» » Pacaleala reabilitarii termice

Gratuita la inceput, pe bani la final
Blocul 9 de pe strada Pictor Aman este unul dintre putinele incluse in municipiul Bacau in programul de reabilitare termica. Daca la un moment dat locatarii lui s-au considerat norocosi, la scurt timp si-au schimbat opinia. Lucrarile au durat prea mult, schelele au ramas uitate pe fatada, blocul a fost decopertat si lasat fara acoperis in prag de iarna. In urma cu câteva zile, opritoarele de zapada au cedat si o avalansa a ranit doua persoane, a distrus o masina, garduri si gradini. Colac peste pupaza, locatarii au aflat ca reabilitarea gratuita este, de fapt, pe bani. 
Locatarii blocului 9 de pe strada Pictor Aman au avut parte de inca o surpriza neplacuta din partea Primariei Bacau, dupa ce reabilitarea termica le-a scos peri albi. „Acum, dupa ce s-au incheiat lucrarile la bloc, ni se spune ca unii dintre noi trebuie sa suporte 30 la suta sau cam asa din costul lor, ne-a declarat Culita Petrila, unul dintre locatari. Când s-a propus reabilitarea termica, nu au venit cu nicio hârtie s-o semnam, sa ne angajam ca suportam costuri. Acum, la urma, ne-am trezit ca ni se cer dovezi de venit? De ce?” Si Neculai Trifan ne-a declarat ca „nu s-a spus nimic la inceput. Ne-au zis ca e cu fonduri europene. S-a lucrat, iar acum vin cu hârtii.” Neculai Anghel este indignat de ce se pregateste: „Daca nu au spus inainte de a incepe lucrarea, din partea mea pot sa-si ia polistirenul inapoi. Nu-mi trebuie! Au zis ca se face reabilitare cu bani europeni si de la consiliul local, iar acum ne cer si noua?” 

Greu, prost si cu smecherii

Povestea acestui bloc a inceput in urma cu peste 3 ani si este presarata de nenumarate probleme. Lucrarile au fost lasate de multe ori balta de catre constructor. Una dintre pauzele de santier a fost in septembrie 2010. La acel moment, purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau, Ionut Tomescu, declara ca lucrarile au fost intrerupte pentru intocmirea documentatiei necesare construirii sarpantei (blocul fusese decopertat deja!) si dadea asigurari ca lucrarile vor fi reluate imediat. Nu s-a intâmplat asa. In ultimele zile ale lui noiembrie 2010, locatarii erau disperati: nu aveau acoperis la unele scari, iar in apartamente ploua. A trecut si asta. S-au finalizat lucrarile, dar bucuria locatarilor a fost scurta. In urma cu 10 zile, opritoarele de zapada de pe bloc si-au dovedit inutilitatea. Au fost smulse de o avalansa care a distrus o masina, toate gradinile si gardurile din spatele blocului. Doi tineri au fost raniti, iar fetitele lor, gemene in vârsta de 3 luni, au fost prinse in masina sub zapada si gheata. S-ar fi putut intâmpla o nenorocire. Proprietarii apartamentelor spuneau ca opritorile au „zburat” de parca „ar fi fost prinse cu bolduri de acoperis”.

Se simt trasi pe sfoara

Nici nu au inlaturat urmele avalansei, ca locatarii au primit vestea cu privire la sumele care le-ar reveni la plata. Presedintele Asociatiei de proprietari 70, Mihai Stelian, da asigurari ca lumea nu va avea de suferit. „Primaria ne-a cerut actualizarea declaratiilor de venit, fiindca s-a majorat plafonul pâna la care sunt scutiti de plata proprietarii, de la 1130 la 1476.” Reprezentantul locatarilor recunoaste si ca acestia nu au fost de acord inca de la inceput sa suporte o parte din costuri. „Cota de 33 la suta, partea locatarilor, a fost preluata de primarie.” Mihai Stelian explica acum ca vor fi scutiti doar cei care au venit sub 1476 de lei/membru de familie. Locatarii se simt trasi pe sfoara si declara ca ei au acceptat reabilitarea numai fiindca li s-a spus ca este gratuita. 
Doina Mincu
http://www.desteptarea.ro/pacaleala-reabilitarii-termice.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO