Toată tevatura creată de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău în jurul dosarului tinerei infectate cu HIV/SIDA la naștere s-a dovedit a fi praf în ochi, un mod legal de a amâna plata efectivă a despăgubirilor stabilite de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru toată suferința suportată de bolnavă.
ÎCCJ a decis anul trecut că tânăra s-a infectat cu HIV/SIDA în Spitalul Județean, obligat să-i plătească acesteia daune de 1.000.000 de euro. De mai bine de o jumătate de an, SJU a recurs la diverse tertipuri juridice în ideea de a obține un răgaz, necontând că procesul durează deja de un deceniu. A făcut cerere de revizuire care s-a judecat la Tribunalul Bacău, lună de lună a cerut amânări pe motiv că trebuie angajat avocat, că se așteaptă bani de la Consiliul Județean pentru angajarea avocatului, că încă nu s-a semnat contractul cu avocatul, iar la termenul anterior avocatul SJU, Gigi Candet, a spus că spitalul vrea să negocieze cu bolnava și să rezolve conflictul pe cale amiabilă.
Spitalul nu pare interesat de negocieri
Recent s-a judecat ultimul termen în cererea de revizuire, iar la proces nu a fost prezent nimeni din partea SJU: nici avocatul care a motivat că este bolnav, nici un substituent, nici juristul spitalului. Nici negocierea nu a mai avut loc și nici alte probe în favoarea spitalului nu au fost depuse la dosar. Prin urmare, banii dați de Consiliul Județean spitalului s-au pierdut pe amânări. Însăși cererea de revizuire a SJU pare să fi avut acest scop și nu s-a justificat prin noi probe sau o abordare diferită a situației. Dar s-a câștigat aproape un an, decizia ÎCCJ fiind dată în iunie 2013.
“Nu a avut loc nicio negociere – ne-a declarat Daniela Burghelea, avocata bolnavei. Nu am primit nicio ofertă din partea spitalului, nici în ceea ce privește diminuarea sumei, nici legată de modalitatea de eșalonare a plății. Cu o lună și jumătate în urmă, i-am spus clientei mele de propunerea spitalului de a negocia suma. Mi-a spus că nu vrea să renunțe la niciun ban. Așteptam însă oferta spitalului, care nu a mai venit.”
Procesul va continua, dar executarea poate începe
Instanța nu a mai acceptat încă o amânare, iar vineri s-a judecat ultimul termen în cererea de revizuire, când avocații ar fi trebuit să-și susțină punctele de vedere. Ședința s-a judecat în lipsa SJU, tocmai cel care a făcut cererea de revizuire. Avocata Daniela Burghelea a pus din nou accent pe starea gravă în care se află tânăra infectată cu HIV/SIDA și stadiul avansat al bolii. Judecătoarea a amânat pronunțarea, probabil pentru o săptămână, timp în care SJU mai poate pune concluzii scrise.
Cert este că procesul s-ar mai putea întinde pe un an sau poate mai mult, dacă SJU va înțelege să continue războiul în instanță. Revizuirea are căi de atac, iar SJU poate să conteste decizia la Curtea de Apel.
Însă procesele care ar putea continua în instanță nu vor opri executarea silită început încă de anul trecut, la câteva luni după decizia ÎCCJ. În paralel cu revizuirea cerută de SJU, la Judecătoria Bacău s-a judecat și contestația făcută de spital împotriva executării. “Pe 7 mai s-a respins contestația, ceea ce înseamnă că spitalul va fi executat silit – spune avocata Daniela Burghelea. Hotărârea ÎCCJ prin care s-au dispus despăgubiri este mai presus de cererea de revizuire. Instanța poate suspenda executarea cu condiția depunerii unei cauțiunii, dar spitalul nu a vrut. Din noiembrie 2013 am mers la executor, care a trimis somații de plată. Acum, după ce s-a respins contestația SJU, executorul poate începe oricând executarea silită. Primul pas este blocarea conturilor.”
Managerul SJU Bacău, dr. Gabriela Zoican, nu a răspuns la telefon pentru a clarifica situația în care se află spitalul și cum va fi afectat în cazul blocării conturilor. Nici președintele Consiliului Județean, Dragoș Benea, nu a putut fi contactat.
Managerul SJU Bacău, dr. Gabriela Zoican, nu a răspuns la telefon pentru a clarifica situația în care se află spitalul și cum va fi afectat în cazul blocării conturilor. Nici președintele Consiliului Județean, Dragoș Benea, nu a putut fi contactat.
Niciun comentariu: