» » » Case de vacanta pentru onesteni pe dealul Rotunda



Peste doua sute de case sunt presarate pe dealul Rotunda, in apropiere de Onesti. Aici ar fi trebuit sa locuiasca familiile de rromi stramutate din comuna Gura Vaii dupa inundatiile din 2005. S-au cheltuit in jur de o suta de miliarde de lei vechi pentru ridicarea acestei asezari care a ajuns, in foarte scurt timp, un sat-fantoma. In locul rromilor, chiriasi sunt acum onesteni care si-au dorit aici case de vacanta si doua familii care nu au gasit in alta parte un acoperis.

Inundatiile din 2005 au alungat sute de famii de rromi din vatra lor, de pe malul apei, asa ca s-au aciuat in apropiere, pe ulitele din Gura Vaii, ba chiar si prin curtile satenilor. Disperati din cauza intrusilor, oamenii au cerut ajutor autoritatilor. Solutia gasita la acea vreme a fost construirea unui sat special pentru rromi, in vârful dealului Rotunda, unde sa nu deranjeze pe nimeni. Nemultumiti de izolare, de lipsa apei si de crivatul care i-a batut o iarna intreaga, rromii au parasit Rotunda. Au luat cu ei tot ce s-a putut demonta din casele noi. In urma lor au ramas 200 de ruine si o multime de probleme pentru Primaria Gura Vaii. „Situatia lor se vede, ne-a declarat Valerica Mihalcea, primarul comunei. Este dezastruoasa! E pacat ca au ajuns asa. Era bine daca se pastrau macar asa cum aratau când au fost date in folosinta.”

Bucurosi ca au un acoperis

Dupa un timp, aici si-au gasit adapost doua familii care aveau urgenta nevoie de o locuinta. Sunt singurii locuitori permanenti de la Rotunda. Chiar daca iernile sunt aspre, iar apa trebuie carata de departe, de la un izvor, s-au obisnuit sa traiasca aici si nu vor sa se mute. „Am stat cu parintii, au aparut discutii si am decis ca este mai bine sa stam singuri si ne-am mutat aici, ne-a declarat Cristina Anastasiu, o tânara de 25 de ani. E greu, fiindca nu-i apa, dar in rest nu ma plâng.” La inceput o supara singuratatea, dar cu timpul s-a obisnuit. Sotul ii munceste in constructii si ajunge acasa târziu, dar se ia toata ziua cu treaba si cu cei doi copii pe care ii creste. Are o fetita de 5 ani si o sora de numai 4 ani, ramasa orfana de mama. „Nu mi-e frica si nu mi-e urât. Va fi mai greu cu scoala. Am vrut sa le dau la camin, dar mi-a fost mila sa le chinui sa faca drumul pâna in Onesti.” Denisa si matusa ei mai mica doar cu un an se joaca toata ziua printre casele parasite. Sunt fericite, ca orice copil care nu a cunoscut un trai mai bun sau grija zilei de mâine.

Chirii neplatite de 4 ani

In zona apar si alti oameni doar in weekend, când chiriasii care au venit in locul rromilor parasesc orasul pentru aer curat si un gratar. Din cele 205 case, 196 sunt inchiriate. Primaria Gura Vaii nu a scapat, insa de grija, fiindca are de recuperat de la chiriasii restantieri la plata peste 200.000 de lei. „Nu au platit chiria de 4 ani, explica primarul. Este vorba de 500 de lei pe an, dar nu i-au achitat. Nici nu s-au trimis somatii pâna acum, nu s-a facut nimic pentru recuperarea sumelor.” Potrivit contractului de inchiriere, chiriasii ar fi putut sa-si deduca o parte din cheltuielile cu reabilitarea locuintelor, dar nici macar cei care au realizat lucrari, cum este si familia Anastasiu, nu au profitat de aceasta oportunitate.

Primaria risca blocarea conturilor

Datoriile chiriasilor nu sunt singura problema a primariei la Rotunda. Un control efectuat in acte a dus la declansarea unei anchete cu privire la utilizarea fondurilor alocate din Fondul „Solidaritatea” dupa inundatiile din 2005. „Nereguli sunt cu drumul care a costat peste 20 de miliarde de lei vechi( si care este un cosmar pentru soferi si dezastruos pentru masini, n.r.), a explicat noul primar al comunei. La timpul respectiv trenbuia sa se faca urgent stramutarea rromilor. Toate lucrarile s-au facut inainte de a se intocmi documentatia pentru ele. Factorii de decizie stiau despre aceasta situatie, dar toata lumea se grabea.”
Noul edil al comunei se teme ca, daca banii nu vor putea fi recuperati de la cei responsabili de cheltuirea lor, primaria se va trezi cu fondurile blocate. Suma nu este de neglijat, fiind vorba de peste 20 de miliarde de lei vechi, adica bugetul comunei pe un an.
Doina Mincu

Prefectura a protejat investitia de la Rotunda

Dorian Pocovnicu, subprefectul judetului, arata ca toate casele se afla in patrimoniul Consiliului Local (CL) Gura Vaii. "Acest lucru era prevazut, de altfel, in contractul incheiat cu beneficiarii. In cazul in care sunt distruse de sinistrati, asa cum s-a intâmplat la Rotunda, casele construite pentru ei trec in proprietatea autoritatilor locale. In prezent, sunt concesionate catre persoane fizice din zona Onesti, care le-au reabilitat si le-au transformat in case de vacanta sau in locuinte permante", arata Dorian Pocovnicu. Legat de "cazul Rotunda", de-a lungul timpului, "Prefectura Bacau s-a implicat in gasirea unor solutii pentru a proteja aceasta investitie facuta din bani publici si a sprijinit autoritatile locale in rezolvarea problemelor." (Silvia P.)

onestiexpres.ro

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO