» » » » A murit actorul Victor Radovici



Actorul Victor Radovici a încetat din viaţă, în urma unei suferințe îndelungate. Radovici a fost internat la Spitalul de Urgență Floreasca, miercuri, 9 ianuarie, iar decesul a survenit în noaptea de vineri, 18 ianuarie, ora 2.30.
Trupul neînsuflețit al actorului și regizorului Victor Radovici va fi depus în foaierul Teatrului Excelsior, sâmbătă, 19 ianuarie, între orele 14.00 și 17.00, după care va fi dus la Capela Bisericii din Chitila, se arată într-un comunicat al Teatrului Excelsior. Actorul va fi înmormântat duminică, 20 ianuarie, în Cimitirul Sfânta Maria din Chitila, la ora 13.00.
"Destinul artistic și uman al lui Victor Radovici se leagă de cel al Teatrului Excelsior, al cărui fondator a fost, împreună cu maestrul Ion Lucian, actorii Vasile Menzel, Genoveva Preda, Paula Sorescu-Lucian, Daniela Anencov, secreatrul literar Gabriel Blebea și actualul director al teatrului, Aurel Mitran. În 1990 pornea la drum într-o aventură teribilă, iar de atunci fiecare clipă și-a petrecut-o la Teatrul Excelsior. La aflarea tragicei vești, întregul colectiv al Teatrului Excelsior este copleșit de durere. Odată cu plecarea în ceruri a lui Victor Radovici, teatrul a rămas mai sărac", se mai arată în comunicatul Teatrului Excelsior.
Victor Radovici s-a născut la 26 august 1936, și urma să împlinească în această vară 77 de ani. Mentorul său prin lumea pasionantă a teatrului a fost unicul Ion Lucian. Primul succes în teatru l-a avut în 1953, cu spectacolul "Nota zero la purtare".
A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în 1959, alături de Florin Piersic, Leopoldina Bălănuță, Ileana Stana Ionescu. A făcut parte din grupul care a fondat cu mare entuziasm Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. S-a remarcat pe scena din Piatra Neamț în rolurile Contele Almavia din "Nunta lui Figaro" și în Sivester din "Vicleniile lui Scapin". Timp de patru ani, între 1960 și 1964 a jucat la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiești, iar din 1964 se dedică teatrului pentru copii, atât ca actor, cât și ca regizor. În 1984 devine director adjunct artistic la Teatrul "Ion Creangă", iar în 1990 îl urmează pe maestrul Ion Lucian la nou înfințatul Teatru Excelsior, fiind director adjunct.
La Teatrul Excelsior a jucat și regizat zeci de spectacole dintre care amintim: "Nu treziți un copil care visează", "Cocoșelul neascultător"(unde semnează regia alături de maestrul Ion Lucian), "Căpitanul Val-Vârtej și vasul-fantomă", "Degețica" "Fetița cu chibrituri" (ultimele două spectacole poartă semnătura sa regizorală).
A fost cunoscut de o lume întreagă, pentru că împreună cu trupa Teatrului Excelsior a efectuat turnee în lumea întreagă: Franța, Japonia, Canada, Belgia, Elveția, SUA.
A fost și un profesor eminent, fiind îndrumătorul mai multor generații de actori la Facultatea de Arte a Universității Hyperion. De altfel, opt dintre actorii promoției 2001 au devenit actorii Teatrului Excelsior.
 realitatea.net

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO