» » Doi onesteni au deschis un club de gimnastica in Canada


Doi onesteni au deschis un club de gimnastica in CanadaPlecati de pe meleagurile trotusene in urma cu mai mult sau mai putin timp, onestenii au reusit sa se afirme si sa devina cunoscuti prin locurile pe unde au ajuns, fie din tara, fie din strainatate. Printre acestia se numara si sotii Doina si Nicu Moscu, care au dus faima gimnasticii onestene in Canada, acolo unde s-au stabilit cu peste 30 de ani in urma si unde au infiintat primul club privat de gimnastica din aceasta tara. Pentru Doina, viata a inceput sa capete mai mult sens in 1978, atunci cind era in ultimul an la Liceul de Gimnastica din Onesti, acolo unde l-a intilnit pe viitorul ei sot, Nicu (Nick) Moscu, care era profesor-antrenor si de care s-a indragostit. Insa lucrurile s-au schimbat brusc, in momentul in care Nick a primit pasaportul pentru a pleca în Canada, acolo unde avea o matusa, fapt care a avut efecte imediate. A fost dat afara de la scoala, chiar daca a pregatit citeva din campioanele de atunci ale Onestiului. „Chiar Nadia Comaneci a ales sa lucreze cu el, dupa Olimpiada din 1976, pentru ca avea un stil occidental si nu era rigid si tensionat”, povesteste Doina. Prin decembrie 1978, Nicu Moscu a plecat in Canada, iar in primavara anului urmator a rugat-o pe Doina sa se intereseze cum trebuie sa procedeze pentru a se casatori. „Tocmai se angajase la un club în Cambridge, Ontario, unde le antrena pe patru dintre membrele echipei canadiene de gimnastica pentru Olimpiada din 1980”, spune Doina. Ea a reusit sa obtina pasaportul abia dupa 10 luni de demersuri, timp in care a fost urmarita de Securitate si a ajuns sa-i scrie chiar si Elenei Ceausescu, careia i-a trimis 7 – 8 scrisori.
Succes din start
Doi onesteni au deschis un club de gimnastica in CanadaPe 31 martie 1980, Doina a ajuns si ea in Canada, acolo unde o astepta Nick. Pe un document al vamii de la aeroportul din Toronto scria ca a intrat in tara doar cu doua valize pline de haine si fara nici un ban. Dar lucrurile aveau sa se schimbe rapid. Nick a inregistrat primul succes prin Mary Lyon, o gimnasta pregatita de el, care a cistigat titlul de campioana nationala absoluta la seniori, dar pasul decisiv a fost facut in 1985, cind sotii Moscu s-au hotarit sa-si vinda casa si sa se mute intr-un apartament cu doua camere, iar banii ramasi i-au investit intr-o sala de gimnastica din Hamilton. „Au fost multe cheltuieli neprevazute în deschiderea unei afaceri, noi neavind prea multa experienta, si, în plus, eram primii în Canada care deschideam un astfel de club privat”, si-a amintit Doina Moscu. Insa succesul a fost consemnat inca de la deschiderea scolii, cind s-au inscris nu mai putin de 473 de copii. A fost nevoie de angajarea unor antrenori, iar numarul gimnastelor a crescut si mai mult. In anul urmator, a fost construita si propria sala de gimnastica, avind o suprafata de 1.150 de metri patrati. „Sintem primii si singurii din tara care au clubul de gimnastica în sala proprie”, sustine Doina Moscu. La scoala din Hamilton s-au format multe gimnaste de performanta, care au ajuns chiar campioane ale Canadei, iar citeva dintre ele au participat si la campionatele internationale ale Romaniei. Sotii Moscu au adus la scoala lor si multi antrenori din Romania, chiar si din Onesti, printre care Melania Rus-Gurlui, Cristina Bontas, Vanda Hadarean, Nicu Bejenaru si multi altii, care au ajuns apoi sa-si deschida propriile lor cluburi private. „A fost si este o onoare si o mindrie sa avem asa nume din gimnastica româneasca sa lucreze cu noi – spune Doina. Federatia Canadiana de Gimnastica ne-a multumit si felicitat pentru efortul nostru de a aduce atitia antrenori de valoare în Canada”.
Va veni mai mult la Onesti
Doi onesteni au deschis un club de gimnastica in CanadaFamilia Moscu, din care fac parte si cele doua fiice, a trecut si printr-o drama recenta: Nick a decedat pe 29 iunie 2010, dupa ce s-a luptat 15 ani cu angina pectorala. „Pentru el, viata si realizarile lui si ale familiei au fost o misiune contra timp”, spune Doina, care incearca inca sa-si revina din acest soc. Dupa ce si-a pierdut sotul, Doina si-a propus sa vina mai des la Onesti, unde sa dea o mina de ajutor onestenilor. „Eu am ales ca de acum înainte sa petrec mai mult timp în România, sa revin la locul de unde am plecat – precizeaza ea. As vrea sa ma implic în a colabora cu asociatii non-profit si a împarti din experienta mea din Canada cu alti români, în scopul de a-i ajuta. Pentru mine ar fi o onoare ca în memoria lui Nick, sotul meu, sa stiu ca pot sa ajut, în acest fel, oameni mai putin norocosi din România si în special din Onesti, orasul copilariei mele si al afirmarii profesionale a sotului meu, Nick Moscu”. Sambata, 19 martie, Doina Moscu implineste 52 de ani. (George MARTIN)

About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO