» » » Taieri pe banda rulanta de ajutoare sociale



Alte aproximativ 1.500 de familii au ramas fara ajutor ori alocatie de sustinere. Inspectorii sociali au verificat toate dosarele din primul semestru al acestui an. Foarte multe primarii nu au facut ancheta sociala acasa la beneficiari si au acordat ajutoare doar pe baza declaratiei acestora.

De la o zi la alta numarul celor depistati ca au beneficiat necuvenit de diverse prestatii sociale devine din ce in ce mai mare. Dupa ce in urma controlului privind ajutoarele, alocatiile de sustinere familiala si indemnizatiile de crestere a copilului acordate in anul 2011, Curtea de Conturi a descoperit aproape 5.000 de cazuri de frauda, acum si Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau a scos la iveala altele. "Am inceput si noi sa verificam legalitatea acordarii anumitor prestatii sociale. Avem in vedere primul semestru din acest an. Inspectorii sociali merg la fiecare primarie si verifica dosarele de ajutor social, ajutor de incalzire si alocatie de sustinere familiala. Deja a fost sistata plata pentru alte aproximativ 1.500 de familii. Au gasit multe dosare incomplete. In cele mai multe cazuri primariile nu au efectuat ancheta sociala la domiciliul solicitantului, pentru a stabili daca acesta a declarat corect veniturile realizate si bunurile pe care le detine. Dosarele vor trebui refacute", ne-a spus Cristina Ciobanu, directorul AJPIS Bacau. Dar, dintre cele 1.500 de familii, destul de multe au fost prinse ca in declaratia pe propria raspundere au mentionat ca obtin venituri mai mici si ca au mai putine bunuri decât detin in realitate. Familiile respective vor trebui sa dea inapoi banii primiti pe nedrept, adica pe baza declaratiei false.

Amenda si executare silita

Cu siguranta, numarul celor care vor fi depistati ca au luat ajutoare, alocatie de sustinere ori indemnizatie de crestere a copilului in primul semestru din acest an fara a avea dreptul va fi, in final, mult mai mare. Actiunea de verificare a perioadei ianuarie-iunie 2012 va fi incheiata de catre inspectorii sociali la 31 iulie. "Nicio primarie nu va scapa neverificata, a mai declarat directorul AJPIS Bacau. Pe lânga controlul in teren, vom face si incrucisarea bazelor de date de la 11 institutii care au in evidenta populatia cu veniturile si bunurile detinute. Astfel, toti beneficiarii de prestatii sociale vor fi monitorizati in ce priveste numarul membrilor familiei, veniturile pe care le au si bunurile aflate in proprietatea lor. Vom proceda la verificari din sase in sase luni. Prin urmare, nimeni nu va mai putea ocoli sub nicio forma legea. Cei care nu se incadreaza in aceasta, vor trebui sa dea banii inapoi. Se va recurge si la executarea silita, pentru a recupera de la ei sumele primite necuvenit." Deocamdata, pentru primariile localitatilor unde s-a constatat ca dosarele sunt incomplete, inspectorii sociali au stabilit un plan de masuri cu termene clare de realizare. Dupa expirarea termenelor, inspectorii vor reveni la primaria respectiva pentru a vedea daca a dus la indeplinire masurile pe care ei le-au dispus. In cazul in care o primarie nu s-a conformat, atunci inspectorii vor aplica amenzi angajatilor acesteia, care au atributii de serviciu pe linia acordarii prestatiilor sociale. Amenda porneste de la 2.500 lei si poate ajunge la 10.000 lei. In plus, sumele achitate ilegal ca ajutoare sociale ori de incalzire vor trebui recuperate de primarii de la cei care au beneficiat de ele. Si aceasta deoarece, potrivit legii, primarii localitatilor emit decizie de plata a ajutoarelor sociale si de incalzire.
Elena Tintaru
desteptarea.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO