor, care îi numeau „mazices", însemnând în traducere „popor liber" sau „oameni liberi și nobili." În întreg spațiul magrebian mai sunt între 25 și 35 de milioane de berberi care mai vorbesc limba veche și care se consideră complet independenți de invadatorii și asimilatorii arabi.
În istorie, între cei mai cunoscuți berberi se numără prozatorul satiric latin Apuleius, berber numidian, dar, mai ales, marele teolog și părinte al Bisericii, Sfântul Augustin de Hipona, tot berber numidian. Între contemporanii celebri ai acestei etnii se numără Loreen, solista care în 2012 a câștigat concursul Eurovision pentru Suedia, dar și fotbaliștii Karim Benzema, Ibrahim Affelay și, mai ales, inegalabilul Zinedine Zidane, cel din urmă descendent al aripii berbere Kabyle, din Algeria.

citeste integral pe ZIUAnews.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO