» » Sindicatul postasilor s-a rupt in doua



In cadrul Oficiului Judetean de Posta Bacau s-a infiintat inca un sindicat, la care au aderat majoritatea celor care faceau parte din cel vechi. Noua organizatie sindicala a fost constituita de catre fostul director al oficiului, pe vremea când se afla la conducerea acestuia. Conducerea sindicatului vechi sustine ca asupra salariatilor s-au facut presiuni.

Pentru prima data din 1990 incoace membrii de sindicat din cadrul Oficiului Judetean de Posta Bacau sunt impartiti in doua tabere. Pâna nu demult, cei 874 de salariati (850 lucreaza in sectoarele operationale si 24 la TESA) din intreaga retea postala a judetului Bacau erau cuprinsi intr-o unica organizatie sindicala, denumita Sindicatul Judetean "Posta Româna" Bacau, al carei lider a fost si este Olguta Cocrea. In urma cu câtva timp, insa, a aparut o noua formatiune sindicala, care s-a afiliat la Sindicatul Lucratorilor Postali din România, constituit si el relativ recent. Incet, incet din vechea organizatie au inceput sa migreze spre cealalta, nou-nascuta, tot mai multi membri, astfel ca acum balanta inclina spre aceasta din urma. Mai exact, dintre cei peste 850 de angajati, 70 la suta au trecut in noua organizatie - Filiala Bacau a Sindicatului Lucratorilor Postali din România (SLPR). Aceasta numara acum 690 de membri de sindicat. Asadar, vechea organizatie mai are in prezent doar 170 de membri.

„S-a folosit de functia pe care o avea”

Situatia nu este neasteptata, in conditiile in care Compania Nationala "Posta Româna" a ajuns in pragul falimentului iar angajatii ei din intreaga tara stau cu teama in suflet ca oricând pot sa-si piarda slujba. Surprinzator este, insa, faptul ca persoana care s-a ocupat de infiintarea noului sindicat este tocmai cea care, in acelasi timp, s-a aflat la conducerea Oficiului Judetean de Posta Bacau. Liderul proaspatului sindicat este Sorin Sova, care a detinut functia de director al oficiului judetean pâna la 31 mai 2012. Referitor la aceasta, liderul vechiului sindicat considera total neortodoxa implicarea fostului director intr-o asemenea actiune pe timpul cât era la conducerea oficiului judetean de posta. "Anul trecut, dupa ce au inceput restructurarile in toata compania, domnul Sova si-a dat seama ca trebuie sa-si gaseasca un refugiu. Asa ca s-a gândit sa infiinteze un sindicat al carui lider sa fie, pentru a fi astfel protejat de lege. Toate demersurile pentru a atrage salariatii in noul sindicat le-a inceput in octombrie 2011, când era director. S-a folosit de functia pe care o avea. S-au facut si presiuni, asa ca foarte multi, de teama, s-au inscris in noul sindicat", ne-a spus Olguta Cocrea.

„Nu am recurs la nicio presiune”

De partea cealalta, liderul noului sindicat recunoaste ca "eram director, când l-am infiintat, in octombrie" dar considera ca acest lucru "este legal". Referitor la afirmatiile ca "s-a folosit de functia pe care o avea" si "s-au facut presiuni" asupra angajatilor, Sorin Sova, liderul Filialei Bacau a SLPR declara: "La nivel national, reprezentativ este Sindicatul Lucratorilor Postali din România, la care au aderat 38 de judete din 41. Din Moldova, numai Bacaul, respectiv doamna Olguta Cocrea, nu a vrut sa se afilieze acestui sindicat. Atunci am fost solicitat eu sa-i sprijin pe oameni ca sa intre in sindicatul reprezentativ, pentru ca acesta are dreptul legal de a participa la negocieri, potrivit Legii dialogului social. Nu puteam sa-i las pe acesti membri de sindicat sa nu fie reprezentati la nivel national. Nu am recurs la nicio presiune, dovada ca sunt oficii postale intregi in judet si salariati care nu au aderat la sindicatul nou".

S-a ajuns in instanta

Infiintarea noii organizatii a fost contestata in instanta de catre liderul sindicatului vechi. "A incercat sa se inscrie la judecatorie, noi l-am contestat, el a facut recurs la tribunal si a pierdut", mai spune Olguta Cocrea. In replica, Sorin Sova sustine ca "nu este nevoie ca instanta sa dea o hotarâre de infiintare, deoarece sindicatul nostru este o filiala a celui de la nivel national si nu are personalitate juridica". Oricum, este cert ca liderul vechiului sindicat nu renunta la contestarea in continuare in instanta a celui nou infiintat.
Elena Tintaru

DESTEPTAREA

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO