» » Fetita cu rabie a murit cu zile, ucisa de superficialitate si nepasare

Cazul fetitei din comuna Racaciuni, moarta luni la un spital din Iasi, face obiectul unei anchete. Autoritatile sanitare si-au schimbat declaratiile a doua zi dupa decesul micutei. Daca luni, vina pentru starea grava in care a ajuns copilul la Spitalul de Pediatrie a fost aruncata pe apartinatori, marti au aparut date noi ce indica alti responsabili pentru tragedie: medicii care au examinat-o a doua zi dupa ce a fost muscata. 
Potrivit celor declarate initial de catre dr. Marin Bustuc, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau, fetita in vârsta de 5 ani si jumatate, domiciliata in satul Gheorghe Doja, comuna Racaciuni, a ajuns pe 17 decembrie la „Urgente, in Spitalul de Pediatrie, cu o ruda, parintii fiind plecati in Italia. Nu au spus ca fetita a fost muscata de câine. S-a presupus o cazatura. I s-a suturat rana de la ochi. Saptamâna trecuta, fetita a venit la Spitalul de Pediatrie cu cefalee, varsaturi, sensibilitate la lumina. S-a presupus o meningita. A fost trimisa la Boli Infectioase Iasi cu diagnosticul meningita. Rudele au spus ulterior ca a fost muscata de câine.” Fetita a ajuns la Iasi duminica si a decedat a doua zi. Inainte de a se afla rezultatul examenului anatomo-patologic, DSP a declansat o ancheta epidemiologica, deoarece toate simptomele copilului indicau turbarea. Au fost anuntati contactii, printre care colegii de gradinita si educatorea micutei, despre iminenta vaccinarii antirabie. 

Doi medici au uitat de antirabic

Astazi, DSP a furnizat cu totul alte date despre cazul fetitei din Racaciuni. „Fetita a ajuns pe 17 decembrie la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean, a declarat dr. Marin Bustuc. Persoana care o insotea a declarat ca a fost muscata de câine cu o zi inainte. Medicul de garda la Urgente a scris pe fisa diagnosticul muscatura de câine si a chemat medicul de chirurgie infantila. Acesta a scris acelasi diagnostic pe fisa, a facut toaleta plagii si a suturat-o. Apare scris ca i-a facut vaccinul antitetanos, dar nu si antirabicul. Nu scrie nici la indicatii ca se recomanda vaccinul antirabic. Ar fi fost bine sa scrie! In 72 de ore de la muscatura trebuia initiat tratamentul antirabic.” DSP a sesizat Colegiul Medicilor si Ministerul Sanatatii in legatura cu acest caz. 

Protocol secret 

Potrivit DSP, s-a stiut inca de pe 17 decembrie ca fetita fusese muscata de câine. Reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta si ai Spitalului de Pediatrie nu par a dori sa lamureasca cine avea obligatia sa initieze tratamentul antirabic. „Exista un protocol la UPU cu privire la astfel de cazuri, ne-a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt al SJU. Nu fac declaratii in acest caz. Trimiteti o cerere scrisa pentru a afla care este protocolul medical in cazul unui copil muscat de câine.” Dr. Aurelia Taga, managerul Spitalului de Pediatrie, ne-a declarat ca „daca pacientul s-a prezentat la UPU in SJU, trebuie sa se solicite specialistul chirurg pentru rezolvarea plagii. Chirurgii nostri stiu ca in sectia Boli Infectioase Copii se face vaccinul antirabic. Pe 17 decembrie nu stiu ce s-a intâmplat. Unul dintre medicii care au vazut-o trebuia sa recomande antirabicul”. 

Teama si indignare

Ieri au fost vaccinati antirabic colegii de gradinita ai copilei moarte, dar si personalul medical de garda la Pediatrie, unde a fost adusa pacienta in noaptea de 25/26 februarie. „Am avut 21 de doze de vaccin antirabic si am mai imprumutat 4 doze de la Adulti”, a declarat dr. Taga. Parintii copiilor de la gradinita din Gheorghe Doja sunt speriati (fetita infectata a mers la gradinita pâna de curând) si indignati de aceasta tragedie care ar fi putut fi evitata cu un banal tratament antirabic. Atât de banal incât medicii l-au ignorat. Inspectoratul de Politie Judetean a anuntat ca s-a sesizat din oficiu in acest caz si a demarat o ancheta. 
Doina Mincu


http://www.desteptarea.ro/fetita-cu-rabie-a-murit-cu-zile-ucisa-de-superficialitate-si-nepasare.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO