» » Criza cabinetelor de expertiza medicala: Pensionari de invaliditate „fugariti” prin tot judetul

Pentru tot judetul sunt numai patru cabinete de expertiza a capacitatii de munca. Din patru cabinete, in Bacau au ramas doua. Pensionarii din Podu Turcului trebuie sa mearga la reevaluarea capacitatii de munca tocmai la Onesti. Sunt obligati o data pe an sa se prezinte la revizuire, dar daca nu au dosarul complet este posibil sa bata drumul si pentru a doua oara. Conducerea Casei de Pensii sustine ca volumul de munca nu justifica infiintarea altui cabinet.

Pensionarii de invaliditate din mai multe comune ale judetului Bacau trebuie sa parcurga o distanta foarte mare pâna la cabinetul de expertiza a capacitatii de munca la care sunt arondati. Sunt nevoiti sa traverseze judetul de la un capat la altul, desi un alt cabinet de expertiza se afla mult mai aproape de localitatea in care ei domiciliaza. E drept, cei care sunt deja pensionari trebuie sa se prezinte la reevaluarea capacitatii de munca o data pe an. Dar unii sunt obligati sa revina la cabinet pentru ca medicul expert le solicita investigatii medicale in plus fata de cele aduse de ei, astfel ca fac doua drumuri. La fel se poate intâmpla si cu persoanele care solicita pentru prima data pensionarea de boala. Vitregiti din acest punct de vedere sunt si pensionarii de invaliditate din comuna Margineni, localitate care se situeaza la o aruncatura de bat fata de Bacau, unde sunt doua cabinete de expertiza. Pensionarii din comuna amintita, insa, trebuie sa mearga la revizuirea capacitatii de munca tocmai la Moinesti. Cei de la Corbasca, Dealu Morii, Glavanesti, Huruiesti, Motoseni, Podu Turcului, Nicolae Balcescu etc. sunt obligati sa se deplaseze la Onesti, când mult mai aproape le-ar fi sa vina in Bacau. Daca avem in vedere faptul ca de la Podu Turcului si pâna in Bacau sunt 77 de kilometri iar distanta dintre capitala judetului si municipiul Onesti depaseste 40 de kilometri, un pensionar de invaliditate va trebui sa parcurga macar o data pe an aproape 240 de kilometri dus-intors pentru a se prezenta la comisia de expertiza medicala. Si exemplele ar putea continua.

Reorganizare in defavoarea invalizilor

Cu un an si jumatate in urma in municipiul Bacau erau patru cabinete de expertizare a capacitatii de munca. Activitatea de expertiza medicala a fost reorganizata si numarul lor a fost redus la jumatate. Astfel, in tot judetul sunt patru cabinete fata de sase, câte au fost inainte, din care doua, in Bacau, si câte unul la Onesti si Moinesti. Acest lucru a impus rearondarea localitatilor la cabinetele ramase. Conducerea Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau afirma ca masurile luate sunt firesti si nu exista nicio posibilitate de a se reveni la situatia anterioara. “Prin desfiintarea celor doua cabinete, a trebuit sa facem o reechilibrare a volumului de munca pe celelalte patru ramase, ne-a spus Liviu Cretu, directorul CJP Bacau. A trebuit sa rearondam anumite localitati astfel incât sa avem cam 5.000 de dosare de pensii de invaliditate pe fiecare cabinet. Judecând dupa distanta, ar mai trebui un cabinet la Bacau, dar volumul de munca existent nu justifica infiintarea lui. Nu exista nicio sansa ca sa mai creem posturi in plus. Si apoi nici nu mai sunt cadre medicale specializate in expertiza.”

Urmeaza alte masuri

Dar vitregiti din acest punct de vedere vor fi si multi alti pensionari, respectiv cei de limita de vârsta, cu pensie anticipata, anticipata partiala, de urmas ori de agricultor. La Casa Locala de Pensii Onesti sunt arondate toate comunele de pe Valea Muntelui, cele care se afla pe ruta Bacau-Oituz, precum si orasul Comanesti, municipiul Moinesti si localitatile limitrofe acestuia. In total, institutia onesteana gestioneaza peste 50.000 de dosare de pensii. Pentru aceasta arie vasta este angajat un numar extrem de mic de persoane, volumul de munca pe fiecare fiind foarte mare. Aceasta impune rearondarea pensionarilor din zona Moinestiului si Comanestiului la Casa Judeteana de Pensii Bacau, actiune care se preconizeaza a fi incheiata in vara. Astfel, peste 10.000 de pensionari din zonele amintite care apartin acum de Casa Locala Onesti vor trebui sa mearga in Bacau pentru orice problema de pensie, bilet de tratament ori ajutor de deces. Demersurile pentru preluarea celor peste 10.000 de dosare de pensie au inceput deja. “Facem analiza situatiei, a mai declarat Liviu Cretu, directorul CJP Bacau. Dupa Sarbatorile de Pasti vom definitiva nota de fundamentare si vom stabili exact câte dosare vor trece de la Onesti la Bacau. Dar in niciun caz nu vom face o noua rearondare la cabinetele de expertiza medicala a pensionarilor de invaliditate sau a celor care urmeaza sa depuna cerere pentru obtinerea unei pensii de boala”.
Elena Tintaru
http://www.onestiexpres.ro/criza-cabinetelor-de-expertiza-medicala-pensionari-de-invaliditate-fugariti-prin-tot-judetul.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO