» » » » Kiev: Parlamentul a respins o moţiune de cenzură împotriva guvernului. Protestele continuă



Parlamentul ucrainean a respins marţi o  moțiune de cenzură împotriva guvernului. Mii de oameni au ieşit încă în stradă şi cer demisia preşedintelui şi a premierului. Corespondentul TVR Liviu Iurea a transmis pentru Telejurnal.

Străzile care duc spre sediul Preşedinţiei încă mai păstrează urmele altercaţiilor violente de sâmbătă. Poliţia este prezentă peste tot, chiar pozează în faţa camerelor de luat vederi, sugerând că totul este sub control.
Piaţa Independenţei din Kiev a devenit din nou centrul de rezistenţă a opoziţiei ucrainene. De teama unor represalii din partea forţelor de ordine, intrările în piaţă au fost baricadate, s-au instalat corturi şi au fost aduse aici chiar şi bucătării de campanie.
S-a folosit orice pentru a construi baricadele: bucăţi de gard, bănci şi chiar decoraţiunile bradului de Crăciun. Stivele de lemne, gata tăiate, sunt pregătite, semn că opoziţia are de gând să rămână mult timp în stradă. În piaţă se vorbeşte despre aşa-numiţii provocatori, care instigă mulţimea la violenţă.

Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie împotriva guvernului a fost respinsă de parlamentari. Erau necesare 226 de voturi, însă doar 186 de deputaţi au votat pentru demiterea lui Mykola Azarov.

Potrivit corespondentului TVR la Kiev, Liviu Iurea, premierul Azarov a vorbit în faţa parlamentarilor şi şi-a cerut scuze pentru evenimentele de sâmbătă dimineaţa, când trupele speciale au folosit forţa împotriva manifestanţilor.
Premierul a promis o anchetă minuţioasă în legătură cu incidentele de sâmbătă.
Mii de manifestanţi sunt din nou în stradă la Kiev.
Într-un amplu interviu acordat unui post de televiziune ucrainean, preşedintele Ianukovici şi-a rugat concetăţenii să aştepte alegerile generale din 2015 şi să facă atunci, în cadrul unui scrutin liber şi democrat, alegerea potrivită.




Dacă ne batem, nu realizăm nimic. Pe noi trebuie să ne unească viitorul patriei. Acum este necesar să apărăm împreună interesele ţării. Dacă vrem standarde europene, trebuie să lucrăm într-un cadru exclusiv legal - spunea liderul de la Kiev. Ianukovici preciza că luni seară a vorbit cu preşedintele Comisiei Europene Barroso, rugându-l să primească la Bruxelles o delegaţie de experţi ucraineni pentru a continua negocierile pe acordul de asociere.
La Bruxelles, pentru prima dată de la stabilirea relaţiilor dintre NATO şi Kiev, reuniunea miniştrilor de Externe NU va cuprinde şi o sesiune cu reprezentanţii Ucraina. Nu a fost anunţat motivul, dar toată lumea se gândeşte la recentele evenimente de la Vilnius şi Kiev.


About Unknown

Hi there!
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply

O.P. VIDEO