» » Cine trebuie sa repare fatadele blocurilor?

Cine trebuie sa repare fatadele blocurilor? Atentie, cade tencuiala!Locatarii sint obligati sa repare fatada blocurilor degradate – in municipiul Bacau sint tot mai multe cazuri semnalate in care fatadele blocurilor se desprind, reprezentind un adevarat pericol pentru oameni

Ramona IONESCU, Claudiu TANASESCU
Fatadele deteriorate ale blocurilor din municipiul Bacau pun din ce in ce mai mult in pericol siguranta oamenilor. Cele mai recente incidente s-au petrecut in centrul orasului, unde bucati de tencuiala au cazut pe trotuar, punindu-i in pericol trecatori. Ultima data, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau au fost solicitati sa intervina la blocul nr. 12 de pe str. Nicolae Balcescu (vis-a-vis de magazinul Luceafarul), unde o bucata de tencuiala ameninta sa cada. “Se intimpla frecvent ca locatarii sa ne intrebe pe noi cine se ocupa de reparatiile blocului, iar pompierii le raspund intotdeaua ca sarcina ii revine asociatiei de proprietari si locatarilor, conform Legii nr. 230/2007. Noi inlaturam pericolul desprinderii fatadelor, insa de reparatii trebuie sa se ocupe proprietarii locuintelor”, a declarat lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau. Legea la care fac trimitere pompierii reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de administrare si de exploatare a cladirilor de locuinte aflate in proprietatea a cel putin trei persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept privat, inclusiv in cazul celor care au in structura lor si spatii cu alta destinatie decit aceea de locuinta.
Politia Locala si IGSIC someaza
Cine trebuie sa repare fatadele blocurilor? Atentie, cade tencuiala!
In cazul deteriorarii fatadelor locuintelor, proprietarii acestora sint somati inclusiv de Politia Locala Bacau sa remedieze problema. “De fiecare data instituim masuri de urgenta prin angajatii Serviciului de Urbanism si Disciplina in Constructii. Fie ca este vorba de sarpante, acoperisuri sau fatade, asociatia de proprietari este cea somata de noi. Ulterior, presedintele sau administratorul asociatiei respective au obligatia de a le impune locatarilor masuri de consolidare”, a spus Florin Podoleanu, purtator de cuvint la Politia Locala Bacau. La rindul lui, Inspectoratul General in Constructii (IGSIC) Bacau are atributii de control. «In urma sesizarilor noi putem face verificari si sa le dam termen limita asociatiilor de proprietari sa remedieze deficientele. Acestea trebuie sa se adreseze unui evaluator care stabileste natura lucrarilor. Daca nu se schimba culoarea si natura materialelor folosite, nu este necesara autorizatia de constructie”, a declarat Romulus Strugariu, inspector sef la IGSIC Bacau. Seful Inspectoratului in Constructii a concluzionat si el ca singurii responsabili de lucrari sint proprietarii, care trebuie sa ia masuri pentru repararea fatadelor cu probleme.
Hotelul Central, cladirea nimanui
Luna trecuta, citeva bucati de tencuiala s-au desprins de pe fatada Hotelului Central, iar angajatii Teatrului Municipal Bacovia au solicitat interventia unui echipaj specializat. Pompierii au izolat zona, au facut o evaluare a situatiei si au solicitat la rindul lor sprijinul specialistilor de la Inspectoratul de Stat in Constructii. “Noi nu am putut interveni la imobilul degradat, intrucit este vorba despre o cladire de patrimoniu, iar acest capitol este unul mai special. Zona a fost izolata, iar cazul a fost preluat de Politia Locala Bacau”, a spus lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau. Conform Legii nr. 230/2007 – spune Grecu – administratorul constructiei se face responsabil de intretinerea constructiei. “Hotelul Central se afla in proprietatea unei firme din Bucuresti. Se pare ca firma respectiva a intrat in procedura de faliment, ceea ce implica insolventa, iar firma lichidatoare va prelua cel mai probabil imobilul respectiv. “In conditiile de fata, legea ne permite sa-l amendam pe lichidator, acesta riscind o sanctiune contraventionala cuprinsa intre 500 si 1.000 lei, pentru neasigurarea masurilor de protectie corespunzatoare”, a declarat Florin Podoleanu, purtator de cuvint la Politia Locala Bacau. Pentru a evita un posibil accident, agentii locali au montat garduri de protectie la intrarea in Teatrul Municipal Bacovia.

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO