Româna a devenit limbă oficială în Republica Moldova, printr-o decizie a Curţii Constituţionale de la Chişnău. Hotărârea luată joi este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.
"Declaraţia de Independenţă constituie fundamentul juridic şi politic al Constituţiei, astfel încât nici o prevedere a acesteia din urmă nu poate depăşi cadrul Declaraţiei de Independenţă. Astfel, Curtea a conchis că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează."
Astfel şi-au motivat decizia magistraţii Curţii Constituţionale de la Chişnău, care au analizat două sesizări, depuse în martie şi septembrie 2013, de deputatul liberal-reformator Ana Guţu şi de parlamentarii liberali Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega.
Parlamentarii au cerut interpretarea articolului 13 din Constituţie, solicitând verificarea posibilităţii de echivalare a sintagmei „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine" cu expresia „limba română".
Parlamentarii au cerut interpretarea articolului 13 din Constituţie, solicitând verificarea posibilităţii de echivalare a sintagmei „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine" cu expresia „limba română".
"Am avut două norme: norma constituţională, care prevede limba moldovenească, limbă oficială, şi declaraţia de independenţă, adoptată în 1991, care prevede limba română. Odată ce Declaraţia de Independenţă este document superior, pentru că nu poţi să adopţi Constituţia unui stat, dacă nu există stat, noi, liberalii, am sesizat CC, pentru a se pune punct acestor contradacţii dintre Declaraţie şi Constituţie. Din punct de vedere juridic, am pus punct acestor contradicţii.
Chiar copiii pe stradă, ruşi cu care mă întâlnesc, vorbesc româna. În şcoli, peste tot se predă limba română. În 1990 erau mai multe discuţii, acum oamenii au înţeles, s-au împăcat cu gândul că româna este limba lor", a declarat, pentru ZIUAnews, deputatul Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova.
Decizia exprimată joi de Curtea Cosntituţională este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.
"Este o decizie istorică. Orice om cu minimă educaţie ştie că limba care se vorbeşte dincolo de Prut este limba română", a declarat istoricul Adrian Cioroianu, pentru Realitatea Tv.
Niciun comentariu: