» » » Al Jazeera se îneacă!


Timp de mai bine de un deceniu, postul de televiziune din Qatar, al cărui nume se traduce prin „insula”, şi-a câştigat respectul mondial ca voce independentă în Orientul Mijlociu • În ultima vreme, însă, mulţi jurnalişti de notorietate au fost nevoiţi să părăsească postul, reclamând că politica editorială a acestuia se suprapune tot mai vădit cu agenda islamismului militant
Istoria postului de televiziune Al Jazeera începe în 1996, când emirul din Qatar a pus la dispoziţie banii pentru ca emisiile să poată începe din sediul clădit în capitala Doha. Acţionarul majoritar al postului a fost, iniţial, unul guvernamental. În 2000, postul conta deja pe 35 de milioane de telespectatori. Adevărata notorietate internaţională şi-a câştigat-o în 2001, după atacul din septembrie asupra „turnurilor gemene” din New York, şi apoi în 2003, prin relatările de pe frontul din Irak. În 2006, s-a lansat versiunea în limba engleză, numită Al Jazeera International. Atunci, mulţi jurnalişti de la posturi occidentale prestigioase au devenit angajaţi ai oazei de presă independentă din capitala Qatarului. Din 2011, anul revoluţiilor arabe, postul a trecut în proprietatea privată a şeicului Hamad bin Thamer Al Thani, iar de atunci au început să apară şi criticile publice tot mai acute privind politicile manipulatoare ale postului, cu priorităţi de propagandă islamică din ce în ce mai pronunţată. Acuzaţiile s-au înteţit din ianuarie 2013, de când şeicii au cumpărat o reţea de televiziune din SUA şi se pregătesc să lanseze Al Jazeera America. Vor concura, astfel, principalul lor competitor pe plan mondial - CNN International - chiar la el acasă.
Astăzi asistăm la un adevărat exod al angajaţilor internaţionali ai Al Jazeera. Zeci de jurnalişti de prestigiu au părăsit postul, acuzând abaterile de la deontologie şi independenţă. Este un semnal de alarmă semnificativ, dar care nu pare să afecteze planurile „insulei” din „marea” islamistă. Al Jazeera are peste 3.000 de angajaţi în 65 de reprezentanţe luxoase pe tot Globul, iar la o primă strigare pentru ocuparea locurilor vacantate de nemulţumiţi, dar şi pentru cele ce urmează să fie activate în SUA - în total 160 de posturi -, s-au înscris în competiţie peste 8.000 de candidaţi.


citeste integral pe ZIUAnews.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO