» » » Taloanele de analize gratuite, teapa anului in Bacau



Va mai amintiti de hartiile galbene din cutiile postale?Faimoasele analize medicale gratuite promise, in campania electorala, de primarul Romeo Stavarache sunt departe de a se materializa. Desi Consiliul Local (CL) a aprobat pe 5 iulie rectificarea bugetului local, aceasta nu prevede constituirea unui capitol vizand finantarea analizelor. Situatia e complicata, odata-n plus, de soarta incerta a Spitalului Municipal. Primaria dispune de fonduri insuficiente pentru sustinerea proiectului, iar semnalele venite dinspre Ministerul Sanatatii sunt, mai curand, negative In total, municipalitatea ar mai avea nevoie de 95 de milioane lei pentru terminarea Spitalului. De unde va face rost de bani si cand?
Zecile de mii de taloane de analize medicale gratuite, distribuite de Primaria Bacau in plina campanie electorala, sunt pe punctul de a intra, definitiv, in istorie. Si asta pentru ca drumul de la promisiunea electorala la fapta pare mai anevoios decat au crezut, in prima faza, edilii. 

Fara capitol bugetar

Rectificarea bugetului, operata de CL Bacau in sedinta extraordinara din 5 iulie, nu a dus la constituirea faimosului capitol bugetar privind finantarea analizelor medicale gratuite cu bani din vistieria municipalitatii. 
In plina campanie, conducerea Primariei decreta ca la jumatatea anului vor fi constituite si capitolul si suma necesare finantarii analizelor. Pe 5 iulie, alesii locali au aprobat o rectificare a programului de investitii pe 2012, inclusiv asigurarea unor sume de bani pentru continuarea lucrarilor la Spitalul Municipal. 
Nimic despre analizele medicale gratuite. Subiectul, se pare, a cazut in desuetudine odata cu incheierea campaniei electorale. 

Proiect care nu mai atrage nici bancile

Nici bancile nu mai par atrase de perspectiva finantarii lucrarilor de construire a unitatii medicale. Primaria ar mai avea nevoie de peste 95 de milioane de lei pentru a termina lucrarile, bani de care institutia nu dispune in acest moment. Suma este considerabila, cu mult mai mare decat cifrele avansate - la finele anului trecut - de edilii bacauani. 
In plus, intentia de contractare a unui imprumut de 150 milioane lei, crucial pentru finalizarea Spitalului Municipal, s-a impiedicat de dezinteresul manifestat de institutiile bancare. Acestea nu mai sunt dispuse sa “pompeze” bani, cu una cu doua, in costisitorul proiect medical patronat de municipalitatea bacauana, mai ales intr-o perioada de criza economica acutizata. Procedura de achizitie publica a serviciilor de creditare a fost, prin urmare, anulata de Primarie. 

100.000 pentru SRL
Conform programului de investitii aprobat de CL Bacau pentru 2012, dotarea cu echipamente si utilaje a Spitalului Municipal avea prevazuta o alocare in cuantum de 7,35 milioane lei. Alte 60.000 de lei au fost bugetate in vederea elaborarii studiului de fezabilitate necesar construirii buncarului care va functiona la sectia radiologie a unitatii medicale. 
Edilii bacauani au prins in bugetul de investitii suma de 100.000 lei cu titlu de participare la capitalul social al unui controversat SRL - SC “Spitalul Municipal Bacau” SRL - firma ce urmeaza sa administreze spitalul in momentul in care acesta va fi dat in functiune. Banii nu sunt suficienti pentru a face din Spitalul Municipal o unitate medicala functionala. Cel putin nu in cursul acestui an. 

Secret de serviciu

Dotarea cu aparatura si echipamente tehnico-medicale a spitalului este un alt subiect major de controversa. Prin contractul incheiat in urma cu 5 ani, consortiul care s-a ocupat de construirea Spitalului Municipal avea obligatia de a furniza, in aceeasi bani, aparatura medicala specifica. 
Astfel, pe principiul “all-inclusive”, administratia Stavarache a brevetat in 2007 o solutie unica in peisajul administrativ, in materie de contracte publice - incredintarea unui contract de lucrari de constructie, la pachet cu achizitia dotarilor aferente unui spital (echipamente medicale, mobilier, instalatii etc.). 
Partile implicate in afacerea achizitiei de echipamente medicale tac malc. Atat reprezentantii furnizorului Gada Healthcare, cat si oficialii municipalitatii refuza sa ofere informatii privitoare la contract/contracte. 
Doru Jipa, director tehnic in cadrul grupului de firme Gada, a precizat ca furnizarea de aparatura medicala este guvernata de o clauza de confidentialitate si nu poate face publice detaliile contractului incheiat cu municipalitatea bacauana. 
In baza legii 544, privind liberul acces la informatiile cu caracter public, cotidianul Desteptarea a formulat o cerere oficiala catre Primaria Bacau prin care se solicita date cu privire la achizitia de aparatura medicala. 
Intr-un raspuns in doi peri remis ziarului, oficialii Primariei sustin ca informatiile cerute sunt complexe si ca ele nu pot fi furnizate decat in 30 de zile lucratoare (!), termenul maxim impus de legea 544. 

Va sfarsi in curtea ministerului?

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a lasat de inteles ca Spitalul Municipal ar putea sfarsi intr-un conglomerat medical local, care sa reuneasca si alte unitati medicale din zona (de exemplu Spitalul Judetean de Urgenta). Cepoi a vizitat Bacaul la inceputul lui iulie, declarand ca Spitalul Municipal risca sa se degradeze sau sa aiba costuri de conservare peste iarna foarte mari. 
“Fiind un spital cu 300 de paturi, structura lui trebuie gandita in asa fel incat sa fie complementara celor care exista deja in judet, nu sa ajungem sa alergam un pacient dintr-o parte in alta”, a apreciat ministrul Vasile Cepoi. 

SEMNALE DE ALARMA
Spitalul „Marie Curie” si Pediatria bacauana, exemple de investitii nefunctionale din cauza lipsei de personal 
Sistemul medical autohton este afectat de o criza de personal fara precedent. Dupa investitii de milioane de euro in dotarea cu aparatura de ultima generatie, unitati medicale de prestigiu au ajuns sa nu se poata folosi de aceasta. Lipsa medicilor specialisti, precum si a personalului auxiliar, reprezinta un indiciu clar cu privire la perspectiva marelui spital aflat in constructie in Bacau. 
Elocvent pentru situatia pe care o traverseaza sistemul medical romanesc este cazul Spitalului “Marie Curie” din Bucuresti. Sectia de chirurgie cardiovasculara a spitalului a fost modernizata pe bani grei, insa zace nefunctionala. Cauza? Lipsa de personal, Conform oficialilor de la “Sanatate”, spitalul bucurestean se va confrunta cel putin 2 ani de zile cu probleme de personal. 
Intr-o situatie similara s-a aflat si Spitalul de Pediatrie Bacau. Acesta a fost desfiintat prin hotarare de Consiliu Judetean si trecut in subordinea Spitalului Judetean de Urgenta (SJU). Situatia in care s-a aflat Pediatria bacauana a fost de-a dreptul ridicola. Desi beneficia de un bloc operator ultramodern, interventiile chirurgicale nu se desfasurau in Spitalul de Pediatrie ci preponderent in SJU. Cauza? Aceeasi lipsa de personal calificat, care sa faca posibila folosirea tehnicii moderne aflate in dotarea spitalului. In primavara acestui an, Pediatria si-a dat obstescul sfarsit, trecand cu totul in administrarea SJU Bacau. 

Ce spun pensionarii despre taloanele de analize: „Suntem actionari, dar n-am primit niciun talon”


Reprezentantii pensionarilor bacauani afirma ca nu mai cred in povestea analizelor gratuite de la Spitalul Municipal. Mihai Enache, seful filialei Bacau a Uniunii Nationale a Pensionarilor din Romania, a declarat ca nu a primit de la Primarie niciun talon. 
“Am auzit de la alti pensionari ca s-ar fi distribuit astfel de taloane. N-am primit nimic. Nici eu, nici nevasta-mea, desi suntem actionari amandoi la Spitalul Municipal, ca a fost facut din banii nostri, n-am primit talon de analize”, a declarat Enache. El a apreciat ca pensionarii bacauani ajung, cu greutate, sa comunice cu primarul Romeo Stavarache.
Lucian Bogdanel


DESTEPTAREA

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO