Potrivit Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Bacau, la sfârsitul trimestrului III al acestui an, nu mai putin de 1.246 de firme erau in insolventa.
Suma totala datorata statului de catre acestea depasea 2,1 miliarde de lei (aproape 500 de milioane de euro), total din care peste 26,5 milioane de lei reprezentau restante numai in acest an.
Interesant este ca, din totalul firmelor intrate in insolventa in perioada analizata, doar 129 de societati care figurau cu restante la Fisc de peste 24 milioane de lei, isi platesc obligatiile curente.
Reamintim ca, la sfârsitul lunii trecute, a intrat in vigoare noul Cod al insolventei, adoptat de Guvern.
Potrivit guvernantilor, principalul scop al noului Cod al insolventei este tocmai acela de a preveni situatiile in care societatile debitoare s-ar sustrage de la plata obligatiilor, folosind o perioada lunga de timp in care devin intangibile prin simpla intrare in procedura de insolventa si eventual prin derularea unui plan de reorganizare.
Noul normativ creeaza premisele legale ale unei proceduri de insolventa care asigura echilibrul intre interesele creditorilor si cele ale debitorilor.
De altfel, ministrul Justitiei arata, referindu-se la executarea silita individuala ca modalitate de recuperare a creantelor curente, ca, desi procedura prevede obligatia achitarii datoriilor curente, in cele mai multe cazuri, debitorii au ignorat plata creantelor curente, ajungându-se la situatia paradoxala in care creantele aparute in cursul procedurii de insolventa sunt mai mari decât cele inscrise la masa credala.
Niciun comentariu: