» » » » UE-SUA: Liber-schimb pentru a lupta împotriva spionajului


Europenii trebuie oare, acum, să suspende negocierile asupra tratatului de liber-schimb cu Statele Unite ale Americii, pentru a protesta împotriva ascultărilor clandestine? Dimpotrivă, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, un astfel de acord este în interesul lor, fiindcă stabileşte o mai mare transparenţă între parteneri.
Afacerea Snowden aruncă o umbră asupra negocierilor care urmează asupra tratatului de liber-schimb transatlantic, considerate promiţătoare de Barack Obama, cu ocazia recentei sale vizite la Berlin.
Dacă se dovedeşte că NSA – unul dintre serviciile de informaţii americane – şi-a spionat efectiv unul dintre aliaţii săi europeni la scară largă, aşa cum susţine fostul său angajat, Edward Snowden, incidentul riscă să submineze puternic sentimentul de încredere dintre SUA şi UE.
Pe de altă parte, ambele tabere ştiu acum la ce să se aştepte. Această lecţie ar trebui să îi ajute pe europeni, care până acum s-au dovedit a fi naivi, să-şi afirme interesele lor cu simplitate şi luciditate în tratatul de liber-schimb. Nu există niciun motiv de a amâna negocierile.
Dezvăluirile asupra acestor activităţi de spionare nu trebuie să fie folosite ca mijloace de presiune. Aceasta doar ar îngreuna acest dosar deja anevoios, şi este o garanţie de eşec.
Un tratat de liber-schimb este un acord de comerţ liber. Cu cât pieţele sunt deschise mai mult şi mai repede, cu atât o duce toată lumea mai bine.
Promovând în acelaşi timp transparenţa şi democraţia, comerţul liber permite astfel, în general, de a lupta mai eficace împotriva culturii secretului de stat.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO