» » Votul pentru bugetul judetului, sfarsitul USL Bacau? Stavarache si Berca si-au impartit bugetul lui Benea

Departe de a elimina problemele de ordin economic cu care se confrunta localitatile ce compun judetul Bacau, modul in care va fi impartit bugetul judetului va reprezenta un semnal politic semnificativ in economia anului electoral 2012. Votul ce urmeaza a fi exprimat in plenul Consiliului Judetean (CJ) pe bugetul Bacaului va arata, negru pe alb, daca USL mai are motive sa-si justifice existenta, dar si daca primarul municipiului de resedinta - Romeo Stavarache - a ajuns in barca Puterii. Surse administrative au confirmat pentru cotidianul Desteptarea ca liderii PNL si PDL au purtat negocieri pe marginea bugetului inca de la sfarsitul anului trecut. Principiul pentru care militeaza pedelistii si penelistii vizeaza echilibrarea bugetelor locale (n.r. - ale comunelor, oraselor, municipiilor) avand in vedere criteriul populatiei. In timp ce conducerea CJ Bacau pare tentata sa apeleze la alocari discretionare de fonduri, dupa modelul CJ Suceava si CJ Neamt (consilii controlate de baroni locali ai PDL), reprezentantii Prefecturii sustin ca ar putea contesta in instanta impartirea banilor. Miza financiara nu e nici ea de neglijat. CJ dispune de 10 milioane de dolari ce urmeaza a fi directionati catre 93 de unitati administrativ-teritoriale din judetul Bacau. 
Suma pe care CJ Bacau o pune la bataie, in 2012, pentru „echilibrarea bugetelor localitatilor - peste 31 de milioane de lei - a devenit principala miza politica a inceputului de an. Chiar daca suma nu reprezinta un argument financiar foarte consistent, ea fiind de cateva zeci de ori mai mica decat necesarul de fonduri pretins de primarii din judet, modul in care va fi transat „tortul” celor 10 milioane de dolari va fi un indiciu politic semnificativ in perspectiva alegerilor din toamna. Dincolo de aspectul economico-administrativ inerent, miza aprobarii bugetului CJ Bacau devine eminamente politica. 

Un batalion de guri de hranit

Pentru pedelisti, miza transarii „echilibrate” a bugetului este cruciala. Dupa importul celor 15 primari PNL, PDL a devenit un partid mamut, cu 45 de „guri de hranit”. Experienta lui 2011, invocata de toti liderii PDL Bacau, a aratat ca in urma impartirii bugetului CJ mai multe comune controlate de primari PDL au fost obligate sa se multumeasca cu praful de pe toba in materie de alocari bugetare. Asa s-a facut ca Dofteana, comuna PDL cu 12.000 de locuitori, a primit din partea CJ o suma de 3 ori mai mica decat comuna Itesti, controlata de PNL, si care are doar 1600 de locuitori. Argumentul prezentat la acel moment de presedintele CJ, Dragos Benea, a fost ca pe parcursul lui 2010 Guvernul ar fi directionat in mod discretionar fonduri catre comunele PDL din judet, astfel incat i-a revenit CJ sa infaptuiasca o „reparatie materiala” pentru localitatile conduse de primari PSD si PNL (n.r. - vezi articolul: „Votul pe bugetul judetului tulbura apele in PDL”). In marja de negocieri pe buget va intra, de aceasta data, si UNPR, partid aflat la guvernare si care a inregimentat 9 primari in judetul Bacau. Cu peste 50 de primari, PDL si UNPR au nevoie ca de aer de o impartire echitabila a bugetului CJ, mai ales ca 2011 a dovedit ca Executivul nu poate suplini, prin alocari de fonduri in baza unor hotarari de guvern, lipsurile rezultate in urma transarii bugetului judetean. Catre finalul lui 2011, 5 primarii conduse de edili PDL au sfarsit cu conturile blocate din cauza ca nu si-au mai putut onora obligatiile financiare fata de diversi constructori sau prestatori de servicii. 

Berca s-a inteles cu Stavarache

Principiul sustinut de pedelisti privitor la impartirea bugetului judetean - cel al numarului de locuitori - si-a gasit un sustinator fervent in pesoana lui Romeo Stavarache. Primarul bacauan conduce unitatea administrativ teritoriala cu cel mai mare numar de locuitori, astfel incat - in virtutea principiului anterior enuntat - municipiul Bacau ar trebui sa primeasca cea mai consistenta alocare de fonduri de la CJ. In plus, PNL-ul lui Stavarache este ca si inexistent in judet, cei mai multi dintre edilii liberali trecand - intre timp - in barca PDL. Cele doua tabere au promis ca vor face front comun in sustinerea unui buget impartit echitabil, primarului Bacaului incercand - de fapt - sa se aiba bine cu reprezentantii Puterii in Bacau. Senatorul Gabriel Berca, presedintele PDL Bacau, a recunoscut ca a avut o intalnire cu Stavarache la sfarsitul lui 2011. Berca a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca intalnirea s-a desfasurat la cererea primarului bacauan. „Am stabilit cu Stavarache un lucru foarte simplu: ca alocarea de bani pe comune sa se faca in functie de numarul de populatie. Am avut o intalnire si am stabilit principiul asta cu el. Sa vedem daca se tine de cuvat. A fost de acord si am stabilit ca 20 e mai mare ca 17”, a declarat Berca, facand aluzie la faptul ca PDL, impreuna cu Alianta de Centru Dreapta (PNL+PC), detin 20 de voturi in CJ Bacau. Berca a adaugat ca nu a negociat nimic cu Stavarache. „Nu a fost nicio negociere. Solicitarea de a ne intalni i-a apartinut lui Stavarache care a si propus acest principiu. Eu sunt de acord ca CJ sa dea mai multi bani la comunele mari, indiferent ca-s PSD, PNL sau PDL”, a opinat seful PDL Bacau. 

Aritmetica politica din CJ 

Cheia votului pe bugetul CJ din 2012 o constituie, la prima vedere, unitatea grupurilor de consilieri judeteni ai PDL si PNL. Cele doua partide regrupeaza un numar de 20 de consilieri judeteni, PDL inregimentand 9 alesi, in timp ce 11 sunt in tabara PNL. Pe de alta parte, PNL e angrenat intr-o mai veche relatie politica cu PC, in temeiul existentei „faimoasei” Aliante de Centru Dreapta (ACD), ce-i regrupeaza sub o sigla comuna pe liberali si conservatori. In aprilie 2011, cu prilejul semnarii protocolului ACD Bacau, Romeo Stavarache declara ca alianta acopera 52 la suta din populatia judetului. “Va pot spune ca PNL si PC acopera cu primari, cu administratie, circa 365.000 de locuitori ai judetului, adica un procent de 52%. Avem o acoperire foarte mare in orase, de circa 85% din populatie prin primarii de la Bacau, Moinesti, Comanesti, viceprimarii de la Targu Ocna, Darmanesti si Onesti. De aceea ACD este indreptatita sa aiba un candidat propriu la presedintia Consiliul Judetean si nu este un moft al nostru”, declara la acel moment Stavarache. Calcului hartiei atesta ca PSD detine 14 mandate de consilieri judeteni din 37 posibile, PNL 11, PDL 9, iar PC 3. Impreuna, PDL si PNL acumuleaza 20 de voturi in CJ, deci daca intelegerea Stavarache - Berca va fi respectata, impartirea bugetului pe 2012 se va materializa in sensul dorit de democrat-liberali si penelisti. Pe de alta parte, discutiile dintre Stavarache si conducerea PDL Bacau pun sub semnul intrebarii existenta USL in judet, mai ales ca in ultima perioada tot mai multe zvonuri au acreditat trecerea edilului bacauan de partea Puterii. 

Benea si Scripat, declaratii spumoase pe marginea bugetului

Tema bugetului pe 2012 al CJ Bacau a suscitat discutii aprinse la editia de luni, 9 ianuarie, a emisiunii „Desteptarea de Seara” difuzata de TV Bacau. Cei doi invitati, presedintele CJ si prefectul Bacaului, au avut mai multe schimburi de replici, fiecare din cei doi sefi administrativi pledand pentru propria viziune cu privire la alocarile de fonduri catre comune. Prefectul Constantin Scripat a declarat ca nu doreste ca episodul 2011 sa se repete si a lasat de inteles ca va contesta in instanta impartirea banilor, daca aceasta nu va fi realizata pornind de la criteriul numarului de locuitori. „Nu doresc ca primariile din judet sa mai aiba parte de tratamentul de anul trecut. Cea mai mare comuna din judet, Dofteana, cu 12.000 de locuitori, a primit 2,2 miliarde (n.r. - lei vechi), iar cea mai mica din judet, Itesti, a primit 7 miliarde. Nu voi mai accepta asa ceva. Daca nu veti accepta criteriul populatiei, atunci voi ataca acest buget. Anul trecut ati impartit acest buget cum ati vrut, iar noi in timpul anului am incercat o reechilibrare prin hotarari de guvern”, a afirmat Scripat cu referire la modul in care CJ a alocat bani pentru comune in 2011. 
In replica, Dragos Benea, seful CJ Bacau, a declarat ca alocarile discretionare au urmarit repararea unor „dezechilibre” produse in 2010, cand Guvernul Boc ar fi dat bani foarte multi comunelor PDL si aproape nimic localitatilor conduse de primari PSD si PNL. „Am sa incerc sa fiu exact cum am fost la impartirea bugetelor din ultimii 7 ani. Dar am sa ma inspir putin de la cum se impart bani in judetele Suceava si Neamt (n.r. - conduse de PDL). Eu in 2011 am propus o echilibrare a ceva ce ati dezechilibrat dumneavoastra in 2010. In 2011 am introdus acest element, al alocarilor discretionare de la Guvern. Cei care au primit mai mult in 2010 de la Guvern, au primit mai putin de la CJ. Cei care au primit mai putin de la CJ, au primit mai mult de la Guvern. Asa au facut domnii de la PDL”, a declarat Benea.

Municipiul Bacau s-ar alege cu 7,6 milioane lei


Daca principiul imaginat de Berca si Stavarache va fi pus la lucru, municipiul Bacau va primi cea mai importanta alocare de la bugetul CJ, peste 7,6 milioane de lei, fiind localitatea cu cel mai mare numar de locuitori din judet. Onestiul va primi 2,12 milioane lei, in timp ce municipiul Moinesti aproximativ 1 milion de lei (suma sensibil egala cu cea pe care ar putea-o primi Comanestiul). Printre comunele care vor primi cele mai mari sume de bani, in baza criteriului populatiei, se numara Dofteana (alocare prognozata 492.000 lei), Margineni (alocare prognozata 423.000 lei), Nicolae Balcescu (alocare prognozata 417.000 lei), Oituz (alocare prognozata 413.000 lei), respectiv Sascut (alocare prognozata 441.000 lei). 
Lucian Bogdanel


http://www.desteptarea.ro/votul-pentru-bugetul-judetului-sfarsitul-usl-bacau-stavarache-si-berca-si-au-impartit-bugetul-lui-benea.html

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO