» » » A plecat în Spania cu 650.000 de lei




Poştăriţa din Oneşti, care anul trecut a fugit cu banii de pensii, a fost condamnată în lipsă la şapte ani de închisoare. În momentul de faţă, Rodica Obreja figurează pe listele urmăriţilor internaţional, existând informaţii că s-a stabilit în Spania. Când s-a văzut cu 650.000 de lei în mână, poştăriţa a uitat de soţ, de cei doi copii şi de serviciul de diriginte poştal.

În iulie 2011, Rodica Obreja, dirigintă la un oficiu poştal din Oneşti, a ajuns să se ocupe de casieria unităţii printr-o întâmplare nefericită pentru companie. Casiera a intrat în concediu medical, iar Obreja, în calitate de dirigintă, i-a preluat atribuţiile. Se pare că femeia şi-a pierdut minţile, când s-a văzut cu atâţia bani pe mână şi în patru zile a reuşit să dispară cu suma de 653.482 de lei, lăsând în urmă serviciul, soţul şi pe cei doi copii minori.

“Inculpata Obreja a deţinut gestiunea de casă a oficiului în perioada 20-24.06.2011, când a dispărut atât de la serviciu, cât şi din localitate, cu o sumă mare de bani. Sustragerea banilor din casieria oficiului poştal şi părăsirea locului de muncă în timpul programului de lucru a fost sesizată de personalul prezent la serviciu în acea zi, fapt ce rezultă din declaraţiile celor 11 martori audiaţi în cauză”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oneşti. După ce au căutat-o ca pe iarba de leac prin oraş, poliţiştii au aflat că, de fapt, Rodica Obreja şi-a luat tălpăşiţa din ţară, cu tot cu bani. Bănuiala lor a fost confirmată de martorul cheie în proces, un taximetrist.

“Din declaraţia martorului taximetrist de profesie şi apropiat al inculpatei rezultă ca, în ziua de 24.06.2011, la orele 8.00, a transportat-o pe inculpată de la domiciliu la serviciu, cu bagaje, care au rămas în portbagajul autoturismului. În după-amiaza aceleiaşi zile, inculpata a urcat în autoturismul martorului, de la serviciu fiind transportată în Spania”, se arată în rechizitoriu.

Poştăriţa a încercat să-şi acopere urmele

Dispariţia dirigintei şi a banilor a fost sesizată abia după două zile. Personalul din oficiul poştal au intrat la bănuieli, când au văzut casieria deschisă, iar diriginta intrată în pământ. Când s-a făcut gestiunea s-a constatat că lipsesc peste 600.000 de lei. În scopul acoperirii acestei fraude, Rodica Obreja a întocmit trei deconturi băneşti fictive. “În decontul bănesc nr. 119/21.06.2011 au fost achitate în mod real pensii pentru luna iunie, suma de 135.253,50 lei, la care inculpata a adaugat fictiv şi suma de 180.001,50 lei, pe care şi-a însuşit-o.

De asemenea, în decontul bănesc nr. 120/22.06.2011, a contabilizat fictiv la rubrica nr. 327- pensii achitate-luna curentă, suma fictivă de 342.118 lei, în loc de suma reală 242.118,90 lei, rezultând o diferenţă de 99.999,50 lei, sumă însuşită. Şi în decontul bănesc nr.121/23.06.2011 a contabilizat fictiv la rubrica 327- pensii achitate- luna curentă, suma fictivă de 350.925 lei, în loc de suma reală 219.571 lei, diferenţa de 131.354 lei fiind însuşită de inculpată. Diferenţa până la suma de 653.482,30 lei, inculpata a însuşit-o din casieria oficiului”, precizează procurorul de caz. Ţinând cont de toate aceste probe, Rodica Obreja a fost trimisă în judecată pentru infracţiunile de delapidare, fals şi uz de fals.

Condamnată în lipsă

Dosarul a ajuns pe masa magistraţilor de la Judecătoria Oneşti, care n-au avut nevoie de prea mult timp pentru a ajunge la o decizie în ce priveşte faptele poştăriţei. “Sub aspectul laturii obiective, există o acţiune de însuşire a unor sume de bani din gestiunea oficiului poştal de către inculpată, producând o pagubă de 653.482,30 lei. Sub aspectul laturii subiective, inculpata a acţionat cu intenţie directă, urmărind obţinerea unui profit pentru sine”, se specifică în dosarul de caz. Deşi judecătorii ar fi vrut să afle şi părererea inculpatei, aceasta nu a ajuns o clipă în boxa acuzaţilor.

“Faptele inculpatei prezintă pericol social mare deoarece aceasta, prin actele ei, a adus atingere relaţiilor sociale cu caracter patrimonial, care implică încrederea şi buna-credinţă a celor ce intră în aceste relaţii, iar faptele săvârşite au avut ca urmare consecinţe deosebit de grave, respectiv o pagubă de peste 200.000 de lei. De asemenea, se va reţine că inculpata are vârsta de 41 de ani, este căsătorită şi are 2 copii minori, iar înainte de săvârşirea infracţiunii a fost cunoscută în societate cu o comportare corespunzătoare, aşa cum rezultă din caracterizările depuse la dosarul cauzei”, este de părere judecătorul de caz. Recent s-a ajuns la o soluţie în dosarul poştăriţei din Oneşti, aceasta fiind condamnată la pedeapsa de 7 ani şi 6 luni pentru delapidare, cu executare.

“Admite acţiunea civilă formulată de către Compania Naţională Poşta Română şi obligă inculpata la plata sumei de 653,482,30 lei şi la beneficiul nerealizat, calculat la nivelul dobânzii legale, raportat la suma arătată, de la data însuşirii sumei de bani şi până la recuperarea integrală a acesteia, către această parte civilă. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronunţare pentru partea civilă şi de la comunicare pentru inculpată”, se arată în soluţia pronunţată la Judecătoria Oneşti. Rodica Obreja nu a făcut recurs, pentru că nu a mai fost văzută de un an, de când a plecat cu banii de pensii. Sunt informaţii că îşi duce traiul în Spania, motiv pentru care a fost dată în urmărire internaţională.

impartialdebacau.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO