» » La omul sarac nici boii nu trag: Lipsa adeverintei de somaj i-a lasat fara ajutorul social

In luna aprilie noua familii din Scorteni au ramas fara ajutor social pentru ca nu au prezentat la primarie adeverinta de somaj. Ei s-au dus la punctul de lucru din Moinesti al Agentiei de Forta de Munca in alta zi decat in cea in care au fost programati si nu li s-a dat adeverinta. Reprezentantul agentiei invoca numarul redus de angajati si volumul mare de lucru al acestora.

Desi se incadreaza in noile criterii, mult mai dure, de acordare a ajutorului social, mai multe familii indreptatite la acesta din comuna Scorteni nu au beneficiat de el luna trecuta. Este vorba despre noua familii ai caror titulari de drept sunt apti de munca. Dar ele nu au primit banii cuveniti, nu pentru ca nu au participat la lucrarile edilitar-gospodaresti din comuna, ci dintr-un alt motiv, cu totul neasteptat. "In aprilie, noua persoane nu au adus adeverinta de la Somaj si a trebuit sa facem dispozitie de suspendare a platii ajutorului, ne-a declarat Cristina Avram, asistent social la Primaria Scorteni. Ele ne-au spus ca s-au dus la punctul de lucru de la Moinesti al Agentiei de Forta de Munca in alta zi decat in cea in care au fost programati si nu li s-a eliberat adeverinta." Familiile in cauza au pierdut pe luna aprilie intre 75 si 246 lei, basca banii dati pe transport.

"Nu putem face programul dupa fiecare beneficiar"

Modificarile care au fost facute Legii 416/2001 prevad, printre altele, si faptul ca persoanele apte de munca se iau in considerare la stabilirea venitului minim garantat (ajutorul social) numai daca fac dovada ca sunt in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si nu au refuzat un post vacant oferit de aceasta. Totodata, trebuie sa dovedeasca, dupa caz, si faptul ca au acceptat sa urmeze cursuri de formare profesionala. Ele trebuie sa prezinte la primaria de domiciliu adeverinta in acest sens in fiecare luna. La randul ei AJOFM trebuie sa transmita primariilor in prima zi a fiecarei luni pe hartie si format electronic tabelul nominal cu persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca ori au participat la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentie.
Pentru a obtine adeverinta respectiva somerii, beneficiari ai Legii 416/2001, trebuie sa se deplaseze la punctul de lucru al AJOFM la care sunt arondati, si nu in orice zi, ci doar atunci cand sunt programati. Daca se prezinta in alta zi, nu mai au nicio sansa. Doar daca au motive intemeiate sa nu se fi dus dupa adeverinta la data programata, pot sa o solicite in alta zi. "Noi suntem putini ca angajati ai agentiei si nu putem sa ne facem programul dupa fiecare beneficiar de ajutor social, ne-a declarat Daniela Balan, purtatorul de cuvant al AJOFM. Drepturile se stabilesc pe baza de regulament si ca atare beneficiarii trebuie sa se prezinte la programare. Angajatul agentiei are multe alte treburi de facut, in afara de eliberarea adeverintelor. Si apoi este o regula pentru toti somerii. Si la vizarea carnetului de somaj trebuie respectata programarea."

Bani cheltuiti degeaba cu drumurile


Scopul principal al prezentarii obligatoriu a adeverintei la primarie este acela ca beneficiarii de ajutor social apti de munca sa fie plasati pe un post vacant, atunci cand se iveste. Din pacate, insa, marea majoritate bat drumul degeaba in fiecare luna la punctul de lucru al AJOFM, deoarece aici nu exista nicio oferta de munca. Si cand mai au si un handicap, atunci norocul nu mai este deloc de partea lor. Gheorghe Avram Campanu, din Scorteni, are opt copii si a ramas fara patru degete de la mana dreapta inca din 1982. Cu toate acestea are nu mai putin de cinci meserii: sudor, mecanic, fochist, operator parc sondor si agent de paza. Dar de foarte multa vreme cauta in zadar sa se angajeze. "Iarna asta am fost si in Bacau sa-mi caut de lucru, ne spune barbatul. Am depus si CV-ul la agentii pe la care am fost, dar toti mi-au spus sa astept, sa revin... Am cautat si imi caut in continuare de lucru, dar cu handicapul pe care il am si varsta mea de 50 de ani nu ma mai angajeaza nimeni."
Elena Tintaru

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO