» » » O sedinta cu scântei la Consiliul Local Onesti

Prezenta la sedinta Consiliului Local Onesti a unei echipe de televiziune a noului post Kit TV din localitate, care in opinia autoritatilor onestene nu are eliberata autorizatie de functionare pentru spatiul in care emite si nici nu a avut acreditare pentru evenimentul mentionat, a inflamat desfasurarea intrunirii legislativului local. Lucrurile au degenerat pâna la amenintarea, de catre consiliera Ioana Adobricai (presedinta a acestei sedinte), cu evacuarea din sala a echipei de televiziune, moment in care democrat-liberalul Stefan Martin a parasit sala in semn de protest. “Sunt dezamagit de faptul ca ne ascundem unii fata de altii. Aceasta sedinta trebuie sa fie publica si, prin intermediul televiziunii, toata lumea sa poata vedea desfasurarea acesteia dar constat ca a devenit unul politienesc Consiliul Local Onesti. Daca microfoanele sunt inchise, daca chemam jandarmeria, vreau sa protestez public pentru faptul ca presa nu este lasata sa isi faca datoria si nu cred ca acest consiliu ne mai reprezinta”, a mentionat consilierul local Stefan Martin la parasirea salii. Desi multe din proiectele de hotarâre aflate pe ordinea de zi au primit avizul consilierilor locali in conditii normale de dialog “incordarea” din aceasta sedinta si-a facut simtita prezenta si la prezentarea, de catre cenzorul Dumitru Nutu a raportului privind activitatea la SC <>. Punctele de vedere ale acestui cenzor (care a invocat faptul ca bilantul contabil trebuie ca sa aiba semnaturile legale), au fost diferite de cele ale autoritatilor locale onestene (ce au cerut datele concrete ale bilantului contabil). Pentru “taraganarea” acestei dispute presedinta sedintei, Ioana Adobricai a cerut o amânare a prezentarii raportului.
In cadrul sedintei Consiliului Local Onesti, desfasurata joi 5 aprilie, a fost validat in functia de consilier local (al Partidului National Liberal) Aurelian Vicentiu Jitcovici, care il inlocuieste pe consilierul Cetean Balanica Mircea, numit in cadrul aceleeasi intruniri administrator unic la SC Termon CT SA Onesti. Consilierii locali au aprobat contul de incheiere a executiei bugetare pe anul 2011 al unitatii administrative Onesti si a societatilor comerciale Termon CT SA si DPP SA, revocarea unui plan urbanistic de detaliu pentru construirea unui Show – room in Onesti (pe str. Belvedere), un schimb de terenuri pentru cimitirul ortodox din cartierul 6 Martie. In aceeasi sedinta au mai fost adoptate Raportul anual privind stadiul realizarii masurilor din Planul de calitate al aerului pentru pulberi in municipiu, aderararea Onestiului la Conventia Primarilor in vederea dezvoltarii unor planuri locale de actiuni pentru promovarea eficientei energetice si energiei durabile. De asemenea, s-au aprobat asocierea municipiului Onesti cu Fundatia “Impreuna spre viitor pe calea vietii” in vederea realizarii Centrului social pentru copiii strazii “Candoarea” (in cartierul TCR, pe str. Avântului) precum si asocierea in participatiune intre municipiu si Fotbal Club Municipal Dinamo Onesti.

Un fapt ce poate bucura onestenii

Un lucru ce aduce speranta onestenilor pentru conditii mai bune ale nivelului de trai este dat de faptul ca a fost aprobata documentatia in faza de studiu de fezabilitate a investitiei “Centrala solara de preparare a apei calde de consum pentru 500 de apartamente la microcentrala de cartiet din str. Teilor”. Acest proiect a avut ca initiatori pe consilierul local Cezar Olteanu si pe viceprimarul Onestiului Mihai Sova, care au mentionat ca “serviciile de furnizare a caldurii si apei calde constituie o problema pentru toate comunitatile locale urbane datorita preturilor combustibililor conventionale ce sunt in continua crestere, a recesiunii economice care determina autoritatile centrale si locale sa elimine in timp compensarile la pretul energiei”. Prezentând câteva informatii tehnice despre aceasta centrala consilierul Cezar Olteanu a evidentiat ca “sistemul functioneaza ca preincalzire pentru sistemul conventional de incalzire cu gaz, instalatia este formata din 250 de panouri solare, 5 tancuri de acumulare a apei calde si o pompa de recirculare; ea functioneaza in tot timpul anului folosind un agent termic rezistent la inghet care preia caldura soarelui”. A fost mentionat faptul ca valoarea investitiei se ridica la aprox. 280 000 de euro iar finantarea sistemului poate fi asigurata 30 la suta din bugetul local si 70 la suta din bugetul de stat, inclusiv TVA prin programul “Termoficare 2006 – 2015”, derulat de Ministerul Administratiei si Internelor. Aceasta centrala solara, ce urmeaza a se realiza in 12 luni dupa proiectul uneia aflate in functiune de mai multi ani la Oltenita este “un proiect pilot in folosul comunitatii si speram ca si Guvernul României sa isi respecte propria legislatie” – a mentionat viceprimarul Mihai Sova. Consilierul local Bebe Coanda a cerut explicatii daca expunerea la soare la Onesti nu este mai mica la Onesti fata de Oltenita si daca sunt 500 de apartamente deservite de microcentrala de cartier de pe str. Teilor. Raspunsurile initiatorilor proiectului a fost ca “insolatia este cu cel mult 10 la suta mai mica la Onesti si se reflecta la 500 de apartamente, microcentrala CT 16 - Teilor deservind 507 apartamente”. Primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru, a declarat: ”Propunerea realizarii acestei centrale solare este binevenita deoarece in verile anilor 2009 si 2010 onestenii racordati la sistemul centralizat de incalzire nu au beneficiat de apa calda. In Onesti a fost prezenta o delegatie din Germania si China care ne-a prezentat dorinta de a implementa o centrala electrica fotovoltaica, putându-se realiza la Onesti si o fabrica pentru a face panourile fotovoltaice. Consiliul Local Onesti poate fi un partener serios pentru implementarea acestui proiect iar in privinta realizarii centralei solare pusa in discutie, acest fapt face ca sa ne bucure pentru ca 70 la suta din valoarea investitiei vine de la stat. La toate cele 22 de centrale de cartier vom implementa acest proiect”.
Ion Moraru

http://www.onestiexpres.ro/o-sedinta-cu-sc%C3%A2ntei-la-consiliul-local-onesti.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO